22.06.2011, 00:00
Kust on pärit liha ja vorst, mille paneme jaaniõhtul grillile?
Iga teine veis ja kolmas siga sõidab Eestist ära. Lisaks loomadele on ka liha väljavedu viimasel ajal kasvanud ja see sunnib tihti odavamat importliha sisse tooma.
FOTO:
Eelmisel aastal kasvas liha ja lihatoodete eksport pea 30 protsenti, moodustades 63,5 miljonit eurot. Lisaks veeti Eestist välja 30,6 miljoni euro eest elusloomi. Tänavu esimese kolme kuu andmed näitavad, et liha väljavedu kasvab endiselt ja näiteks linnuliha on mullu sama ajaga võrreldes lausa kaks ja pool korda rohkem piiri taha veetud. Maag Lihatööstuse juht Olle Horm tõdeb, et Eestis kasvatatakse 98–99% vajalikust sealihast, kuid kuna suur osa sellest veetakse elussigadena Venemaale, siis asemele tuuakse importliha.