Seadmesse saab sisestada kilovatt-tunni hinna, ühendada elektrit tarbiv seade pistikupessa mõõdiku kaudu ning seejärel ekraanilt vaadata, kui palju raha on juba kulunud.

Kontrollin energiamõõdiku abil üle, kuivõrd peavad paika tuntud soovitused. “Kodu 2” paketi kasutajal tuleb praegu päevasel ajal maksta ligi 62 senti elektrienergia ja 72 senti võrguteenuste kilovatt-tunni eest. Kui käibemaks juurde liita, tuleb kilovatt-tunni eest kokku tasuda umbes 1 kroon ja 60 senti.

Alljärgnevalt olen jätnud arvesse võtmata taastuvenergia tasu ja elektriaktsiisi, mille osa elektriarves on suhteliselt väike.

Peske pesu jahedama veega, sest suur osa energiast kulub vee soojendamisele!

Tõepoolest 60kraadine pikk programm tegi tööd 1,18 kilovatt-tundi ja maksma läks see ligi 2 krooni. Samad arvud 30kraadise vee puhul olid 0,87 kWh ja 1 kroon ja 40 senti. Kui otsustan 10 korda kuus jahedama veega pesta, hoian kokku 6 krooni.

Vahetage hõõglambipirnid säästulambipirnide vastu!

Niisugust soovitust on kindlasti kõik kuulnud, seda enam et ka seadusesätted kipuvad antud soovitust toetama.

Tunniajasele 60vatise hõõglambipirni põletamisele kulus 0,05 kWh ja maksma läks see 8 senti. Säästulamp see-eest kergendas tunni jooksul kukrut vaid 2 sendi võrra.

Oletame, et põletan pimedal talveõhtul 5 tundi viit 60vatist pirni. Säästulambi puhul on sel juhul kulu 50 senti õhtu jooksul ja 15 krooni kuus. Hõõglampe põletades kergeneb rahakott selle arvelt õhtu jooksul 2 krooni ja kuu jooksul 60 krooni.

Ärge hoidke telefonilaadijat ilmaasjata vooluvõrgus!

Ega ilmaasjata maksagi midagi teha, ent energiamõõdik ei suutnud sellise tegevuse juures tuvastada vähimatki energiakulu. Küllap see ei puudu, ent on ilmselt selle mõõteriista jaoks liiga väike. Mingit näitu ei löönud mõõdikule ette ka televiisori öö läbi stand-by-režiimis hoidmine.

Kodused katsed näitasid, et neil, kes armastavad pimedal õhtul valgust, tasub tõesti lambipirnid välja vahetada. Säästupirnid ei kanna oma nime asjatult.