Supp nuudlitega

800 g väherasvast lambaliha
1 kg tükeldatud veisekonte
2 ½ –3 l vett
1 porgand
2–3 sibulat
1 väike nuikapsas
1 petersellijuur
tükike sellerit
100 g searasva
1 sl jahvatatud paprikat
2–3 küüslauguküünt
ca 150 g rasvast suitsusinki
200 g seeni
hakitud petersellilehti
purustatud musta pipart
200 g punast lauaveini
soola
keedetud lint- või niitnuudleid

Keetke kontidest ja maitseköögiviljadest puljong, aga kaks sibulat jätke alles. Need hakkige peeneks ja kuumutage rasvas kuldpruuniks, võtke keedunõu tulelt, lisage paprikapulber, segage hoolikalt läbi ning pange sellele peeneks tükeldatud lambaliha. Seejärel segage veel sibulad ja lihatükid korralikult läbi, siis maitsestage soola ja purustatud või peeneks hakitud küüslauguga. Maitsestatud lambaliha praadige pidevalt segades, kuni vedelik on täielikult ära auranud.

Edasi hautage pehmeks veinis, seda natukehaaval juurde kallates. Samal ajal kui liha haudub, lõigake sink kuubikuteks ja praadige, kuni rasv eraldub. Rasvakõrned tõstke lambalihale, tükeldatud seened praadige pannile jäänud rasvas ning maitsestage rohelise peterselli ja pipraga. Lisage seened lihale. Kui liha on pehme, lisage puljong ja keetke 10 minutit, siis kallake juurde ülejäänud vein. Serveerimiseks kasutage väikesi kausikesi, mille põhja tõstke eraldi keedetud kuumi nuudleid ja peale supp.

Lihtne kapsasupp lambalihaga

1 kg kondist lambaliha
1 ½–2 l vett
1 sibul
4–5 porgandit
800 g kapsast
soola
musta pipart
hakitud maitserohelist

Pange pestud liha keedunõusse, pruunistage kergelt ümberringi, valage vesi peale ja keetke poolpehmeks.

Siis lisage peenestatud sibul, porgand ja kapsas. Maitsestage soola ja pipraga.

Kui liha on pehmeks keenud, võtke see supist välja, tükeldage ning jaotage serveerimisel taldrikutesse, millele tõstke supp. Peale puistake maitserohelist.

Kapsasupp õuntega

500–700 g lamba- või noorloomaliha
2 l vett
3 sibulat
1 porgand
2–3 lõiku sellerit
1 pastinaak
500–700 g värsket peakapsast
6–8 õuna
200 g hapukoort
soola
1–2 loorberilehte
musta pipart
hakitud tilli

Kondiga liha keetke koos supijuurtega pehmeks. Võtke liha välja ja kurnake leem, millesse lisage peenestatud kapsas ja sibul ning ajage keema.

Natuke hiljem pange juurde kuubikuteks lõigatud õunad.

Maitsetage supp loorberi, tilli, soola ja pipraga. Kui õunad on läbi keenud, lisage kondilt eemaldatud ja kuubikuteks lõigatud liha ning laske korraks veel keema tõusta. Hapukoor lisage enne serveerimist.

Paprikasupp lambalihaga

400 g lambaliha
1 l vett
4 punast paprikat
2 sibulat
3 kartulit
1 porru
2 tomatit
½ kl riisi
hakitud peterselli või koriandrit

Pruunistage õhukesteks ribadeks lõigatud liha, riis keetke eraldi poolpehmeks. Keedunõu põhjale valage õli, hautage selles ratasteks lõigatud sibulad ja riis. Lisage liharibad, kuubikuteks lõigatud kartulid, paprikad, viilutatud porru ja tükeldatud tomatid. Maitsestage soola ja pipraga. Keetke tasasel tulel kaane all 30–40 minutit. Serveerimisel lisage maitserohelist. Supi võite keeta ka loomalihaga.

