Koduse jäätise baasretsepti kuuluvad piima-kooresegu (või kondenspiim), suhkur ja munakollased. Kakao, marjad (must sõstar, vaarikas, astelpaju jm) lisandid teevad kodujäätise ehk veelgi nauditavamaks.

Jäätisesorbett

Suuremaks suvepeoks valmistage erimaitselisi sorbette.
Sorbeti põhiretseptis on koostisaineteks elastsust lisav glükoosisiirup, suhkur ja vesi, neile lisage puuvilja- või marjapüreesid.

Sorbetti tehes tõstke püreestatud marjad või puuviljad koos ülejäänud koostisainetega jäätisemasinasse, mis samaaegselt segab, vahustab ja külmutab, hoida 15–20 minutit ja tõsta seejärel sügavkülma.

Kui jäätisemasinat pole, hoidke mahlasegu paar tundi sügavkülmas ja segage iga 20 minuti järel, kuni moodustuvad kristallid. Serveerimiseks sobivad väga hästi martinipokaalid.

Mangosorbett:

•    1 l mangopüreed
•    125 g suhkrusiirupit
•    poole sidruni mahl
•    1 dl vett
•    1 korgitäis viina

Maasikasorbett:

•    1 l maasikapüreed
•    125 g suhkrusiirupit
•    poole sidruni mahl
•    1 dl vett
•    1 korgitäis viina

Musta viinamarja granite

•    1 l värsket viinamarjamahla
•    125 g suhkrusiirupit
•    4 cl viina

Jäätisetort ehk küpsetatud Alaska

Jäätisetordi valmistamine põhineb sellel, et õhk juhib kehvasti soojust. Vahustatud munavalges ja õhulises biskviidis on aga õhku rohkesti. Jäätisetordi veetlus peitub külma ja kuuma kontrastis ning koogi tekstuuride erinevuses.

• 1 biskviitpõhi
• 1 l meelepärast koorejäätist
• 150 g külmutatud maasikaid

Katteks:
• 5 munavalget
• 1 1/4 dl suhkrut
• 2 tl tuhksuhkrut ülepuistamiseks

Vahustage munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Tõstke küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 2 cm paksune biskviitpõhi ning ühtlaselt jaotage sellele külmutatud maasikad ja jäätis. Kui tegu pole lastele valmistatud tordiga, võib biskviitpõhjale piserdada ka siirupit, kuhu on segatud pisut likööri. Katke jäätis hoolikalt paksu beseekihiga. Vormige lusikaga munavalgevahust teravad tipud, et anda koogile ilus väljanägemine. Raputage üle tuhksuhkruga (võib ka ilma). Tõstke 250° ahju umbes
5 minutiks ja jälgige, et munavalge tipud jääksid pealt kergelt pruunikad. Serveerige kohe!

Laimijäätis

•    3 muna

•    2 laimi

•    2 laimi riivitud koor

•   100 g võid

•   250 g suhkrut

Riivige laimidelt koor ja pigistage neist mahl välja. Seejärel vahustage suhkruga või ja munad, lisage laimimahl ning riivitud laimikoor. Saadud segu kuumutage veevannil madalal kuumusel, kuni segu pakseneb (umbes 8 minutit). Jahtunud laimikreem pange külmkappi. Järgmisel päeval segage juurde 1/3 ulatuses vahukoort. Kui laimikreemi jäätisesegust üle jääb, saab seda niisama dessertkausist limpsida või torti tehes vahekreemina kasutada.

Saadud segu peab jäätisemasinasse panemisel olema külmkapikülm. Jäätisemasin nõuab jäätisesegu külmutamiseks sügavkülmas vähemalt kaht tundi.

Jäätiseklassika – plane vanilla

•    4 munakollast

•    4 dl vahukoort  

•    1 purk kondenspiima

•    1 vanillikaun

Jäätist tehes segage kõigepealt vahustatud munakollased kondenspiimaga. Seejärel vahustage vahukoor ja lisage purustatud vanillikaun. Valage pidevalt vahustades juurde munakollaste-kondenspiima segu. Kui konsistents on parajalt ühtlane, tõstke saadud segu kaanega kausis sügavkülma. Iga tunni järel tasub jäätist piilumas ja vahustamas käia, kuni tekib korralikult kõvaks külmunud jäätisemass.

Enne serveerimist hoidke jäätist toatemperatuuril kuni 10 minutit ja pakkuge koos sooja õunakoogi, marjade, moosi või mõne muu meelepärase lisandiga.

Marjajäätis

•    400 g musti sõstraid, vaarikaid (või neid marju, mis sügavkülmas veel alles on) või natuke kapis leiduvat kodust moosi.

•    100 g suhkrut

•    400 g vahukoort

•    100 ml vett (või õunamahla)

•    pool purki kondenspiima

Keetke marju suhkruga õunamahlas (või vees) 10–15 minutit, kuni keedus on siirupjas. Kui segu on jahtunud, püreestage see, vajadusel laske ka läbi sõela.

Poole vahustamise pealt niristage pidevalt vahustades vahukoorele juurde kondenspiim. Seejärel valage peene joana juurde varem valmistatud marjapüree. Segage mõned korrad läbi, et saada kaunilt kirju jäätisemass ning tõstke 6 tunniks sügavkülma.

Artikkel ilmus ajakirja Maakodu erinumbris Suvi aias