Jahutuskulude alandamine algab hoone planeerimisest – hoone paigutusest ilmakaarte suhtes, materjali valikust ning uste ja akende asukohtadest. Unustada ei tohi ka tervislikku sisekliimat. Hea enesetunde ja tervise tagab see, kui õhk vahetub terviklikult eluruumis umbes ühe-kahe tunni jooksul.

Eesti kliima võimaldab ehitada eramuid, kus sisetemperatuur püsib suviti mõnusalt jahe ka mehhaanilise jahutuseta. Eramutes piisab reeglina vaid lihtsast ventilatsioonisüsteemist tualettruumi või vannituppa. Passiivsed jahutussüsteemid on keskkonnasõbralikud ja kokkuvõttes ka odavaimad lahendused, sest need ei vaja tööks lisaenergiat.

Ka olemasolevas hoones saab jahutuskulusid alandada. Järgnevad 9 nõuannet aitavad oma kodu energiasäästlikult jahutada.

Soojusta pööning. Kas palavate ilmadega on maja teisel korrusel tunduvad palavam kui esimesel? Põhjus võib olla soojustamata pööningus. Kuna pööningult kandub suur osa soojusest edasi teistesse eluruumidesse, on pööningu soojustamine tõhus viis eramu sisetemperatuuri alandamiseks. Ühtlasi tagab soojustatud pööning soojema sisetemperatuuri talviti.

Kontrolli õhuleket. Veenduge, et jahe õhk ei liiguks siseruumist välja selleks mitte mõeldud kohtade kaudu nagu kamina siibrid, uksed ja aknad. Kontrollige üle ka akende ja uste tihendid. Hästi soojustatud maja on suvel jahedam, talvel aga soojem.

Sulge kardinad. Katke kardinatega lõuna ilmakaare aknad, et varjata tuba intensiivse päikese eest. Parima tulemuse saavutate heledate kardinatega, mis ei lase valgust läbi. Sarnasel põhimõttel töötavad ka päikesevarjud, mis paigaldatakse akende kohale ja mida on palavatel päevadel võimalik avada, külmadel perioodidel aga suletuna hoida, et vähene olemasolev päikesekiirgus maksimaalselt tuba soojendaks. Lisaks saab kasutada päikekaitseklaase ja –kilesid.

Paigalda laeventilaator. Ventilaator on kodudes kordi energiasäästlikum kasutada kui jahutussüsteem. Näiteks iga päev 12 tundi maksimumkiirusel töötava ventilaatori (75W) kuine energiakulu on 9 EUR. Sama sageli kasutatav jahutussüsteem (2 kW) tähendaks ühes kuus aga 14 korda suuremat väljaminekut. Ruumist väljudes tuleks laeventilaator kindlasti välja lülitada, sest ka see tähendab olulist energia kokkuhoidu. Poodides müüakse ka laua- ja põrandaventilaatoreid, kuid need on mõeldud just ruumi ühe punkti jahutamiseks. Kogu ruumi jahutab siiski laeventilaator.