Õuna-mungalille (kressi) hoidis ravim-toit

Kata nagu õuna-saialille hoidist, kressilt koguda lehed. Peenestada pestud rullikeeratud lehed peenelt segada peenestatud lehed (õietükid, nupud). Tõsta purkidesse. Sulgeda õhukindlalt.

See hoidis on väga meeldiv salat (suhkruga moos). Tähtsam on ta raviomadus.

Aino Põntson


Europärslane

0,5 kg tikreid
0,5 kg virsikuid
ca 700 g suhkrut (mille võib osaliselt asendada moosisuhkruga)
1 sidruni mahl

Virsikud koorida ja tükeldada. Tikrid puhastada. Mõlemad hautada eraldi nõudes, siis püreerida saumikseriga. Segud valada kokku. Lisada suhkur. Keeta, kuni vahtu ei tule. Enne täielikku valmimist lisada sidrunimahl.

Valada kuumalt purkidesse, kaanetada. Enne tarvitamist lasta n-ö laagerduda.

Soovitus: virsikud ja tikrid peavad olema poolküpsed, mitte ülevalminud.

Moosi nimest: tikrid on Euroopa päritolu ja virsikud Pärsiast.

Kulla Leppik, Suure-Rootsi küla, Saaremaa


Õuna-apelsinimoos

700 gr              õunu
300 gr              apelsine
3 dl                  suhkrut
Maitse järgi apelsinikoori

1. Peske õunad, koorige ja tükeldage.
2. Peske apelsinid, koorige ning eraldage viljaliha sektoritena.
3. Pange kõik potti keema, keemise ajal lisada riivitud apelsini koori.
4. Keetke veel kümmekond minutit, samal ajal õunatükke püreeks surudes.
5. Moos on valmis purki panemiseks ja maiustamiseks!

Sandra


Aktiniidia-ploomimoos

Kui aastaid tagasi noored ploomid ja aktiniidiad esimese saagi andsid,tegin nendest moosi. Tulemus oli väga hea.Otsustasin nüüd uuesti seda moosi keeta. Aktiniidiaid on tavaliselt vähe kätte saada, seepärast aitab ka, kui võtta aktiniidiaid 1/3 ploomi kogusest. Ka see kogus annab efekti.

Aktiniidiad valmivad väga ebaühtlaselt. Küpsed pehmed marjad kukuvad maha. Neid tulebki esialgu sealt koguda. Säilitan küpsed marjad kuni moosi keetmiseni sügavkülmas. Kui arvan, et kõik marjad on võimelised järelvalmima, korjan ära kogu saagi. Küpsed marjad tuleb toorestest marjadest eraldada, nad riknevad kiiresti. Toored kõvad marjad hoian õhukese kihina õhurikkas ruumis, kuni nad muutuvad pehmemaks ja magusamaks, siis on nad küpsed.

Ploomid puhastan kividest, keetmiseks lisan neile paar klaasi vett ja aktiniidia marjad. Keedan tasasel tulel nagu ikka moosi keedetakse. Täidan kuumutatud purgid kuuma moosiga,p urgid sulen kohe.

Minul oli
6 kg ploome
3 kg aktiniidiaid.
suhkur 200g/kg.

See moos on küllaltki hapu. Seepärast oleks võinud sel, päikesevaesel ja vihmasel suvel suhkrut panna ka 300g/kg marjade kohta.

Aktiniidiate väikesed mõnusalt krõpsuvad seemned teevad selle moosi väga eriliseks.Ka sisaldavad marjad palju C vitamiini.

Himaalaja jalglehe moos

Mul on suur peenratäis himaalaja jalglehti.Nende viljad on söödavad,õigemini vilja kestad, ja rohke c vitamiini sisaldusega (viljade sisu koos seemnetega ei ole söödav,see osa viljast tuleb eemaldada). Olen varem lisanud neid kesti õuna kompotile - ilus helepunane kest annab kompoti vedelikule roosa värvuse.

Sel suvel tegin kõik himaalaja jalglehe vilja kestd koos õuntega moosiks. Ajasin 2 kg kesti läbi hakkmasina peenemast sõelast, puhastasin 2 kg õunu, lisasin 2 kl vett. Keetsin õunad  koos kestadega pehmeks ja lisasin 1 kg kohta 200 g suhkrut.

Himaalaja jalglehe kestad on sama hapud kui hapukad õunad, seepärast võtsin mõlema komponendi tarvis võrdse koguse suhkrut. Mulle maitsevad rohkem hapukad moosid ja see moos ongi hapukas.

On veel teine retsept, mis pole ka päris tavaline.Palju aastaid tagasi, kui alles rajasime oma viljapuuaeda ja istutasime ilupuid ja -põõsaid, nappis moosi materjali. Noored puud hakkasid alles vilja kandma, oli natuke ploome ja natuke aktiniidiaid. Keetsin nad koos moosiks ja tulemus oli väga hea.

Helle Jõgevamaalt


Viinamarjamoos

Sain kunagi tuttavatelt pool korvitäit nende kodus kasvanud eestimaiseid viinamarju, olid sellised kesknise suurusega, suurte kividega ja üsna hapud marjad, proovisime neid küll toorelt süüa, aga eriti kellelegi ei maitsenud. Kahju oli neid ka lihtsalt ära visata ja kuna oli sügisene aeg ja kõrvitsad valmis, otsustasin teha sellise moosi:

ajasin 2 kg viinamarju läbi "junnimasina" (selline hakklihamasina moodi mahlapress, kus kestad ja seemned tulevad otsast junnina välja ja kaussi voolab mahl koos viljalihaga), 2 kg kõrvitsatükke keetsin vees pehmeks ja kurnasin. Saumikseriga peenestasin kõrvitsa ja lisasin pudrule viinamarjamehu, kuumutasin keemiseni ja lisasin 1,5 kg suhkrut ja 2 pakki vaniljesuhkrut.

Tuli päris mõnus moos ja külalistele pakkudes ei osanud keegi ära arvata, millest see tehtud oli.

Moonika Kangur


Tuline moos

3 kg riivitud tsukiinit
500 g tomatipastat ( võib ise teha või osta)
1 klaas suhkrut
2 spl soola
1 klaas rapsiõli

Segad ained kokku ja keedad pool tundi, võtad tulelt ja nüüd lisad 1 klaasi küüslauku ( kas pressitud või riivitud ), 2 supilusikat äädikat, maitse järgi paprikapulbrit ja valget pipart, kes soovib veel tulisemat, lisab tsipa tšillit. Moos purki ja keldri.

