Enamik koduseadmeid muundab 230V vahelduvpinge madalamaks pingeks ja alaldab selle. Isepäistele on kätte jõudnud ajad, kus on võimalik suur osa majapidamises vaja minevast elektrist tuule või päikese abil toota.

Samas, kui selle akudesse salvestatud elektrienergia peab taas muundama 230V vahelduvvooluks, on kaod suured. Paraku pole vist niipea loota, et maailma suurkorporatsioonidel tekiks huvi kokku leppida standardites, et kaoksid mõttetud energia muundamised.

Valgusdioodide töölerakendamiseks läheb vaja mitut energia muundamise etappi. Kui kasutame 230V vahelduvpinge allikat, siis kõigepealt tuleb muundada vahelduvpinge madalamaks alalispingeks ja seejärel alalispinge alalisvooluks.

Nimelt toidetakse valgusdioode vooluallikast, kuna valgusdioodid on mittelineaarsed tarbijad.

Mitte mingil juhul ei tohi neid toita pingeallikast. Viimasel juhul olen kogenud, et seda, mis on pingeallikas ja mis on vooluallikas, on ka elektrikutele raske seletada, rääkimata tavainimesest, kellele seda pea võimatu selgeks teha.

Teistsugune sokeldus

Valgusdioodidel valgustid vajavad ka täiesti uut standardit lambi sokelduse osas. Senine E27 lambisokkel on oma aja ära elanud. Näen, kuidas meil pakutakse 0,5- kuni 7W LED-lampe E27 sokliga, aga 60W hõõglambi asendamiseks on vaja 15–20W LED-lampi.

Arvestades, kui suureks kujuneb jahutusradiaator, oleks selline lamp umbes 20 cm kõrge ja 20cm läbimõõduga, kaaluks umbes 1 kg ja tema valgusnurk oleks mitte suurem kui 120 kraadi. Sellekohane näide on maailmas juba olemas – http://www.creelighting.com/products/Downlights/6inchdownlights/LR6.aspx.

Taoline jurakas E27 sokliga laes rippumas tundub kahtlane, lisaks ei sobi see vanasse lühtrisse, mis on arvestatud ringkiirgurile ehk hõõglambile.

Hõlbus reguleerida

Valgusdioodide hea omadus on see, et nende heledust on elektrooniliselt lihtne reguleerida ning nende eluiga ei sõltu sisse- ja väljalülitamiste arvust, nagu see on hõõg- ja eriti luminofoorlampidel (mille hulka kuulub ka nn säästulamp – toim).

Kuna valgusdioodide toiteahelatesse on niikuinii vaja paigutada suhteliselt palju elektroonikat, ei põhjusta sinna reguleerimise võimaluse lisamine enam eriti palju täiendavat kulu. Valgusdioodidele üleminek võimaldaks kogu majapidamise valgustuse väikese lisakuluga arvuti või keskse kontrolleri abil juhitavaks muuta. Loomulikult tähendab selliste lampide toitmine teistsugust elektrikaabeldust.