Kiirelt valmiv vorstikaste pole miski uudis, põhiliselt annab tooni vaid erinev maitsestamisviis. Kastet pastale võite teha ka ainult köögiviljadest või praetud liha asendada sibularatastega.

Viinerivokk

250–300 g nuudleid

300 g viinereid

1 punane paprika

1 pakk külmutatud aedvilju

4 küüslauguküünt

1 sl õli

Kaste

½ dl sojapiima

2 sl mett

2 sl tšillikastet

Peske paprika, poolitage, eemaldage seemned ja lõigake ribadeks. Kui vaja, vabastage vorstid kilest ja lõigake jämedateks lõikudeks. Kooritud küüslauguküüned hakkige hästi peeneks. Kuumas õlis praadige esmalt viineritükid, lisage paprikaribad, peenestatud küüslauk ja kuumutage segades. Seejärel lisage vokiroale pakk külmutatud aedvilju. Keetke nuudlid ja valage sõelale nõrguma. Sojapiimast, meest ja tšillikastmest segage kaste ning valage vokile. Tšillikogust võite oma maitse järgi suurendada või vähendada. Kõige viimaks lisage roale nõrutatud nuudlid, segage ja serveerige.

Viinerikaste

400–500 g viinereid

1 sl õli

3 keskmist sibulat

250 g hapukoort

2 sl tomatipastat

2 tl sinepit

1 dl vett

soola

hakitud maitserohelist

Tükeldage viinerid, pange õliga kuumale pannile. Koorige sibulad, peenestage ja praadige segades koos vorstitükkidega. Natuke hiljem segage hulka hapukoor, sinep ja tomatipasta. Valage juurde vesi ja laske haududa tasasel tulel viis minutit. Juurde andke keedetud makarone või kartuliputru. Tomatipasta võite asendada tomatimahlaga, aga sel juhul ärge lisage kastmele vett.

Sibula-peekonipasta

400 g pastat

2 sibulat

2 punast sibulat

2 küüslauguküünt

150–200 g soolapeekonit

1 sl õli

1 tl aed-liivateed

2 dl pasta keeduvett

Keetke pasta pakendil oleva õpetuse järgi. Koorige ja peenestage sibulad ja küüslauk. Praadige õhukesed peekoniviilud krõbedaks ja tõstke majapidamispaberile. Lisage pannile õli ja praadige sibulad koos küüslauguga klaasjaks. Valage juurde pasta keeduvett ja maitsestage liivateega. Segage kokku soe pasta ja sibulakaste ning tükeldatud peekonilõigud. Juurde andke köögivilja-toorsalatit.

Saksapärane vorstiroog

300 g vorsti

½ kapsapead (ca 800 g)

1 sibul

1 porgand

1 sl õli

3 dl puljongit

1 dl õunapüreed

1 tl jahvatatud köömneid

1 sl sinepit

1 tl purustatud musta pipart

1 tl soola

1 sl õunaäädikat

hakitud rohelist peterselli

Kasutada sobib nii viinereid kui muud keeduvorsti, samuti poolsuitsuvorsti. Tükeldage vorst, kapsas lõigake narmasteks, porgand õhukesteks ribadeks. Pruunistage vorstitükid rasvaineta pannil ja tõstke kaussi. Siis valage pannile õli, pange peale peenestatud sibul, porgand ja kapsas ning kuumutage segades. Natukese aja pärast kallake sellele kuum puljong ja hautage kaane all umbes 15 minutit. Nüüd maitsestage, lisage vorstitükid ja õunapüree. Hautage veel 15–20 minutit. Valmis toidule puistake hakitud peterselli. Juurde andke keedetud kartuleid.

Kerge kaste makaronidele

1 sl õli

1 sibul

2 porgandit

1 porru

tükk kõrvitsat (umbes 300 g)

1 purk purustatud tomateid

1 sl tomatipastat

200 g leotatud soolaseeni

2 küüslauguküünt

1–2 tl ürdisoola

¼ tl tšillit

Puhastage ja peenestage aedviljad, valage pannile õli ning kuumutage segades korralikult läbi, siis lisage tükeldatud seened, purustatud tomatid, tomatipasta ning maitsestage. Hautage kaane all, kuni porgandid on pehmed. Valmis kaste valage kuumale nõrutatud pastale ja segage läbi.

Sibulavorm kartulipudruga

600 g kartuliputru

150 g maksavorsti

3 sibulat

soola

paprikapulbrit

½ kl piima

2 muna

2 sl võid

Koorige sibulad, lõigake ratasteks ja hautage vähese rasvainega poolpehmeks, maitsestage ja segage peeneks tükeldatud maksavorstiga. Rasvainega määritud vormi pange kihiti pool kartulipudru kogusest, peale sibula-maksavorsti kiht ja selle peale ülejäänud kartulipuder. Valage üle klopitud muna-piimaseguga, peale pange võitükikesed ning küpsetage praeahjus, kuni pinnale hakkab tekkima koorik. Serveerige piimaga või mõne teravamaitselise kastmega.

Praetud sibularattad

300 g sibulaid

½ kl piima

soola

1–2 sl jahu

rasvainet praadimiseks

Koorige sibulad, lõigake poole sentimeetri paksusteks ratasteks, kallake piim peale ning jätke 10 minutiks seisma. Nõrutage leotatud sibularattad sõelal. Selline piim on tervendav külmetushaiguse korral, seda ärge kraanikaussi valage. Muidugi võite selle lisada ka kartulipudrule. Tahenenud sibularattad paneerige jahuga ja praadige rasva või õliga kuldpruuniks. See on hea lisand tatra- või kartulipudrule.

Makaronid suitsuräimega

160 g makarone või lintnuudleid

300 g suitsuräimi

1 sl rasvainet

1 sibul

1 muna

2 kl piima või makaronide keeduvett

riivsaia

soola

Keetke makaronid pehmeks (valage keeduvesi kaussi, kui te tahate seda hiljem piima asemel tarvitada) ning nõrutage. Peenestatud sibul praadige rasvaines klaasjaks. Lisage puhastatud tükeldatud suitsuräimed ja kuumutage läbi. Sibula-räimesegu tõstke makaronide hulka. Määrige ahjuvorm võiga, täitke makaronidega. Kloppige lahtilöödud muna piimaga või makaronide keeduveega, kallake vormi, peale puistake riivsaia ning küpsetage praeahjus kuni 30 minutit. Lauale andke köögiviljahoidise või toorsalatiga.

Makaronid seenekastmes

200 g makarone

2 sl rasvainet

1 sibul

150–200 g leotatud soolaseeni

½ kl makaronide keeduleent

2 sl hapukoort

ürdisoola

Hakkige sibul peeneks ja kuumutage pannil rasvaines klaasjaks, lisage tükeldatud seened. Praadige veel segades paar minutit, siis lisage keeduleem. Kuumutage keemiseni, maitsestage ürdisoolaga, lisage hapukoor ning segage keedetud makaronidega.

Makaroni-singivorm

250 g makarone

75 g singikuubikuid

1 sibul

1–2 muna

3/4 kl piima

2 sl tomatipüreed

hakitud maitserohelist

riivsaia

Keetke makaronid soolaga maitsestatud vees, kurnake ja jahutage. Kloppige munad piimaga ja valage makaronidele. Praadige peenestatud sibul singikuubikutega. Lisage tomatipüree ja maitseroheline ning segage kõik makaronidega. Määrige ahjuvorm, puistake üle riivsaiaga ning täitke makaroniseguga. Küpsetage ahjus 20 minutit. Lauale andke toorsalatiga.