Meie perele see moos meeldib nii vorstide kui ka lihaga. Väga hästi sobib ka röstitud leivatoodetega. Küüslauku pole keedetud ja nii on kasulikud ained alles. Ja nii on meeldiv seda süüa. Samuti sobib ta kastmete maitsestamiseks.

Jõulumoos

0,5 kg jõhvikaid
100 g riivitud mädarõigast
100 g pressitud küüslauku
3 spl suhkrut
1 spl soola

Kannmikseriga purustan jõhvikad lisan ülejäänud ained ja panen kuumutatud purkidesse. See on toorhoidis ja vajab külma hoiuruumi.

Ingrid Amor


Tomati-kõrvitsa-ebaküdoonia marmelaad

Avastasin selle enda jaoks viis aastat tagasi. Tegelikult oli retsept olemas ammu enne seda, aga suhtusin sellesse eelarvamusega - tomat, kõrvits?

Kuni ükskord otsustasin ained potti panna. Ja nüüd on ta minu vaieldamatu lemmik.

Korjan enne öökülmi viimased punased tomatid, samuti kõrvitsad, ebaküdooniad ja teen nendest suvelõpu viimase moosi.

1 kg tomateid
1 kg kõrvitsat
0,4 kg ebaküdooniat
1 1/2 kg suhkrut

Koorin ja tükeldan tomatid ja kõrvitsa. Puhastan ebaküdooniad seemenetest ja tükeldan.

Keedan nagu marmelaadi ikka. Vett lisada pole vaja.

P. S. Ebaküdooniate seemned kuivatan, jahvatan kohviveskiga jahuks ja lisan talvel pannkoogitainasse.

Sirje Aidulo, Pärnumaa


Kaliifi moos

1 kg punaseid tikreid
1 kg suhkrut
100 ml džinni

 Marjad tuleb puhastada, pesta, nõrutada. Segada hoolikalt suhkruga ja panna tulele. Kuumutada pidevalt segades keemiseni, lisada džinn. Võib lisada pektiini. (Mina ei ole seda lisanud.) Lasta marjad koos džinniga uuesti keema tõusta, keeta minut aega ja tõsta kuumalt purki. Kaanetada kohe. on üle 10 aasta tagasi  kellegi käest saadud. Tulemus on mõnus ja keedis säilib ka hästi. Retsept on üle 10 aasta tagasi kellegi käest saadud. Tulemus on mõnus ja keedis säilib ka hästi.

* Ja veel tahaksin jagada lapsepõlvemälestusi. Olin siis 4-5 aastane . Elasime Mändjalas. Ema käis pohlal. Kodus keetis marjad kõrvitsatükkidega moosiks (vist ilma suhkruta). Moosi sai ämbritäis. Kõrval oli teinegi ämber, aga mett täis. (Isa pidas mesilasi.) Maiustada oli väga lihtne. Ühest ämbrist sai kausikesse pandud haput pohlakeedist, teisest parasjagu mett peale, lusikaga segamini  ja ...   Oi kui hästi maitses! Nii need ämbrid tasapisi tühjaks said.

* Et ükskõik milline keedis säiliks, on vaja vaid väga puhtaks pestud purke, samuti kaaned peavad olema väga puhtad. Meie peres tõmmatakse kaaned piirituselapiga veel üle. Keedis kuumalt purki ja kaas peale. Ei mingeid säilitusaineid!

Silvi Luts, Harjumaa


JÕP (jõhvikas-õun-pohl)


1 liiter pohli,
1 liiter jõhvikaid,
5 liitrit tükeldatud õunu,
4 klaasitäit vett,
2 kg suhkrut (kes tahab tihkemat moosi, see võib lisada veel 0,5 kg).

Tükeldan kogu selle materjali köögikombainis püreeks. See kogus mahub täpselt 7-liitrisesse potti.

Riina Juvanen
Kädva Raplamaa


Jõulumoos

Valminud kreegid lasta vähese veega potis kaane all keema ja segades keeta mõni minut kuni kivid hakkavad eralduma.

Tõsta segu köögikombaini ja lase püreeks; kui seda võimalust pole, keeda pisut kauem. Suru viljaliha läbi sõela.

1 kg puhta püree kohta võta 0,5-0,75 kg suhkrut ja 1-2 tl piparkoogi maitseainet, mis lisa keemise ajal ning aseta segu keema. Võid valmistada ise segu nelgist, kaneelist, vürtsist, ingverist,  muskaatpähklist ja pane tüki marli sisse ning seo kinni, et saaksid pärast välja võtta. 

 Keeda kuni mass on läikiv, tihe ja lõhnav.

See on tõeline jõuluhõnguline moos, millega tööd on palju, aga iga suutäis on seda väärt.

Ewa Punane


Piparkoogimoos

100 ml vett, 1 kg virsikuid, 3 keskmise suurusega apelsini, 1 sidrun, 50 g mandlilaaste, 500 g suhkrut, maitse järgi ingverit, kaneeli, musta pipart ja purustatud nelki.

Puuviljad hautada pehmeks, püreestada. Lisada suhkur, mandlilaastud ja maitseained. Moos tekitab mistahes aastaajal saia, pannkookide või millega iganes sööduna jõulutunde, meenutades maitselt piparkooki.

Tomati-apelsini moos

Veidi vett, 700 g tomateid, 300 g apelsine, 400 g suhkrut, pooles sidruni mahl.

Tomatid kasta kuuma vette ja koorida. Hautada koos apelsinidega pehmeks. Püreestada. Lisada sidrunimahl ja suhkur. Kes soovib, võib massi läbi sõela ajada, et tomatiseemned kätte saada, aga mind need ei häirinud. Omapärase maitsega moos, mis viib keele alla.

Püreestamine muudab moosi ühtlasemaks, aga seda võib ka mitte teha.

Merje Ottson Jõgevamaalt


Valeaprikoosimoos

1 liiter ebaküdooniaid(tükeldatult)
2 liitrit kõrvitsat(tükeldatult)
2-2.5 kg suhkrut

Pese ja lõika ebaküdooniad üsna väikesteks tükkideks.Koori ja tükelda ja kõrvitsad.Keeda tasasel tulel 10 minutit.Kindlasti pane keetmise alguses poti põhja natuke vett(umbes 0.5 liitrit)Lisa suhkur ning keeda segades niikaua kuni kõrvitsatükid on pehmed ja läbipaistvad(10-15 minutit).Riisu vaht ja vala kuumalt purki.

Võiga tikrivõie

1 kg tikreid
2 spl vett
5 dl suhkrut
50-100g võid

Pane pestud marjad koos veega potti.Keeda tasasel tulel pehmeks ja pressi segu läbi sõela.Kuumuta võiet koos suhkruga kuni suhkur on sulanud.Lisa vähehaaval või ja sulge purgid.Säilita jahedas.

