Rae vallas Vaidasoo külas tegutseva Põhja-Eesti Küttepuu OÜ juhataja Paul Põldsaar ütles, et nende hind seisab paigal – aasta jooksul pole olnud tõusu ega langust.

Kuiva lepa ruumimeetrist küsib ettevõte 70 ja märja lepa eest 40 eurot. “Kuiva all mõtleme puud, mis on vähemalt aasta seisnud,” täpsustas Põldsaar. “Meil seda jagub, otsas on neil müüjatel, kes õigel ajal ette ei varunud.”

Hinna tõstmiseks Põldsaar lähiajal põhjust ei näe, kuigi mitme teise müüja sõnul on esimeste külmade tulles küttepuu hind tavaliselt kerkinud.

Konkurents hoiab hinda

Tartumaal tegutsev OÜ Peeter ja Pojad tegeleb ainult kuivade puude müügiga. Firma juhatuse esimees Peeter Änilane ütles, et siiani on taktika end õigustanud.

“Milleks vett ühest kohast teise vedada?” küsis ta. “Parem on puud kohe kuivatada, on kergem vedada ja ostjal lihtsam.”

Änilane müüb kuiva leppa hinnaga 55 eurot ruumimeeter ning see hind on püsinud juba mõnda aega. “Kuiva puu talvevaru on veel nüüd otse enne talve täiesti võimalik osta,” kinnitas ta.

Seevastu Võrust Hiiumaani puid müüvast OÜst PolarHeat öeldi, et neil praegu kuivi halge pole ning tuleks mõni kuu oodata. Ka kinnitati, et hind püsib paigal, kuid pakuti, et esimeste külmade tulles võib see tõusta.

Kuivi puid polnud pakkuda ka anonüümseks jääda soovinud Läänemaa puumüüjal, kes pakub märga küttepuud hinnaga 36–41 eurot tihumeeter ning tõstaks meelsasti hinda.

“Konkurendid ei lase, minu meelest võiks natuke juurde panna küll,” arvas mees.

Läänemaa puiduturul on aga tema sõnul ka pakkumisi, kus selle raha eest pakutakse kuiva puud – kuidas siis märja hinda tõsta saab?

Kuulda olevat ka, et Harjumaal on hind pisut langenud.

Üle Eesti küttepuid müüva Halupuu Firewood Products OÜ juhataja Janis Üksik ütles, et kaks viimast karmi talve on inimeste küttevarudele lõpu teinud ning riidad sulatanud.

“Nõudlus küttepuude järele on varasemast suurem,” hindas Üksik.

Hätta see ettevõtet ei jäta, sest puid kuivatatakse ning hoolimata väikesest järjekorrast saavad kõik kliendid teenindatud.

Kuivade küttepuude ostmine vastu talve on tema sõnul kindlasti kallim kui tooreste halgude varumine ja ise riidas kuivatamine. “Samas kaotab puu kuivades teatavasti mahtu ning neid läheb hiljem tihumeetrisse rohkem,” märkis ta.

Alles talv toob elavnemise

Ka Üksiku sõnul on küttepuude hind püsinud ning hinnatõusuks praegu põhjust pole. Elavnemist puiduturul võib korraks oodata koos esimese lumega, mil paljud inimesed tõsiselt muretsema hakkavad ja puid varuma tõttavad.

Maalehe ilmatargad lubasid, et talvised tuurid võtab ilm novembri alguses ning lumi võib maha jääda alles kuu lõpus. Suuremat lund ennustatakse uueks aastaks ning siis oodatakse ka käredamat külma.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi pikaajaline prognoos lubab normipärast sügist ja hilissügist, kuid jaanuar võib sellegi ennustuse kohaselt tulla pigem külm.