Range dieedi või "imedieetide" pidamine ei ole tervislik. Tervislik on mitmekesine, tasakaalustatud, mõõdukas ja vastavalt vajadusele toitumine.

Dieedipidamine on äärmuslik abinõu, kui kehakaal on ületanud soovitava. Ka sel juhul tuleb lähtuda eelpoolnimetatud tervisliku toitumise põhitõdedest, kuid vähendada toiduga saadavat energiahulka. Dieedipidamine peab olema väga arukas ja läbimõeldud tegevus, et vaatamata vähendatud energiakogusele tarbitaks vajalikke toiduaineid ning saadaks kätte vajalikud toitained. Laste puhul ja soovitatavalt ka täiskasvanutel, peaks dieedipidamist nõustama kindlasti arst. Ise oma tarkusest (ja ka ajakirjandusest leitu või sõbrannadelt kuuldu põhjal) võib teha rohkem kahju kui kasu.

Kes siiski soovib ise oma toitumist jälgida ja vaikselt korrigeerima hakata, soovitan ka siinkohal minna lehelt www.terviseinfo.ee interneripõhisesse Toitumisprogrammi. Seal arvutada välja oma kehamassiindeks ning vaadelda, kui suure ülekaalulisusega on tegemist. Edasi arvutada välja oma täpsustatud energiavajadus, pannes kehakaaluks soovitava kaalu, mitte praeguse (realistliku, mitte väga väikese) ning püüda tarbida päevas energiat vastavalt soovitatavale kogusele.

Alustades sellest, et sisestatakse ja analüüsitakse oma 7 päeva menüü ning selle põhjal hakatakse korrigeerima oma toitumist, järgides toidupüramiidi põhimõtet.

Meeles peab pidama, et alla 1800 kcal peävase energiatarbimise korral on üsna raske saada ainult toidust kätte vajalikud vitamiinid ja mineraalaineid.

Samuti on oluline see, et pigem kaotada kaalu aeglaselt ja korraga vähe, kui palju, mis võib omalt poolt kaasa tuua tõsiseid tervisehädasid.

Ja mitte unustada füüsilist aktiivsust!

Tervisliku toitumise kohta loe rohkem Maaleht.ee foorumist.