Tikri-piparmündikeedis

1 kg tikreid
2 spl sidrunimahla
7 dl suhkrut
10-15 piparmündilehte

puhasta tikrid ja pane koos sidrunimahlaga keema.Keeda tasasel tulel 10 minutit.Lisa suhkur ja keeda pidevalt segades,kuni suhkur on sulanud.Kõige lõpuks lisa hakitud piparmündilehed,sega keedis hoolikalt läbi ja sulge purgid õhukindlalt.Säilita jahedas.

Seene-tomatisalat

2 kg kupatatud seeni
500g porgandiribasid
1 kg tomateid
800g sibulaid
2 spl soola
2 spl suhkrut
2 spl 30% äädikat
200 g õli
3-4 küüslauguküünt
pipart

Tükelda kõik ained, pane potti ja keeda 20 minutit. Tõsta salat kuumalt purkidesse ja hoia külmas.

Elle Kull


"Jõhvika- kõrvitsakeedis"

1/3 osa kõrvitsat
2/3 osa jõhvikaid
maitse järgi suhkurt

Jõhvikad ajada läbi hakklihamasina, kõrvits lõigata väikesteks kuubikuteks. Läbiaetud jõhvikad keeta poolvalmis, lisada kõrvitsad, keeta valmis nii, et kuubikud jääksid terveks.

Kui lisada vähe suhkurt, saab salati, mida võib kasutada lihatoitude kõrvale. Suurema koguse suhkruga saab hea pannkoogimoosi.

"Päikesemoos"

600g alõtsat (kollaseid)
400g porgandeid
suhkurt maitse järgi

Porgandid riivida jämeda riiviga ning keeta poolpehmeks. Alõtsad keeta samuti poolvalmis ja siis lisada porgand. Keeta neid seni koos kuni alõtsa  kivid on lahti. Siis hõõruda kogu mass läbi sõela. Saadud keedisele lisada  maitse järgi suhkurt ja keeta moos valmis.

Tiiu, Lääne -Virumaalt


Selle aasta hoidised ehk sügisannid purgis on pühendatud Eesti Vabariigi 90 aastapäevale ning kantud A.H.Tammsaare "Tõde ja õigus" ideest. Meie moosid on:

Vargamäe armastus

200 g maasikaid
500 g kõrvitsa tükke
200 g pohla
500 g suhkrut

Kõrvitsa - Krõõt

600 g kõrvitsatükke
400 g kollast ploomi (kivideta)
120 g astelpaju marju
500 g suhkrut

Aroonia - Andres

200 g kollast ploomi (kivideta)
20 g astelpaju marju
20 g must aroonia marju
200 g suhkrut

Ploomi -Pearu

250 g kollast ploomi (kivideta)
50 g astelpaju marju
200 g suhkrut
maitseks piparmündi lehti

Oru jõulud

300 g pihlaka õunu
300 g pohla
300 g tükeldatud porgandit
300 g ploomi (kivideta)
900 g suhkrut
maitseks kardemoni

Magusat ja elamusterohket aastat soovides Erkki Ristoja ja Aina Alunurm


Ploomimarmelaadi retsept

1 kg ploome
8-9 dl suhkurt
1/2 dl madeirat

Pese ploomid ja kasta mõneks minutiks kuuma vette, et koor tuleks ära. Tuleb lõigata ploomid pooleks ja eemaldada kivid.  Puhastatud ploomid panna kastrulisse  ja aja aeglaslt keema, lisada veidi vett ja keeta 5 min.

Vähehaaval lisada suhkur , koguaeg segades . Kui ploomid on purunenud  ja keedis hakkab paksenema siis on marmelaad valmis .

Tõsta kastrul pliidilt ära ja lisada maitseks madeirat. Pane marmelaad purkidesse, sule õhukindlalt ja säilimiseks ongi valmis. Abistav pisipere lisab omavalmistatud sildi ning lähebki jahedasse säilitamiseks.

Perekond Neelukse


Põnev moos

1-1,5 kg.kõrvitsat,5 sidrunit,1 kg suhkrut,1-2 nelki,1 kl.vett.

Tükeldatud kõrvits koos tükeldatud sidrunitega(kooritud) keeta pehmeks,lisada suhkur,nelk

ja veidi sidruni riivitud koort ning keeta nõrgal tulel umbes 10-15 minutit,vaht keetmisel ära

võtta.Panna kuumalt purkidesse ja sulgeda kuumade,,kuivade kaantega.

P.S.Sidruni ja suhkruga võib kogenud perenaine katsetada oma maitse järgi.

Head isu soovides
Selma Upine


Pohla - kabatšoki moos

0,5 kg pohli,
0,5 kg kabatšokke,
150 g suhkrut,
100 g vett,
150 g suhkrut,
15 g ingverit,
6 nelgitera.

Koori kabatšokk, eemalda viljaliha ja lõika 1 cm suurusteks kuubikuteks.

Vala potti 0,5 kl vett, lase keema ja lisa pohlad. Kui pohlad on keema hakanud, lisa kuubikuteks tükeldatud kabatšokid ja sega pohladega segamini. Lisa suhkur, riivitud või hästi väikesteks tükkideks lõigatud ingver. Keeda umbes 5 minutit ja lisa nelgiterad. Keeda keedist veel umbes 15 minutit, eemalda nelgiterad ja pane moos purkidesse ja kaaneta õhukindlalt.

Sobib hästi lihatoitude juurde.

Kabatšoki moos jõhvikatega

1,0 kg kabatšokke,
300 g  jõhvikaid,
150 g suhkrut,
5 g soola,
8 nelgitera.

 Koori kabatšokk, eemalda viljaliha ja lõika 1 cm suurusteks kuubikuteks. Lisa tükkidele sool ja sega need segamini ning lase 10 minutit seista, et neist imbuks välja vedelik. Pane koos vedelikuga keema, keeda mõni minut ja lisa jõhvikad, suhkur ja keeda 5 minutit. Lisa siis nelgiterad ja keeda veel  umbes 10 minutit. Eemalda nelgiterad ja pane moos purkidesse ja sule õhukindlalt.

Sobib hästi lihatoitude juurde.

Kabatšoki - rohelise paprika tuline salat.

750 g kabatšokke,
1 suur ( 270 g) puhastatud paprikas,
1 tšilli pipra kaun,
200 g punaseid tomateid,
10 g soola.

Kabatšokk puhasta ja lõika c 2 cm suurusteks kuubikuteks. Puhasta paprika ja lõika umbes 1cm suurusteks kuubikuteks. Piprakaunal eemalda seemned ja lõika hästi väikesteks tükkideks ( kuivatatud kaunad pudista käevahel peeneks). Tomatid tükelda kuubikuteks.

