“Roose on ikka kõvasti läinud,” tõdevad müüjad. Populaarsed on ka gerberad ja krüsanteemid.

Jutu lillemüüjatega katkestab äkiline kiremine selja taga, kus silm seletab esialgu kaubata müügilauda. Vali kukeleegu kordub.

“Vaadake leti alla!” õpetab lillemüüja. Seal on võrega kaetud kast ja kastis kekutab ilus kirju kukk koos samaväärse kanakesega. “Need müüdi juba maha ja on siin hoiul, kuni omanik turul veel mingit kaupa teeb.”

Võrumaa talumees Vello tervitab valgamaalasi värske kartuliga. Sordid on ‘Gloria’ ja ‘Berber’, hind olenevalt mugula suurusest 15 kuni 35 krooni kilo eest. Nagu mõni teinegi turu peal, pakub Vello ka vana kartulit. Kilohind ulatub enamasti kahest viie kroonini, leidub nii ‘Antsu’ kui ‘Laurat’. Mulluse kapsa kilo eest tuleb välja panna 5 krooni.

Värske kapsas maksab 20 krooni kilo, punt pisikesi porgandeid 5 krooni. Tillikimbu või sibulapealsete eest küsitakse 3 või 4 krooni. Värsket kurki ‘Aadam’ pakutakse 25kroonise kilohinnaga.

Pisukesi kukeseenigi leidub, need on Lätist imporditud ja umbes 300grammine topsikutäis maksab 25 krooni.

Esimesed aedmaasikad ilmusid Valga turule mitu nädalat tagasi, siis küsis müüja kilo eest 100 krooni. Nüüd on pakkujaid juba üsna ohtralt. Sordid on põhiliselt ‘Honey’ ja ‘Polka’, hinnad algavad 50st ja ulatuvad 65 kroonini. Ilusaid priskeid marju ostetakse hästi. Maasikakasvatajad arvavad siiski, et näiteks ‘Polka’ annab tänavu hea saagi, kuid mari jääb väikeseks.

Metsmaasikaidki müüb mitu prouat. Liitri hinnaks 80 krooni. Ning tuleb jutuks, et tänavu tasuks metsas ja raiesmikel rästikuid peljata. Neid pidavat palju olema.

“Ma ise paras rästik, mis ma teisi kardan!” kõhistab naerda proua Helju, sellal kui viimased viis klaasitäit tema maasikaid ostja kilekotti rändavad.

Värskete saunavihtade eesmärk on linlaste ihu suviseks pööripäevaks puhtaks harida. Kaseviha eest küsitakse 15 krooni. Paviljoni nurga taga pakub vanem härra tammevihtasid.

“Kui võtad kaks tükki, annan kahekümne viiega!” teatab ta kavalasti. “Aga hoia suu kinni, muidu need teised norivad, et solgin hindu.”

Lihapaviljon elab tavalaupäevast elu. Valik on hea, ostjaidki liigub, aga hinnad on natuke alla läinud.

“Läbikasvanud sealiha kilohind on 35, värskel seapeal 5 krooni,” näitavad OÜ Tulevik müüjad Ivi ja Õnne vitriini peale. Üksiküritaja Peetergi peab osaühingu lettide kõrval vastu. Peeter müüb Valgast, Rakverest ja mujalt kokku ostetud liha ja vorste.

“Väga ilus sea välisfilee!” kiidab Peeter oma kaupa. Filee kilohind on 70 krooni. Kamarakilo saab aga kätte kümne krooniga. Pingelise pere-eelarve korral olevat seakamaraga paslik kapsaid purkipanemiseks teha. Too toidab, sest annab hästi rasva välja.