Eesti joogivesi jääb vahemikku pH 6,5–7,5. Kui on soov ise mõõta vee pH-d, siis lihtaim viis on seda teha nn pH-testribadega (pH indicator strips). Kinnitamata andmetel müüb selliseid firma Merck ribasid Eestis firma nimega JS Keemia.

Professionaalne pH mõõtmine (näiteks Tallinna Vees) toimub spetsiaalsete kalibreeritud elektroodidega.

Allikavee headus sõltub otseselt sellest, millistest kivimitest see vesi läbi voolab ja millised mineraalid selle käigus lahustuvad. Seega ütelda, et allikavesi on alati “hea”, ei saa – see “headus” sõltub otseselt allikast ja vee kasutamise otstarbest. Nimelt mõned mineraalveed omavad konkreetset mõju mingi haiguse leevendamiseks ja samas võivad olla vastunäidustatud teiste haiguste puhul. Näiteks väga soolased ehk mineraaliderohked veed soodustavad seedimist, aga on koormavad neerudele.