Kabatšoki tükkidele lisa soola ja lase umbes 10 minutit seista, et eralduks vedelik.

Aseta kabatšokid vedelikuga koos keema, lisa tükeldatud tomatid, tükeldatud paprika ja peenestatud tšilli. Kui on keema hakanud, hauta segu vahepeal segades umbes 10 minutit kaanetatud potis ja saadud salat aseta purkidesse ja kaaneta õhukindlalt.

Porgandikeedis

1 kg puhastatud porgandeid,
300 g vett,
700 - 800 g suhkrut,
2 sidrunit

Keedise valmistamiseks valitakse mahlased erksat värvi porgandid.

Puhastatud ja pestud porgandid lõigata 1-1,5 cm paksusteks ratasteks. Keeta pehmeks ja jahutada. Ajada läbi hakkmasina või püreestada nuimikseriga. Püree valada potti, lisada suhkur ja pidevalt segades keeta umbes 15 minutit. Enne keetmise lõppu lisada väljapressitud sidrunimahl, keeta paar minutit ja asetada purkidesse ja sulgeda õhukindlalt.

Keedist võib valmistada ka lisades apelsini tükke või vanilliini. Apelsinitükkide lisamise korral lõigata apelsinid väikesteks tükkideks ja asetada keema koos porgandi püreega.

 Keedis sobib ilusa värvi tõttu tortide kaunistamiseks.

Kõrvitsa - õunamoos

1 kg puhastatud kõrvitsat,
veidi vett,
0,5 kg kooritud ja tükeldatud hapusid õunu        
1-2  sidrun,
600 - 800 g suhkrut

Antud moosi valmistamiseks kasutatakse kollast kõrvitsat. Kõrvits koorida, puhastada seemnetest ja lõigata pehme sisu ära. Lõigata  tükkideks ja lasta läbi hakkmasina. Mass panna vähese veega tulele ja lisada väikesteks kuubikuteks tükeldatud õunad. Kui on keema hakanud, lisada suhkur ja keeta kuni õunad on pehmed ja keedis pakseneb. 5 min enne keetmise lõppu lisada sidrunist väljapressitud mahl. Valada purkidesse ja sulgeda koheselt.

Valli Järve


Toormoos väikestest ploomidest

Meie aias kasvab suur ploomipuu. Kui ma selle aastaid tagasi väikese puukesena sain, kutsuti seda alõtšaks. Viljad on tavaliste ploomide omast väiksemad, pealt ilusad punased, seest tumekollased. Väga maheda maitsega. Ma pole neist kunagi midagi teinud, tänavu aga otsustasin proovida.

Ajasin ploomid läbi hakkmasina, maitsele varjundi andmiseks lisasin kaks ebaküdooniat. 1 kg ploomide kohta panin 1 kg suhkrut. Moos seisis terve päeva kausis, aeg-ajalt segasin, et suhkur sulaks. Õhtul panin purkidesse.

Tänavu on ilm väga kehv olnud ning see on viljadelegi mõjunud. Et moos paremini säiliks, lisasin vahetult enne purki panemist 2 sl viina, segasin hoolikalt läbi. Maitse sellest ei muutunud. Tuli imehea ilusa oranžika tooniga moos.

Pohlad-ploomid

Kuna tänavu on hea pohla-aasta, siis proovisin järgmist varianti.

2 kg pohli
3 kg ploome
3 kg suhkrut

1/2 kl vett

Keetsin marju tasasel tulel umbes 15 minutit, vahepeal pudrunuiaga neid purustades. Osa jätsin terveks. Lisasin suhkru, keetsin tasasel tulel veel 15 minutit.

Väga huvitav kooslus. Ploomid andsid pohladele vahva maitsenüansi juurde.

Moosi panin kuumalt purkidesse. Vanarahva tarkust kasutades lasksin moosil jahtuda. Moosile tekkis huvitav kelme peale. Alles siis kaanetasin purgid.

Tundub, et see moos sobib hästi kookide vahel, vahest ka verivorstide peale.

 Karusmarjamoos pohladega

Kuna mul on aias ka hästi suurte marjadega karusmarjapõõsas, siis siit järgmine moos.

1 kg karusmarju
1 kg pohli
1 kg suhkrut
1/2 kl vett
näpuotsaga vanilli

Marju keetsin tasasel tulel umbes 15 minutit, siis lisasin suhkru, vanilli. Keetsin tasasel tulel veel 20 minutit. Panin kuumalt purkidesse ja jahtunult kaane alla.

Moos tuli veidi vürtsikas. Hea kookidele, pudrule, liha kõrvale.

RUTH RIIVALD


Arbuusikoore moos

Ostke suur arbuus ja sööge see perega ära. Järelejäänud koorelt eemaldage kõva triibuline osa. Lõigake heleroheline osa kuubikuteks ja keetke piisakese veega. Kui see on piisavalt pehme, nii et saab mikseriga töödelda, lisage paar liitrit punaseid sõstraid. Purustage segu nuimikseriga püreeks.

Lisage 2 kg suhkrut (võib ka rohkem, kui väga magusat tahate), näpuotsaga jahvatatud nelki. Keetke läbi ja pange kuumalt purki. Säilib väga hästi. Eriti kui keetmisel lisada tilgake tšillipipra kauntel seisnud viina.

Olen arbuusikoore moosi teinud ka jõhvikatega. Muide, ajakiri Naised avaldas hiljuti loo arbuusikoorte kasulikkusest. Nii et midagi ei lähe raisku - tervisele kasulik ja maitsev!

MONIKA SUURSOHO


PIHLAKA TOORMOOS

Lihtne toormoos, mis seisab külmikus paar kuud.

Purusta pihlakad ühtlaseks massiks ja sega meega (vahekord vastavalt oma maitsele).

Tulemuseks on ehtne energiapomm, mille paari lusikatäie söömisel kaob väsimus ja taastub jõud.

Kai


SOOLANE MOOS

2 baklažaani
2 punast paprikat
4 küüslaugu küünt
3 suuremat sibulat
8 spl head õli
2 tl suhkrut
4 tl soola
musta pipart maitse järgi
1 spl sidrunimahla

Kuumuta 200 kraadi juures ahjus baklažaanid 1 tund ja paprikad 0,5 tundi. Koor peab mutaks muutuma ja krobeliseks minema. Sibul ja küüslauk haki peeneks kuumuta 4 spl õlis aga ära pruunista Koori baklažaan ja paprika ning lõika tükkideks.Nüüd tükelda tomatite viljaliha ( puhasta seemnetest ja koorest ).Kõik sega kokku ja mikserda püreeks, lisa suhkur, sool, pipar. Hauta nõrgal kuumusel 20-30 minutit lõpuks lisa sidrunumahl. Sulge purki õhukindlalt. See moos sobib liharoogade juurde aga ka hästi röstsaiale ja leivale.

