Tõud: foksterjer, jack russelli terjer, saksa jahiterjer, borderkolli, austraalia lambakoer.

Need koerad võivad tegevuse puuduses asuda “jahtima” või “karjatama” sörkjooksjaid, jalgrattureid, autosid jm. Pöörake erilist tähelepanu kutsika aktiivsena hoidmisele, tema harjutamisele jalgrattal vastutulijatega, nendest möödumisega jm.

Lehmi jalast näksamisega karjatavad koerad

Tõud: lääne-göta spits, lancashire’i heeler.

Koer võib otsustada peremehele hoogu juurde anda teda kannast näksates. Pöörake kutsika koolitamisel tähelepanu hammustamisest võõrutamisele.

Haukumisega territooriumi valvavad koerad

Tõud: soome püstkõrv, kääbuspinšer, kääbusšnautser, lapi koerad.

Koerad võivad haukumisega hoiatada tühisemagi krõpsu puhul, mis võib eriti häirivaks osutuda kortermajas. Harjutage tervitamist. Ärge keelake haukumist täiesti ära. Laske kutsikal mõne korra haugatada, siis kiitke teda valvamise eest. Kui ta seejärel veel haugub, kasutage eelnevalt selgeks õpitud käsku “ei”.

Ajukoerad

Tõud: hagijad, beagle, taksid.

Jälgede ja lõhnade leidmine on nende koerte töö. Jänese lähedale sattudes pole ka hästi koolitatud koer suuteline alati käsklust kuulama. Õppige märkama hetke, kui koer õues jälje avastab. Kasutage kohe eelnevalt selgeks õpitud keeldu ja käskige seejärel koeral enda juurde tulla.

Üksinda töötavad jahikoerad ja väga iseseisvad koerad

Tõud: hagijad, terjerid, hurdad, taksid, tšau-tšau, inglise buldog, bullterjer.

Need koerad töötavad sageli ilma inimese või teiste koerte toeta, nõnda ei näe nad mingit vajadust kuuletuda käsklustele ainult sellepärast, et inimestele meeldida. Motiveerige koolitades kutsikat piisavalt. Terjerid ja taksid on nutikad taipama, kuidas ihaldatud maiuspala kätte saab.

Nägemise järgi jahti pidavad koerad

Tõud: vene hurt, afganistani hurt.

Kaugel jooksev loom, kes koerale pisutki jänest meenutab (väike koer, kass) võib vallandada tagaajamisinstinkti. Teiste koertega mängimine võib aidata, ent nendel koertel on tagaajamine niivõrd reflektoorne, et parem on kinnitada koer rihma otsa igas olukorras, kus see instinkt võib valla pääseda.

Võitluskoerad

Tõud: bullterjer, bokser.

Võitlushimu ei tähenda seda, et need koerad oleksid iseäranis kurjad. Nad lihtsalt armastavad üksteisega mõõtu võtta. Meeles peab pidama, et keelamine või füüsiline karistamine on neile vaid teretulnud auhind. Ärge mängige seda tõugu kutsikatega kunagi maadlemis- või hammustamismänge.

Õpetage kutsikat rahunema. Õpetage talle, et kõik tore tuleb pärast seda, kui ta on käsule kuuletunud. Ärge andke kutsikale võimalust sotsiaalseks domineerimiseks. Andke talle maast madalast võimalus suhelda teiste tugevaloomuliste koertega.

Karja või kodu valvavad koerad

Tõud: kaukaasia lambakoer, lõunavene lambakoer, bullmastif.

Neid koeri kasutatakse lammaste kaitsmiseks huntide eest või võõraste ära ajamiseks territooriumilt. Nõnda pole need koerad valmis uskuma võõrastest ainult head. Nad vajavad head koolitajat ning neid ei saa soovitada algajale koerakasvatajale.

Hoolitsege, et kutsikal oleks inimestega ainult head kogemused, õpetage teda külalisi viisakalt sisse laskma. Õpetage koer sõna kuulama. Koolitus põhinegu sellel, et kutsikal pole muud võimalust kui kuuletuda. Füüsiline karistamine lisab agressiivsust, nõnda on see nende tõugude puhul veel vähem soovitatav kui muidu. Oma peremeest armastavad need koerad tingimusteta ja on tema heaks kõigeks valmis.

Ülihea kuulmisega koerad

Tõud: kollid, shetlandi lambakoer, pürenee lambakoer.

Karjakoerad vajavad eriti head kuulmist, et osata eraldada väiksemaidki peremehe antud edasimineku signaale. Need tõud kuulevad teistest paremini, näiteks ilutulestiku raketid võivad olla neile tõeliselt ebameeldiv kogemus. Pikka aega mürarikkas kohas viibida on neile kurnav, nad võivad hakatada ahastusest haukuma või koguni põgeneda. Harjutage koeri häältega. Vältige olukordi, kus kutsikas võib kuulda äkilist valju heli.

Väikesed pirtsutajad

Tõud: vene kääbusterjer, jorkširi terjer, tšihuahua.

Kalduvad kodu kaitsma haukumisega, nii et neid tuleb õpetada külalisi ilusti vastu võtma. Harjutage trepikojast kostuvate häältega.

Erilise väimusega koerad, kelle kehakeelest on teistel koertel raske aru saada

Siia hulka kuuluvad järgmised tõud.

- Lömmis koonuga: mops, buldogid, bokser.
- Hästi pikakarvalised: tiibeti terjer, habekolli, vanainglise lambakoer, puli.
- Karvase koonuga: šnautserid.
- Saba hästi püsti hoidvad: terjerid, verekoer.
- Saba hästi all hoidvad: hurdad.

Terjerid tunduvad oma hästi püstise saba tõttu ähvardavamad, kui nad tegelikult on. Lömmis koonuga koerad nohisevad hingates või lausa korisevad, mida teised koerad võivad pidada tigeduse märgiks.

Leidke kutsikale palju võimalusi sõbraliku loomuga koertega mängimiseks. Koerad õpivad teistega suheldes kasutama just neid kehaosi, millega nad saavad oma tundeid paremini väljendada.

Pidage siiski meeles, et kõik koerad, kellega kohtute, ei pruugi osata teie koera liigutusi tõlgendada.

Peremehesse sügavalt kiinduvad koerad

Tõud: borderkolli, austraalia lambakoer, belgia lambakoer, väikesed sülekoerad, linnukoerad.

Need tõud on hästi koolitatavad. Nad liiguvad kõikjal meelsasti peremehega koos.

Samas võib üksijäämine neid hirmutada, kui neile pole seda sihikindlalt õpetatud. Mängige iseseisvust tugevdavaid mänge – jäljevõtmist, otsismismänge.

Refereeritud Tuire Kaimio raamatust “Kutsika kasvatamine“ (kirjastus Varrak, 2008).