Võis praetud kukeseened

1 kg kukeseeni, 150-180 g võid või searasva, 20 g soola

Seened puhastada pintsli ja niiske lapiga. Vajaduse korral tuleb seeni ikkagi pesta, seejärel nõrutada ja köögipaberiga kuivaks tupsutada.

Seened tükeldada ning hautada kaaneta keedunõus koos soola ja vähese võiga tasasel tulel, kuni seentest eralduv mahl on aurustunud. Et seened põhja ei kõrbeks, tuleb neid segada. Nüüd lisada ülejäänud või ja kuumutada segades tasasel tulel, kuni kogu võist eraldunud vedelik on aurustud ja või on muutunud läbipaistvaks.

Seened tõsta paraja suurusega külmutuskarpidesse, ilma kaanteta maha jahutada, siis kaaned peale suruda ja sügavkülmutusse panna. Säilivusaeg 3 kuud, searasvaga praetult pool aastat.

Hoidis säilib ka tavalises külmkapis, kui on kasutatud steriliseeritud purke ja kaasi.

Peale kukeseente võib taolisel moel säilitada mahedamaitselisi kupatamist mittevajavaid seeni nagu puravik, kukeseen, lehter-kukeseen, timpnarmik, kuuseriisikas, porgandriisikas, šampinjon, suur sirmik, kännumampli kübarakesed. Toorelt ei soovitata mingeid seeni külmutada.

Allikas: Silvi Kohu, "Mida teha seentega"