Ingrid Amor


MOOS KINGITUS

1 kg tumedaid ploome
1 kg kollast alõtsat
1 kg moosisuhkrut

Keeda eraldi pehmeks ploomid ja alõtsad, püreesta, seejärel keeda eraldi ploomipüreed 500 grammi moosisuhkruga ja alõtsapüreed  500 moosisuhkruga umbes 20 minutit.Kalla kuumutatud purkidesse ploomimoos, lase jahtuda ja peale vala alõtsamoos.Lase jahtuda.Nüüd sega korraks lusikaga alt ülesse. Saad kauni värvilise moosi,ilus jõulukink.

Ingrid Amor


Kiirabi-eksperimentaalkeedis "PAM" (peenralt-aiast-metsast) 24.-25.07.08

1. Aurutaja täis suislepa õunatükke.
2. Nelja pika punapeedi kuubikud alla, aedvaarikaid peale 2,5 l, neljaliitrises potis liitri veega keema.
3. Moosikeedukaussi 3 l metsamarju ja 2,5 l aedvaarikaid kamalutäie mustsõstardega. Metsast leidsin seekord a 0,9 l metsmaasikaid, metsvaarikaid, tähktoompihlakaid, kamalutäie puna-mage-valgesõstraid, mustikaid, tikreid, peotäie lillakaid, põldmarju, toomingaid.

Kõik nõud puupliidil korraga reas, ka suur veepott taga. Paar tundi keesid kõik eraldi nõudes. Siis kurnasin peedid-vaarikad ning leeme panin väiksesse kaussi, paksu moosikeedukaussi. Kui mahl keema tõusnud, suhkur lisatud ja keevalt pudelisse pandud, siis kummutasin aurutaja sisu ja mahlanatukese moosikeedukaussi. Sellele partiile palju suhkurt ei lisanud, kuna teadsin, et see läheb söömiseks. Moosi õnnestus purkidesse panna 8 l.

Halastus I (12.08.08.)

Moosikeedukaussi õun, aedvaarikas, põldmari, magesõstar, mustikas, tähk-toompihlakas, metsvaarikas, puna-valgesõstar, toomingas, kibuvits, metsmaasikas, tikker, lillakas.

Halastus sellepärast, et võtsin puu pealt õunu, et see raskuse all ei murduks.

Halastus II (12.08.08.)

Aurutis õun, tähk-toompihlakas, põldmari, metsvaarikas, pihlakas, metsmaasikas

Kausist sain 4,4 l moosi ja 1,0 l leent pudelitesse, aurutil 4,8 l moosi ja 0,7 l mahla. Mahlale lisasin kulbitäie suhkrut, aurutimoosile alla kilo.

Tiiu Belimova


PLOOMIMOOS

1 kg häid magusaid hästi valminud ploome
200 -300 grammi suhkrut

Poolita ploomid, erlda luuseeme ja koor

Lao ploomid kihiti suhkruga kaussi, hoia 1 öö , kuni suhkur on lahustunud. Järgmisel päeval lao ploomid tihedalt steriliseeritud purki, vedelik kalla paele ja kuumuta 85 kraadi juures 30 minutit.Selline moos sobib jäätise, kohupiimakreemi juurde ideaalselt. Rääkimata pannkookidest ja röstsaiast. Olen teinud ka pruuni suhkuga ja igale purgile enne kuumutamist lisanud lusika täie rummi.

 POHLA-SUVIKÕRVITSA  MOOS

1 kg pohle + 200 grammi pohle
1 kg puhastatud suvikõrvitsa kuubikuid
200 grammi vett
1 kg suhkrut, võib teha ka pruuni suhkruga

Muidugi suhkrukogus sõltub sellest, kui magusat moosi keegi armastab. Kas teha salatiks või panngoogimoosiks.

Pane potti vesi, pohlad, suvikõrvits keeda pehmeks. Püreesta saumikseriga. Tõsta uuest keema ja lisa suhkur, keeda umbes 20 minutit. Tõsta tulelt , jahuta veidi ja lisa klaasi täis tooreid pohli, sega ja tõsta kuumutatud purkidesse sulge õhukindlalt.Samuti teen ma pohla toorhoidist, purustan pohlad lisan natuke suhkrut ja lõpuks panen sisse terved pohlad ja külmutan karpides. Verivorsti juures on nii hea kui terved pohlad salatis prõksuvad ja annavad hapukas-mõrkja värske maitse.

Ingrid Amor


Minu vanaema marmelaadimoos

Tahaksin jagada kõigi teiega väga maitsva ja erilise moosi retsepti, mis on terve meie pere lemmikuks number 1.

Niisiiis, tuleb korjata valminud punased sõstrad. Marjadest aurutada mahl ning aurutusest järele jäänud marjalihast saamegi hakata moosi valmistama:

  1. 1. Aurutatud marjade jäätmed tuleb pressida läbi sõela, kus eralduvad seemned ja marjakile, ning järele jääb ainult puhas marjaliha.
  2. 2. Saadud marjaliha tuleb koos suhkruga kuumutada pidevalt segades keemiseni. 1 liiter marjaliha ja 700 g suhkrut.
  3. 3. Kuumalt moos purkidesse laduda ja lasta jahtuda.
  4. 4. Jahtunud moosipurkidele lõigata peale küpsetuspaberist sobivad kettad, mis kataks moosi pinna. Paberketas tuleks kasta korraks viina sisse ja asetada purki,  moosi peale. Lisaks valada sellele umbes supilusikatäis viina, ning sulgeda kaas õhukindlalt.

Nõuanne:

Kui laseme moosil purgis jahtuda enne sulgemist siis ei teki mingit üleliigset auru purgi kaane alla, millest võiks hallitus tekkida. Lisaks asetame purgi kaane alla viinaga paberkettad, mis takistavad lõplikult moosi riknemise. Talvel moosi süües pole loomulikult ei viina lõhna ega maitset moosil, vaid ainult maitsev moos, mis sulab suus.

Marmelaadimoosiks nimetame me moosi seetõttu, et see pole tavaline moos, vaid ongi nii maitselt, kui kujult marmelaadjas. Seda moosi saab kasutada mitmeti: ideaalne moosipirukatesse oma tahkja oleku poolest, sobib magustoitude kaunistuseks, tordi põhjade vahele, maitseb pannkookidega süües, pudrule lisades ning on sobiv kõigeks milleks moosi kasutada.

Mõnusat moosikeetmist ja maitsvaid söögielamusi marmelaadimoosiga.

