Leopoldipallid, vikerkaareleib ja hapukapsakrõpsud said pääsukesemärgi


HAPUKAPSAS
Foto: Sven Arbet

26.-28. aprillini Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojas toimunud toidutoodete hindamise tulemusel sai 30 uut toodet Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi ning 7 toodet Tunnustatud Maitse kvaliteedimärgi. Eesti 19 toidutootja tunnustatud toodete hulgas on mitmeid põnevaid leide. Olgu nimetatud kasvõi Leopoldipallid, vikerkaareleib, hapukapsakrõpsud, arooniakama, maapirnisnäkid või kuldjuure naps.

„Hindame toidutoodete kvaliteeti juba ligi kakskümmend aastat. Kogenud toidukvaliteediekspertide arvamus on kasulik nii tootjatele kui tarbijatele. Tootjad saavad hindamise tulemusena põhjaliku ja sõltumatu tagasiside oma toodete omaduste ja maitse kohta, mis aitab Eesti toidu kvaliteeti hoida ja tõsta. Tarbijatel on kvaliteedimärkide järgi poelettidelt kergem üles leida ekspertide poolt hinnatud ja püsivalt kõrge kvaliteediga Eesti tooteid,“ selgitas Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Pääsukesemärgi abil saavad tarbijad väärtuslikku infot, et lisaks toote kõrgele kvaliteedile on selle valmistamisel kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. Eesti toorainest valmistatud toit on kõige värskem, harjumuspärasem ja usaldusväärsem. Kodumaisest toorainest valmistatud toidu eelistamine annab tööd meie oma põllumeestele,“ lisas Sõrmus.

Seotud lood:

Toidukvaliteedi eksperdid hindasid märgi kandmise õigust taotlevaid tooteid pimetestil kuues tooterühmas. Märgi kandmise õiguse saab nii laboratoorse kui sensoorse hindamise edukalt läbinud toode. Toodete sensoorsel hindamisel on põhirõhk maitsel, lisaks maitsele hindavad eksperdid ka toodete välimust, konsistentsi ja lõhna.

Lisaks uute toodete hindamisele kontrollisid toidueksperdid juba varasemast märki kandva 28 toote kvaliteeti, mille käigus tuvastati vaid kahel tootel puudused, mis tuleb ettevõtetel kõrvaldada, vastasel korral tooted kvaliteedimärki enam kanda ei tohi.

Eelmisel aastal avaldatud TNS EMORi uuringu kohaselt on pääsukesemärk Eesti tuntuim toidumärgis, mida teab 87% Eesti tarbijatest. Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitav Tunnustatud Eesti Maitse märk antakse tootele, mille põhitooraine on 100% eestimaine ning mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Pääsukesemärki kandvate toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu kontrollitakse jooksvalt ka ettevõtetes kohapeal.

Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud Maitse märk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare