Värske kurk annab keha ainevahetusprotsessis nii suure aluselise jäägi, et temaga ei saa võistelda ükski puu- ega köögivili, kui redis välja arvata.

Toatemperatuuril säilivad kurgi mahlasus ja maitseomadused paremini kui külmkapis, ehkki külmas seisab kurk kauem. Värskelt söömiseks ei ole mõtet kappi suurt tagavara soetada, parem siis juba kurgid hapnema panna.

Lihapuljong täidetud kurkidega

300 g head noorloomaliha
1 l vett
200 g väikseid kurke
½ väiksemat sibulat
20 g rammusat koorevõid
1 muna
hakitud tilli
riivjuustu
soola
supijuuri (porgandit, sellerit, peterselli ja ½ sibulat)

Keetke lihast, supijuurtest ja veest puljong. Kurgid koorige, eemaldage sisuosa, pange nad kuuma vette ja keetke soolaga maitsestatud vees umbes 5 minutit. Seejärel tõstke kurgid vedelikust jahtuma.

Keedetud liha tükeldage ja kuumutage koos sibulaga kergelt võis. Pärast seda ajage liha läbi hakkmasina, segage hakitud maitserohelise ja munaga.

Täitke selle seguga kurgipooled, puistake peale riivjuustu, piserdage üle sulatatud võiga ja küpsetage ahjus, kuni krõbe koorik peale tekib.

Vahetult enne laualeandmist pange kurgid tulisesse puljongisse, igale sööjale eraldi serveerimisnõus.

Mõnus pastaroog

250–300 g tomatiga maitsestatud pastat
1 pikk salatikurk
1 väiksem porru
1 dl herneid
peotäis kukeseeni
2 küüslauguküünt
2–3 sl oliiviõli
soola
aed-liivateed ehk tüümiani

Keetke pasta (nt teokarbid, sarvekesed) rohkes vees, millele lisage veidi õli ja soola.

Seni kuni pasta pehmeks keeb, lõigake noor värske õrna koorega kurk pikuti õhukesteks viiludeks, seejärel ribadeks. Tihedama koorega vanem vili koorige enne viilustamist. Porru valge varreosa lõigake samuti pikuti kitsasteks ribadeks, tükeldage puhastatud seened ning kuumutage neid keedunõus vähese õliga. Veidi hiljem lisage herned ja kurgiribad, millest eraldub hautamisel mahla.

Maitsestage peeneks hakitud küüslauguga ja tüümianiga. Kuum kuivaks nõrutatud pasta segage sooja hautisega ning serveerige kohe.

Hautatud kurgid

500 g kurke
1 sl jahu
soola
½ tl paprikat
paar pekiviilu (ca 40 g)
3 sl hapukoort
½ kl puljongit
tilli
peterselli

Noori kurke ärge koorige, vaid peske voolava vee all harjaga ning tükeldage kuubikuteks. Segage jahu, sool ja paprika, veeretage selles kurgikuubikuid ja jätke kaetult seisma.

Praadige kuubikuteks lõigatud pekk kergelt pruuniks, lisage puljong ja hapukoor ning kuumutage keemiseni. Siis lisage kurgid ning hautage pehmeks.

Enne laualeandmist puistake üle peenestatud tilli ja peterselliga. Hästi sobib juurde värske keedetud kartul.

Kurgikeeks

1 pikk salatikurk
2 muna
2 dl mett
125 g võid või 1 dl oliiviõli
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
¼ tl riivitud muskaati
¼ tl jahvatatud nelki
½ dl jahvatatud mandleid
3 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit

Riivige kurk, nõrutage sõelal ja hoidke eraldunud kurgimahl alles. Vahustage munad koos meega, lisage õli või sulatatud või ja maitseained. Siis segage sellele vaheldumisi riivitud kurki, jahvatatud mandleid ja küpsetuspulbriga segatud jahu.

Määrige piklik keeksivorm võiga, puistake üle mannaga, tõstke tainas sisse ja küpsetage 175° juures umbes tund aega ehk niikaua, kuni puutikk jääb proovides kuivaks ja puhtaks.

Valmis keeks lööge vormist välja restile jahtuma.

Kui aga soovite keeksi kaunistada, tehke seda kohe. Selleks sobib kõrvale pandud kurgimahl, millele segage umbes 2 dl tuhksuhkrut ja pisut toorjuustu, mis mahendab maitset. Määrige keeks selle seguga üle.