Ave


Kibuvitsamarja- õuna- pirnimoos

1 osa kibuvitsamarju
1 osa õunu
1 osa pirne
Suhkrut vastavalt maitsele ja õunte hapususele

Kibuvitsamarjad lõigata pooleks ja puhastada seemned välja. Õunad ja pirnid koorida ja tükeldada. Vähese veega potti keema õunatükid ja kibuvitsamarjad, et õunad püreestuks. Siis lisada pirnitükid ja suhkur (kellele ei meeldi pirnid tükkidena moosi sees, võib need ka kohe panna). Keeta 20 min vaiksel tulel, riisuda vaht ja moos purki.

Eve


Midagi suvist ja vürtsikat

Antud moosid sobivad oma vürtsika maitse pärast kasutamiseks paremini röstisaial ning tortide ja küpsetiste koostises. Samuti võid julgelt kasutada lihatoitude juurde salatina.

Laimi koor annab moosile tsitruselistele omase vürtsika maitse. Juhul kui sulle ei meeldi laimi koore tugev maitse, võid moosile lisada ainult  laimist pressitud mahla.

Värske laimi asemel võid julgesti kasutada ka  poes müüdavat laimi mahla.

NB! Laimid pese enne kasutamist hoolega sooja vee ja harjaga.

Õuna-laimi moos

Vajalikud ained:

2 kg kooritud, viilutatud  õunu (sobivad  paremini suveõunad)
1 keskmine laim
0,2 l vett
800 gr suhkrut

Tee nii:

Vali antud keediseks  küpsed suveõunad, koori õunad ja viiluta õhukesteks viiludeks.

Keeda viilutatud õunad, vajalik kogus vett ja suhkrut umbes 20 min väiksel kuumusel.

Eemalda keetmisel tekkinud vaht ja lisa väikesteks tükkideks lõigatud laim. Keeda veel 10 min. Pane moos kuumalt puhastesse purkidesse ja sulge õhukindlalt. 

Õuna-aroonia-laimi moos

Vajalikud ained:

1,5  kg kooritud, viilutatud  õunu (sobivad  paremini suveõunad)
1 kg puhastatud arooniaid
2 keskmist laimi
0,2 l vett
800 gr suhkrut

Tee nii:

Vali antud keediseks  küpsed suveõunad, koori õunad ja viiluta õhukesteks viiludeks.

Eemalda aroonia marjad kobaratest, pese veega ja nõruta sõelal üleliigne vesi.

Purusta arooniad köögikombainiga  peeneks või lase läbi hakkliha masina.

Keeda viilutatud õunad, purustatud arooniad, vajalik kogus vett ja suhkrut umbes 25-30 min väiksel kuumusel.

Eemalda keetmisel tekkinud vaht ja lisa väikesteks tükkideks lõigatud laimid. Keeda veel 5-10 min. Pane moos kuumalt puhastesse purkidesse ja sulge õhukindlalt.

Velve Tagger


Kõrvitsa-õuna-ebaküdooniamoos

2kg õunu
1,5kg kõrvitsat
1kg ebaküdooniat
suhkrut maitse järgi

Kõrvits keeta püreeks.
Hapud õunad keeta.Võib jätta osaliselt tükkideks.
Eraldi keeta ebaküdooniad.
Kõik kokku ja lisada suhkrut maitse järgi.
Väga maitsev.
Head isu!

Malle Melles


"Mõnus rabarberimoos"

1kg rabarbereid
400g pruunsuhkurt
1,5cm jupp ingverit
0,5-1dl vett

Rabarberi varred koori ja lõika paari sentimeetristeks juppideks. Seejärel vala potti ja lisa ka suhkur ning riivitud ingver. Vala peale vesi. Keeda 20-25 min. Pane moos purkidesse ja sule need.

 "Tikker ja sõbrad"

5 õuna
0,75 kg tikkreid
1 sidruni koor ja mahl
200-300 dl valget veini
150-200 dl vett
2 hakitud sibulat
2 peenestatud küüslauguküünt
2tl soola
1cm jupp ingverit
natuke kaneelikoort
250g pruunisuhkurt
150g kivideta dattleid
50 g kreeka pähkleid ja 50g sarapuupähkleid

Alustuseks vala potti kõik ained peale õunte, tikrite, datlite ja pähklite. Lase segul keema minna ja keeda 25 min. Puhasta tikrid, koori õunad ning tükelda. Pane tikrid ja õunad keedetud segu sisse. Keeda nüüd neid nõrgal kuumusel 45-60 min. Poolita datlid ja tükelda pähklid, vala nad segu sisse, lase segul veelkord keema tõusta ning siis võta pott pliidilt ja aseta saadud moos purkidesse.

"Särtsakas kirsimoos"

1kg kirsse
500g pruunsuhkurt
5-10 sl sangriaveini
1 tl kaneeli
50 g mandleid
1 cm jupp ingverit
maitseks natuke punast piprakauna (paar tükikest)

Puhasta kirsid kividest, vala koos maitseainete ja suhkruga potti ning lase keema. Keeda parajal kuumusel 20-25 min. Lõpus kui moos keedetud, siis lisa tükeldatud mandlid ja vala moos purkidesse.

Kristi Nigul


RABARBERIKEEDIS

1600 g rabarberit
2 kg suhkrut
Kuni 300 g seemneteta rosinaid
2 apelsini
1 sidrun (või sidrunhapet)

Pestud, puhastatud ja tükeldatud rabarber panna keedunõusse. Lisada suhkur, rosinad, tükeldatud apelsinid ja sidrun (koos koorega). Lasta seista ½ tundi, kuumutada keemiseni ja hautada segades ca ¾ tundi. Jahutada veidi, kallata keedis purkidesse ja sulgeda kohe.

VALEMURAKAMOOS

600 g porgandeid
500 g kooritud apelsine
2 kooritud sidrunit
1 dl vett
500 g keedisesuhkrut
(1 kaneelikang)

Keeda kooritud ja tükeldatud porgandid, tükelda puuviljad ja pruunista need köögiviljakombainis. Pane segu keedunõusse, lisa vesi ja kuumuta. Lisa vähehaaval suhkur ja soovi korral kaneelikoor. Keeda ca 10 minutit vahetevahel segades. Lase jahtuda 20 minutit, tõsta väikestesse klaaspurkidesse ja sule õhukindlalt.

VAARIKA-VIINAMARJAMOOS

½ kg vaarikaid
¾ kg punaseid viinamarju
1 kg suhkrut

 Puhastatud marjad panna suhkruga vaheldumisi keedunõusse. Viinamarjad ei tohi olla liiga küpsed. Keeta tasasel tulel, riisuda vaht. Keeta veel veidi ja panna kuumalt väikestesse purkidesse.

