Lisaks on lätlaste seas tuntud ka meie leivad-saiad, pihvid, kotletid, frikadellid, samuti köögiviljakonservid ja maitseained. Nii selgus Eesti Toiduainetööstuse Liidu tellitud uuringust, mille viis läbi Faktum & Ariko.

Leedulaste kiitus on tunduvalt tagasihoidlikum, ometi saavad meie toiduainetest leedukate seas parema hinnangu jäätised ja mahlad.

Eestlane ei tunne naabrite kaupa üldse

Samas ei tea eestlasest tarbija suurt midagi Läti ja Leedu toiduainetest, ta ei mõtlegi eriti nendele kaubamärkidele, kuna peab parimaks kodumaist toitu. Tõsi, tuntud on vaid Laima kommid ja Kārumsi kohukesed, muust kaubast eriti ei teata.

“Eestlase jaoks on toidu kodumaisus nii oluline väärtus, et see liigitatakse juba kvaliteeditunnuseks, nii ei tahagi eestlased Läti–Leedu toidumärke tunnustada,” tõi uuringut tutvustades esile Eesti Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. Samas hindavad Potisepa sõnul nii Läti kui Leedu tarbijad Eesti toiduaineid kõrgelt.

“Lätlased hindavad tihtipeale Eesti toitu isegi kõrgemalt kui enda toodangut,” rõhutas Potisepp.

Kui eestlased lähevad oma kaubaga Läti–Leedu turule, siis sellist vastuseisu nagu meil nad ei kohta, ütles Potisepp, kelle sõnul on Läti ja Leedu turg Eesti toidutootjate jaoks juba ammu otsekui koduturg.

Ta lisas, et nüüd tahab toiduliit hakata uurima ka soomlaste toiduturgu, sest oma käitumiselt ja toitumisharjumustelt sarnaneme rohkem soomlastega kui oma lõunanaabritega.

Praegu on hea aeg laieneda Läti turule

“Kui soomlastel on valida kodumaise ja importtoidu vahel, siis eelistavad nad nagu meiegi alati kodumaist toitu,” ütles Potisepp.

Üks põhjus, miks eestlased Läti–Leedu tooteid ei tunne, on Faktum & Ariko uuringute juhi Kalev Petti hinnangul see, et nad ei vaatagi, mida ostavad, sest kiirus ja mugavus on neile tähtsamad.

Ka on Petti sõnul eestlased oma loomult kinnisemad ja harjunud kiitma üksnes iseennast. “Ehk on ka see põhjuseks, et nad teiste Balti riikide toidubrände ei märka,” oletas Petti.

Lätlased on aga nii põhja kui lõuna suunas hoopis avatumad kui meie, samas leedukad nii palju meie toidust ei tea.

“Lätlaste hoiak on meie suhtes väga soodne. Nii et minu soovitus Eesti toidutootjatele on: andke aga takka!

Mida suurem on meie toiduturg, seda parem!” innustas Petti, öeldes, et praegu on õige aeg üha enam laieneda Eesti toiduga ka Läti turule.