
Kõik sõltub maitsest, vaatenurgast ja kogemustest, aga nii mõnelegi tunduvad rahvuslikud rummi-, ürdi- või muud liköörid parajalt kehva maitsega. Kuidas olukorda päästa?
Meie ütleme Riia palsam, aga lätlased ütlevad Riia must palsam. Köhasiirupi mekiga palsami puhtalt joomine on ainult tugevatele. Oma ajaloolt on jook Vana Tallinnast mitu korda vanem ning räägitakse, et sellega ravitseti isegi Katariina Suure kõhuhäda.
Riia palsami kodustamisel tuleb lihtsaimas variandis appi kuum mustsõstramahl, mille abil saab kena jõulujoogi. Lätis on see glögi tugev konkurent, mis pidavat isegi asendama päikese puudumist. Kuuma joogi loomisel võib julgelt appi võtta ka õuna-, apelsini- ja kirsimahla. Segatakse ka sooja piimaga ning omal kohal on jäätis ning šokolaadipuru.
Seda punsliõli ei pea ainult kuumutama ning kibedust võib neutraliseerida igasugu magusa või hapukaga. Kodulehel teatatakse näiteks popist variandist segada üks osa palsamit, kaks osa kirsimahla ning kaks osa kokakoolat. Kes ise mängida ei viitsi, võib osta mõne valmistehtud koosluse, näiteks mustsõstrapalsami.
Robustne variant kodustada Vana Tallinn, on moodustada kooslusi keefiri, hapupiima või petiga. Kohv ja tee on samuti kõigile segamiseks kodunt võtta. Kes ei soovi asju keeruliseks ajada, võib lisada poole jagu kokakoolat.