ROOSIÕIEKEEDIS

300-400 g roosiõisi
1 kg suhkrut
1 kl vett
1 sidruni mahl

 Võta punased ja roosad õielehed ja lõika neil ära kinnituskoha valge osa. Puista eelmisel õhtul osa suhkrust (500 g) roosiõite peale. Järgmisel päeval keeda ülejäänud suhkrust ja veest siirup, millele sega hulka sidrunimahl. Lisa siirupile roosiõied ning keeda tasasel tulel 4-5 minutit. Kalla keedis purkidesse ja sulge purgid õhukindlalt.

NB! Mida lõhnavam roos, seda parem keedis.

Sobib väga hästi ka tee või kohvi sisse.

PUNASE TOMATI KEEDIS

500 g kõva viljalihaga tomateid
1 ½ dl vett
4 ½ dl suhkrut
½ vanillikauna

 Keedist tuleb 0,5 kg ehk 2 purgi jagu.

 Koori tomatid. Selleks kasta tomatid enne mõneks minutiks kuuma vette. Lõika kooritud tomatid viiludeks, aseta koos vanillikauna ja suhkruga kastrulisse. Keeda moosi 30 minutit, pane purki ja säilita külmkapis.

EBAKÜDOONIA-ÕUNAMOOS

1 kg ebaküdooniaid
1 kg magushapusid õunu
2 kl vett
1 ½ kg suhkrut

Keeda moosi ca 20 min. eemalda vaht, tõsta kuumalt purkidesse ja sulge. Ebaküdooniaid ei koorita, eemaldatakse ainult seemned.

KEISRIMOOS

1 l (500 g) mets- või kuumaasikaid
3 dl (250 g) suhkrut
2-3 spl konjakit

Võimalusel väldi maasikate pesemist. Pane marjad kaussi ja vajuta käega katki. Lisa suhkur, sulata potis. Lisa konjak. Tõsta moos külmadesse väikestesse purkidesse ja sulge õhukindlalt. Moosi võib ka külmutada.

 Merle Merilain 


Kodune aprikoosi moos

Koostiseks on vaja:

600 grammi puhatatud porgandeid
2 dl vett
400 grammi tikreid
4 dl suhkrut

Teguviis: Pereisa toob põllult porgandid. Ema alustab porgandite
ettevalmistust. Puhastatud porgandid tuleb panna keema ja  keeta nad pehmeks. Peale seda tuleb pehmed porgandid ajada läbi hakkliha masina või peenestada köögikombainis. Saadud segule lisada suhkur. Hoolikalt segada, et vältida suhkru põhja minemist. Lisada segusse ka vesi ja segada edasi. Kogu segu massi segada u 10-15 min.  Soojalt panna purkidesse õhukindlalt. Samal
ajal kui ema keedab moosi on laps valmistamas muidugi vajalike silte purkidele. Oluline on iga pere liikme kaasatus.

Raili Reinvek 


Perekond Neelukse moos

Koostis:
1 liiter metsamaasikaid
1 liiter mustikaid
700 gr suhkurt
1/2 dl konjakit või viskit.

Pane marjad ja suhkur kihiti sobiva suurusega kasrtulisse ja jäta mõneks tunniks või heks ööks seisma.
Kuumuta aerglaselt keema ja keeda nõrgal tulel umbes 15 minutit. Korja ealt vahtu kui see tekib.
Lisa veidi konjak. Pane valmis moos kuumadesse purkidesse , sule õhukindlalt , leebi sildid ja aseta ettevalmistatud keldrisse.

Perekond Neelukse 


Suve viimane moos ehk rohelise tomati moos

2 kg rohelisi tomateid
1,5-2 kg suhkrt
2 apelsini

Viimastest rohelistest tomatitest, mis nii ehk naa valmis ei jõua minna, võib keeta hoopis moosi. See on apelsini mõrkja maitsega ning enamus sööjatest ei saa arugi, et rohelistest tomatitest keedetud. Sobib niisiis neile, keda ei heiduta tavapäratute komponentidega katsetamine ning pisut pikem keetmisaeg.

Tomatid tükeldada, võimalikud plekid ja roheline otsake välja lõigata. Apelsinid riivida jämeda riiviga (koos koorega, soovitavalt mahepõllundusest). Panna kõik koos suhkruga suurde kaussi ning lasta öö läbi seista, et suhkur sulaks.

Järgmisel päeval keeta madalal kuumusel 1-2 tundi. Keetmisel peab vedelikukogus vähenema ning moos pakseneb. Kui tundub, et moos on ikka liiga vedel, võib proovida saumikseriga korraks segu ühtlustada ning siis edasi keeta. Vahepeal võib testida lastes mõned tilgad keedist puhtale lusikale või taldrikule. Kui moos kohe tarrendub, siis on valmis. See nõuanne kulus mulle esimesel keetmisel ära, sest ma ei osanud kuidagi moosi valmimise aega hinnata.

Seda keedist võib katsetada ka 1-2 sidruniga apelsini asemel ning keetmise lõpus sortsuke rummi lisada.

Kui moos valmis, siis panna puhastesse purkidesse ning kaanetatud purgid teistpidi keerata kuni järgmise päevani. Seda nippi oleme kodus ennegi kasutanud, et hoidised paremini säiliksid.

Mujal maailmas on olemas ka toiduparafin, mis sulatatakse ning siis õhuke kiht moosile lastakse, et paremini säiliks. Meie poodides pole seda kahjuks veel näinud.

Julget katsetamist

Triinu Guerrin


Jõhvika-toormoos

Selle moosi jaoks on õige aeg korjata jõhvikaid siis, kui need on ühelt poolt punased, teiselt poolt valged.

Puhastan marjad ja lasen need läbi hakklihamasina. Suhkrut lisan maitse järgi - kui valmistan, siis proovin (valmistan paljud toidud maitse ja tunde järgi). Puhtad purgid lasen hetkeks kuumaks, kuid ei steriliseeri. Kallan moosi sisse, keeran kaaned kõvasti kinni.

Eelmisel sügisel tehtud moos on praegu täiesti värske. Hoidsin sahvris, suvel kuumaga tõstsin allesjäänud purgid külmkappi.  Seistes koguneb purgi allaossa vedelik, aga enne tarvitamist tuleb läbi segada.

On hea kasutada nagu pohlamoosi - salatina. Kes sööb pannkooke hapuma moosiga, sobib ka sinna. Jõhvikas on organismi puhastava toimega, nõnda võib teha sellest moosist ka morssi.

