Praegu on ettevõttes vabapidamisel 3000 kana ja kõik tellimused jõutakse täita. Munasoovijaid on Rohtoja sõnul rohkemgi olnud, ent hinda peetakse kõrgeks. “Eks võrreldes Leedust sisse toodavate munadega ongi need kallimad,” märgib ta. Talleggi munadest on need aga kallimad vaid veidi. Tallinnas Pääsküla poes on Kikerikii munad müügil hinnaga 1.80 kümme muna.

Veterinaar- ja toiduameti andmetel on Eestis kuus kanalat, kus peetakse vabapidamisel ligi 20 000 kana.

Kopra Karjamõisa OÜ juhataja Jüri Koppel müüb mune aga vaid käest kätte. “Poodidesse ei saa anda, need panevad 50–200 protsenti otsa ja siis imestatakse, miks munad nii kallid on,” ütleb ta. “Pooldan otseturundust, nii et viin kas või kahe-kolme karbi kaupa kohale.”

Kanu on tuhatkond ning paljud neist tõukanad. Ettevõte pakub nii valgeid kui värvilisi mune, millest sõltub ka hind. Mune müüb ta kaalu järgi: 600 grammi kodust müües 1.30, Tallinnas 1.45. Müüki läheb nädalas 1500 muna. Kõigile soovijaile sellest ei jagu, sest kanu pole veel piisavalt. Salmonelloosi tõttu hävitati vahepeal suur osa kanadest.

Rakvere kandis tegutsev ettevõtja Kalev Pakku Tähe talust peab 500 vabapidamisel kana, kelle mune müüb kohapeal. Kaubandusse ei jõua tema juurest ükski muna. “Kõik ostetakse ära, nii et pole midagi müüa,” sõnab Pakku. Vaatamata sellele, et hind on kõrgem kui poes müüdavatel munadel.

Laiendamise plaane tal ei ole, sest pole teada, kas keegi tegevust jätkab. “Kuna ruumid on ning vilja kasvatan, saigi kanad võetud,” räägib mees.

Tegelikult võib vabapidamisel olevaid kanu olla hulga rohkem ning nende munegi rohkem müügil, sest mune tohib ilma järelevalveasutust teavitamata turustada kuni 50 linnuga ettevõte. Neid võib turustada otse tarbijale või jaekaubandusettevõtjale, sealhulgas toitlustusettevõtjale.

Alates 50 linnust peab ettevõte olema registreeritud PRIA registris ja farmi registrikood kantakse ka munale.

Loomasõbralik tarbija eelistab numbriga 0 või 1 tähistatud tootmisviisil peetud kanade mune.