Guljašš aedubadega

200 g loomalihalõike
200 g lambaliha
200 g peekonit
4 suuremat sibulat
3 sl õli
500 g rohelisi ube
½ sl jahu
soola
pipart
hakitud petersellilehti

Lõigake kõik lihatükid väikesteks 2cm kuubikuteks ja pruunistage õlis, lisage peeneks hakitud sibulad, vähendage kuumust ja vältige segades sibula kõrbemist. Siis valage lihale vett ja hautage peaaegu pehmeks. Oakaunad peske, puhastage, nõrutage ja tükeldage ning lisage hautisele. Maitsestage soola ja jahvatatud pipraga. Hautage toitu tasasel tulel kuni valmimiseni. Leemele lisage jahu. Juurde andke kuumi kartuleid, millele puistake peterselli.

Ungari lambaguljašš

2 kg lambaliha
150 g rasva
1 suurem sibul
1 küüslauguküüs
1 sl köömneid
1 sl paprikapulbrit
1 ½ kg kartuleid
2 rohelist paprikat
3 tomatit
soola
1 ½ kl valget lauaveini

Tükeldage liha väikesteks paladeks ning praadige kogu aeg segades tulises rasvas kiiresti üle. Lisage peenestatud sibul, küüslauk, köömned ja paprikapulber ning kuumutage veel veidi segades. Siis lisage nii palju vett, et liha oleks täielikult kaetud. Maitsestage soolaga, keetke tasasel tulel poolpehmeks ning lisage ribadeks lõigatud kartulid, värsked tomatid ja paprikad. Vajadusel valage natuke vett juurde ja hautage kõik pehmeks. Vein valage guljašile pisut enne lõplikku valmimist.

Ühepajatoit rooskapsaga

250–300 g pehmet lambaliha
5 kartulit
2 porgandit
1 sl jahvatatud punast paprikat
20–25 rooskapsa tervet peakest
soola
1 küüslauguküüs
1 sl rasvainet

Tükeldage pestud liha parajateks suutäiteks, pruunistage rasvainega paksupõhjalises keedunõus. Maitsestage soola, paprikapulbri ja peenestatud küüslauguga. Kuumutage segades, lisage 1 kl vett ja hautage poolpehmeks. Lõigake kooritud kartulid parajateks kangideks, samuti porgandid ning pange lihatükkidele hauduma. Lisage hautisele terved või poolitatud rooskapsad ja hautage tasasel tulel kaane all kas pliidil või praeahjus.

Kapsas lambalihaga

500 g lambaliha
800 g valget peakapsast
3 sl rasvainet
400 g tomateid või porgandeid
3 sl tomatipastat
soola
juurviljapuljongit

Lõigake kapsas peeneks, tükeldage liha. 1/3 lihatükke pange kuumutatud rasva sisse. Peale laotage kihiti kapsas, tükeldatud porgandid või tomatid ja liha. Üle kõige valage vürtsitatud puljong. Seda peab olema nii palju, et pealmine kiht oleks korralikult kaetud. Vajadusel lisage keedetud vett. Hautage segamata ahjus kaane all, kuni toit on valmis. Kapsa asemel lisatud kaalikas maitseb ka lambalihaga hästi.

Lambaliha leotatud ubadega

500 g lambaliha
1 kl valgeid ube
1 sibul
200 g tomateid
2 sl võid
3 kl vett
soola
jahvatatud musta pipart
peenestetud koriandrit või peterselli

Väikesteks tükkideks lõigatud liha praadige ümberringi võis, maitsestage, lisage leotatud oad, vesi ning keetke tasasel tulel umbes tund aega. Ülejäänud võis kuumutage peenestatud sibul ja tomatid. Lisage need hautisele ning jätkake tasasel tulel keetmist, kuni toit on 30 minuti pärast valmis. Serveerimisel puistake maitserohelisega üle.