Keetmiseks sobib email- või teraspott, mis on nii suur, et 1/3 jääb tühjaks kui vesi ja kartulid on potis.

Pange potti värske vesi ja lisage soola vastavalt soovile 5-8 g (napp teelusika täis jämedat soola) ühele liitrile keeduveele. Rohkem soola toob kartuli maitse paremini esile.

Meresool või mineraaliderikas vesi võib keetmisel mugulate tumenemist põhjustada.

Kui vesi keeb mulinal, lisage kartulid. Vesi peab kartuleid napilt katma.

Keetmisel ei tohi kartulid vinduda, vaid peavad kaane all mulinal keema.

20-25 minutit pärast keema hakkamist katsuge, kas kartul on pehme. Eriti hoolas peab olema muredate sortidega, mis kipuvad kiiresti lagunema ('Ando', 'Adretta', 'Maret', 'Juku', 'Varajane kollane' jt).

Kui kartulid on pehmed, kallake keeduvesi ära ja pange pott kartulitega 8-10 sekundiks ilma kaaneta pliidile, aeg-ajalt raputage. Kaant ei tohi enam tihedalt peale panna, vajadusel katta pott puhta rätikuga.

Seejärel tuleb kohe kartulit sööma asuda, kuna pärast keetmist on see kõige nägusam ja maitsvam.

Allikas: Eesti Maaviljeluse Instituut EVIKA