Turgutav lõunaoode

1½ dl kurgikuubikuid
2 dl maitsestamata jogurtit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid (ristiköömneid)
soola
jahvatatud paprikat
hakitud koriandrit või münti

Maitsestage jogurt, lisage kurgikuubikud. Kellele vürtsköömned ei maitse, võib lisada karrilehti. Lõigake juurde värsket koriandrit või münti. Hoidke veidi külmas.

Lauale andke friikartulite, õlis küpsetatud moorputke ribadega või toorete sellerivartega.

Väikesed täidetud kurgid

5–6 väikest kurki
200 g liha- või krevetisalatit
1 keedetud muna
hakitud maitserohelist

Pestud kurgid lõigake pikuti pooleks, õõnestage ettevaatlikult seest, kuid mitte kooreni. Täitke salatiga, kaunistage munaviilude ja maitserohelisega – sobivad till, petersell, murulauk ja sidrunmeliss.

Täidetud kurgid jaapanipäraselt

2 pikka salatikurki
2 dl pudruriisi
6 dl vett
1 sl veiniäädikat
1 tl suhkrut
½–1 tl soola
mädarõigast
300 g värsket lõhefileed
sojakastet

Enne keemapanekut uhtuge riisi läbi mitme vee, niikaua kuni pesuvesi jääb selge, alles siis pange tulisesse vette keema. Keetke tasasel tulel ilma segamata ca 20 minutit.

Ka pehmet riisi loputage külma veega, et see jahtuks ja liigne tärklis kaoks. Kuivaks nõrutatud riisile lisage äädikas, suhkur ja sool.

Pestud kurgid lõigake pikuti pooleks, seemnealged uuristage lusikaga välja. Seejärel lõigake 4–5 cm pikkusteks tükkideks. Riisist vormige märgade kätega väikesed pätsikesed, mis suuruselt sobiksid kurgitükkidesse panna. Riisile asetage noaotsatäis riivitud mädarõigast ja sellele tükike toorest lõhefileed.

Sojakaste valage väikesesse madalasse kaussi. Kurgi-sushi’ t võetakse vaagnalt näppudega, kastetakse sojakastmesse ja pistetakse suhu. Eriti hästi sobib toit aiapeole.

Kurgid itaaliapäraselt

350 g kurke
150 g tomateid
1 sibul
1 kl vett
soola
2 sl rasvainet
2 sl jahu
paprikat
suhkrut
sidrunimahla (võib asendada äädikaga)
1 sl riivjuustu

Lõigake sibul ja tomatid tükkideks, keetke soolaga maitsestatud vees umbes 15 minutit ja suruge katki. Lisage rasvainest, jahust ja veest valmistatud hele kaste, kurgitükid ning maitseained. Hautage kurgid pehmeks ja puistake peale riivjuustu.

Kihilised kurgileivad soolakalaga

1 pikk salatikurk
200 g maitsestamata toorjuustu
½ dl murulauku ja tilli
16 õhukest näkileiba
1 dl kalapuljongit
250 g soolasiiga või soolaforelli

Tõmmake juustunoaga piki kurki õhukesed pikad liistakud ja lõigake leivaviiludega ühepikkuseks, segage toorjuust tilli ja murulauguga. Laduge neli leivaviilu lauale fooliumilehele, määrige ülejäänud leivad toorjuustuga.Niisutage nelja fooliumil olevat viilu kalapuljongiga, kasutades selleks saiamäärimispintslit.

Laotage leibadele kurgiliistakuid, peale siia- või forellilõike ning tõstke neli leiba ülestikku, viimane nii, et juustupool jääks vastu kalalõiku. Kuiva pealispinda niisutage samuti puljongiga.

Valmis kihilised leivad mähkige tihedalt fooliumisse ja pange ööseks kerge vajutise all külmikusse. Enne serveerimist lõigake väiksemateks tükkideks ning kaunistage kurgiliistaku ja maitserohelisega.

Täidetud kurgid toore salatiga

4 väiksemat kurki (ca 100 g igaüks)
200 g tomatit
250 g valget peakapsast
1 keedetud muna
150 g hapukoort'
aroomisoola
hakitud tilli või peterselli

Pestud kurgid koorige, lõigake pikuti pooleks, eemaldage seemnetega sisu ja tasandage noaga “lootsiku” põhi, et nad paremini vaagnal püsiksid.

Kapsas, tomatid, muna ja kurgisisu hakkige hästi peeneks, segage hapukoorega. Täitke lootsikud salatiga, puistake peale maitserohelist. Söömise ajal maitsestage aroomisoolaga, siis ei lähe kurk ja täidis liiga mahlaseks.