Salatimoos õuntest ja jõhvikast

Meenutab pohla-õunamoosi ja sarnaselt seda ka keedetakse, kuid jõhvikaid tuleb panna õunte hulka vähem kui pohli. Kui palju just, oleneb, kui tugevat jõhvikamaitset keegi tahab. Maitse järgi lisage suhkrut.

Õuna-pihlaka moos

Hoidke pihlakaid pärast korjamist terve öö külmas vees leos, nii väheneb mõrkjas maise ja pihlakad keevad paremini pehmeks. Muidu võivad jääda terveks. Keetes lisage ka suhkrut. Moos on spetsiifilise mõrkja maitsega ja sobib hästi salatiks. 

Kevadine koogimoos

Rabarbrid jäävad paljudel aeda seisma, ei osata leida rakendust, sest teised marjad pole nende ajal veel valmis ja hiljem on rabarbrid puitunud. Ostke poest apelsini ja keetke koos rabarbriga. Saate hea koogimoosi.

ANN PEEP


 

PPP (Pille pirni-pohla moos)

2 dl vett
1 l pohli
1 l pirnikuubikuid
2 dl suhkrut

Panen vee keema, lisan pohlad, keedan veidi. Lisan pirnikuubikud. Katsun tikuga, kas on parajalt pehmed. Lisan ettevaatlikult suhkru. Keedan veel 10 minutit.

Pille-Kai


"Magus maasika- ja vaarikamoos"

1 kg maasikaid
1 kg vaarikaid
0,5 kg suhkurt

Pane potti natuke vett (nii palju,et potipõhi oleks kaetud), vala potti nüüd marjad ja suhkur. Keedes eemalda tekkinud vahtu, keeda seni kuni enam vahtu ei tule (20-30 min.). Pane purki ja naudi suussulavat moosi.

Kristi Nigul


"Karusmarja ja vaarikamoos"

0,5 kg karusmarju
0,75 kg vaarikaid
0,7 kg suhkurt
1 vaniljekaun

Puhasta karismarjad ja vaarikad. Pane potti vesi (potipõhi peab olema veega kaetud). Vala marjad potti koos suhkru ja vaniljekaunaga. Lase keeda seni kuni vahtu enam ei tule, siis vala moos purkidesse ja pane jahedasse seisma. Gutten appetit!!!

Kristi Nigul


 

"Pihlakamoos virsikutega"

1-1,5 dl vett
1 kg suhkurt
2 l pihlakaid
0,5 kg virsikuid

Puhasta pihlakad ja virsikutel eemalda kivid ning lõika neljaks tükiks. Kalla vesi ja suhkur potti ja keeda seda segu u. 10 minutit, seejärel vala sisse pihlakad ja virsikud. Keeda väiksel kuumusel 15-20 minutit, ära kaua keeda, sest muidu muutuvad pihlakad tumedaks ja marjadest eraldub ka mahl. Peale keetmist vala moos kohe purki ja säilita jahedas. Head isu!!!!

Kristi


Magus metsmaasikas

500 gr metsmaasikaid
500 gr sinikaid
500-600 gr suhkrut

Sinikatel pole erilist maitset, kuid annavad kogust ning metsmaasikas jääb eriliselt maitsev.

Seda moosi tegi lapsepõlves mulle minu ema.

Viive Sillari


"Rabarberi, maasika ja vaarika moos"

300g rabarberit
200 g maasikaid
200g vaarikaid
250 g suhkurt (pruunsuhkurt)
2 vanillikauna

Puhasta rabarber ja lõika väiksemateks tükideks. Samuti puhasta maasikad ja vaarikad, maasikad lõika pooleks.Vaniljekaunad poolita. Kui komponendid on puhastatud ja tükeldatud, aseta nad koos suhkruga potti ja lase keeda umbes 20 minutit. Keemise ajal eemalda tekkinud vahtu. Valmis moos pane purki ja kaaneta. Bon appetit!!!!

Kristi Nigul


"KRISTI LIBA-MURAKAMOOS"

1 kg tikreid

1 kg porgandeid

800 g suhkurt (soovitavalt pruunsuhkur)
umbes 2dl vett

Puhasta esiteks tikrid. Koori ja riivi porgandid peene riiviga. Seejärel keeda riivitud porgandid poolpehmeks. Lisa terved tikrid ja suhkur ning keeda segu 15-20 minutit. Aeg-ajal sega ja eemalda tekkinud vaht. Valmis keedid vala purkidesse ja kaaneta. Head isu!!!!

Kristi Nigul


Eve Roometsa retseptid

Endale mulle meldib eelkõige pohla moos. Seda retsepti kasutan siis, kui ei ole aega pohlale minna.

1l  arooniaid
4l õunu
1l pihlakaid
suhkrut muidugi maitse järgi (olen sinna ka vaniljet pannud, see annab mõnusa lõhna)
  
Olen proovinud ka vaarikaid segada apelsiniga
4l vaarikaid
1 apelsin
ja muidugi ka suhkurt

SELLE SUVE MOOS


Kutsume teid osalema moosiretseptide konkursil!


Mis võiks olla veel maitsvam kui soojad pannkoogid omakeedetud moosiga! Ja igaüks teab, et külluslik moosisilm muudab isuäratavaks igavaimagi pudruportsu. Moosipurkide read keldririiulil teevad südame soojaks selgi ajal, mil poest kõike saada. Üks korralik moosipurk peidab endas lisaks marjadele ja puuviljadele ju ka mõnusat mälestust suvest.


Milline on aga kõige parem moos? Püüame selle üheskoos välja selgitada. Targu Talita ja Maaleht.ee kuulutavad välja konkursi "Selle suve moos", kuhu ootame teilt kõigilt häid moosiretsepte.


Milline peaks moos olema? Kindlasti maitsev, originaalne ja tervislik. Hea moos säilib ületalve sünteetiliste säilitusainete abita. Kui aga teate mõnda põnevat looduslikku säilitusnippi, siis lisage see kindlasti.


Retseptid peavad olema järele proovitud, et olla kindel nende headuses.


Kõik retseptid avaldame portaalis maaleht.ee ja valikuliselt Targu Talitas.


Retseptid saatke Interneti-aadressil
või postiaadressil Toompuiestee 16, 10137 Tallinn, märgusõna "Retsept".


Võiduretsepti selgitame välja septembri lõpuks. Esimesele kolmele on mõnusad ja praktilised auhinnad. Peaauhinna, 10-liitrise moosikeetmise poti, paneb välja Hackman. Lisaks anname välja kõige eksootilisema moosi eripreemia. Lugejail on võimalik valida oma lemmik.


Selle suve moosi valime koos Põltsamaa Felixi eksperdiga. Žüriis on lubanud kaasa lüüa ka toitumisspetsialist Aive Luigela.