Iga proovi jaoks oli vaja umbes 200 grammi maasikaid, kusjuures eraldati marjade mittesöödavad osad ja riknenud marjad. Seejärel marjad purustati, et saada ühtlane proovimass.

Analüüsi jaoks kaaluti kindel kogus ja segati puhverlahusega nitraatide ekstraheerimiseks. Nitraatidesisaldus määrati FIAstar analüsaatoriga spektrofotomeetrilisel meetodil.

Selgus, et kõige vähem oli nitraate Luunja Köögiviljade ja Laarimetsa talu marjades. “Nendel proovidel on sisaldused alla meie metoodika määramispiiri (<35 mg/kg)”, tõdes laboratooriumi keemiaosakonna juhataja Vaimi Nõmm. Teistes Eesti päritolu proovides jäi nitraatidesisaldus 39 ja 77 mg/kg vahele.

Välismaistest marjadest oli Poola maasikate nitraatidesisaldus Harju keskmisel tasemel –
55 mg/kg. Seevastu Belgia omad sisaldasid kaks korda rohkem nitraate, lausa 112 mg/kg, mis näitab, et neid on ohtralt lämmastikku sisaldava väetisega kosutatud.

Ka see tase pole aga veel ohtlik. Kui 65kilone inimene ei tarvita muud aiavilja, võib ta nitraatide üledoosi kartmata süüa Belgia maasikaid lausa kaks kilo päevas. Magusaid eestimaiseid marju aga tunduvalt rohkem. Kui vaid kõht vastu peab.

Nitraatidesisaldus aiaviljades sõltub kasvukohast, väetiste kasutamisest, koristusajast ja säilitamisest. Kirjanduse andmetel muutub viis protsenti nitraatidest söömise järel kehas nitrititeks, mis võivad soodustada vähi ja muude haiguste teket.

ELis ei ole kehtestatud maasikates sisalduda võivate nitraatide piirmäära. Selle asemel on kehtestatud maksimaalselt tarbida lubatav kogus ehk ADI, milleks on 3,7 mg nitraate inimese kehakilogrammi kohta.

Selleks et igaüks saaks välja arvutada enda või oma lapse jaoks lubatava ADI, tuleb korrutada kaalunumber 3,7ga. Näiteks maksimaalne lubatud nitraatide norm (ADI) on 65kg inimese puhul 240 mg päevas.


NITRAADID

Kui palju sisaldab

Maasikate päritolu Nitraate mg/kg

Belgia (ostetud Rimist) 112±6*

Lohu talu, Tartumaa 77±4*

Mäe talu, Põlvamaa 53±3*

Reevälja talu, Jõgevamaa 39±2*

Poola (ostetud Maximast) 55±3*

Järvakalda talu, Tartumaa 57±3*

Luunja Köögivili, Tartumaa <35 (26)

Laarimetsa talu, Tartumaa <35 (11)

* Analüüsi tulemused koos laiendmääramatusega

Allikas: Tartu veterinaar- ja toidulaboratoorium