Kalastuskaarte 2010. aastaks saab taotleda alates 1. detsembrist käesoleval aastal nii interneti teel, Keskkonnaameti maakondlikes büroodes kohapeal kui ka posti teel. Kalastuskaarte vähipüügiks võetakse vastu alates 1. juulist 2010. a.

Võrreldes 2009. aastaga jäävad järgmise aasta harrastusliku kalapüügi võimalused ja kalapüügi õiguse tasud merel üldjoontes samaks.

Peaasjalikult on püügivõimalused õngpüünistega püügiks jäänud samaks ka Endla ja Silma looduskaitsealadel ning Matsalu Rahvuspargis.

Väikejärvedes on kehtestatud nakkevõrkudega püügi piirarvud vastavalt kalavarusid uurivate teadlaste soovitustele ja harrastuskalapüügi arengukavas sätestatule ning piirmäärad sõltuvad eelkõige veekogu suurusest. Võrreldes eelmise aastaga ei kehtestata nakkevõrgu piirmäärasid jõgedele ning väikejärvedele, mille pindala on väiksem kui 100 hektarit. Erandina on maakondades, kus puuduvad 100 ha ja suuremad järved, nakkevõrgu piirmäärad kehtestatud alates 75 ha järvedest. Muudatuse tulemusena säilivad harrastusliku nakkevõrgu püügivõimalused 36 väikesiseveekogul. Püügiõiguse tasud siseveekogudel on aga enamasti jäänud 2009. aasta tasemele.

Püügivõimaluste ühtlustamise tulemusena on püügiks liivi ja kuuritsaga võimalik kalastuskaarte 2010. a. taotleda kõikides maakondades järvedele pindalaga alates 10 hektarit püügiks juuni-, juuli- ja augustikuus.

Vähipüügil 2010. aastal on võrreldes eelmise aastaga suurendatud püügivõimalusi Harju, Saare ja Valga maakonnas ning uute maakondadena on lisandunud veel Hiiu, Ida-Viru, Järva ja Pärnu maakond.

Vähipüük 2010. aastal on vähivaru kesise seisukorra tõttu keelatud Lääne, Lääne-Viru, ja Rapla maakonnas ning vähikatku leviku takistamiseks Põduste jões ja Laugi peakraavis Saare maakonnas ning Jägala jões ja selle lisajõgedes Harju maakonnas.

Kalastuskaartide taotlemise korras muudatusi pole — kalastuskaarte saab 2010. aastaks taotleda interneti ja posti teel kui ka vastavast Keskkonnaameti büroost kohapeal. Kalastuskaardi taotlemise lihtsustamiseks saab juba neljandat aastat kalastuskaartide taotlusi esitada elektrooniliselt Kalanduse Infosüsteemi kaudu aadressil http://kala.envir.ee/. Kalastuskaardi alusel püügil esitatavaid kohustuslikke püügiandmeid on võimalik edastada ka elektrooniliselt ID-kaardi abil läbi Kalanduse Infosüsteemi. Seega saab kalastuskaarte taotleda, kätte saada ja kohustuslikke püügiandmeid esitada kodust lahkumata.