Kui aga küttevahend on säilinud tõesti ilusa ning korralikuna, siis miks mitte renoveerida. Näiteks pliitide jaoks on müügil pliidisüdamiku ja praeahju komplektid. Kõige otstarbekamad neist valmivad Eestis, arvestades pottseppade nõuandeid ning vanade pliitide standardsemaid mõõtmeid. Südamiku vahetus on lihtne, vana pliidikolle tuleb ära puhastada ning uus sisu sisse panna. Osavamate kätega peremehed peaks sellega ise hakkama saama. Pliidiuksest ja restkoldest koosnev südamikukomplekt maksab umbes 3000 krooni ning tugevast metallist praeahju osa koos suure aknaga 2600 krooni. Ja tulemus näeb väga kaasaegne välja.

Oma halg ning soojuspump on kõige odavamad

Kui puitmaterjal on oma metsas käepärast, siis on sellega kütmine kindlasti kõige odavam. Kui aga puid peab turuhinnaga tellima, siis on statistiliselt odavam kütta soojuspumbaga. Suurima kasuteguriga on õhksoojuspump ja järgmisena tuleb maasoojuspump, mille hind on kallim, aga kasutusmugavus suurem. Igatahes on soojuspump on mugav ja ei nõua igapäevast puudega jändamist. Keskmise suurusega õhksoojuspump, mis kütab ära 70 ruutmeetrit, maksab koos paigaldusega alla 12 000 krooni.

Sooja hinnalt soojuspumbale järgmine on hinnakirja järgi tellitud puuhalud, millele järgnevad kivisüsi ning puidukraanulid. Õli ning elekter on kodumajapidamises kütmiseks kõige kallimad materjalid.

Kogukas ahi hoiab toa soojana mitu päeva

Puuhalgudega köetavatest seadmetest saab koju valida kaminahju, soojust salvestatava ahju ning pliidi vahel. Ahju võib lasta ka pottsepal ehitada, tuleb veidi odavam kui poest osta, kuid valmiskolded on tavaliselt parema ja ilusama viimistlusega ning ka reaalselt kehtiva garantiiga.

Kõige massiivsemad ja suurima kasuteguriga on rasked, Põhjamaise algupäraga voolukiviahjud nö NunnaUunid. Need on kogukad ahjumonstrumid, mis akumuleerivad kivimassi kuumust ning püsivad peale ühekordset kütmist soojana kuni kolm ööpäeva. Suur ja massiivne ahi tagab väiksematest ahjudest ühtlasema ja pikema soojaeraldumise. Nunnauuni soojasalvestuse tagab tavalisest tellisest kolm korda suurema erikaaluga voolukivi. Kuna ahi on väga raske, siis vajab see tihti ka aluspõhja tugevdamist. Hea NunnaUuni tüüpi ahju hinnad algavad 43 000 kroonist.

Väga rasketest NunnaUunidest veidi kompaktsemad, kuid ka head on tiileri-tüüpi ahjud, millele on nime andnud tuntud soome ahjufirma. Tiileri-ahjud kaaluvad 1,5 tonnist kuni 3,5 tonnini. Väiksem ahi kütab ära ca 70 ruutmeetrise pinna, suuremad enam kui 150 ruutmeetrise kodu. Ka tiiler-ahi põleb kaua ning salvestab sooja. Kahest sületäiest puudest piisab toa soojaks kütmiseks. Samas peab nii Tiiler-, NunnaUunide kui ka soojuspumpade puhul arvestama, et köetav ala oleks avatud planeeringuga, sest kogu soe tuleb ühest allikast. Kui mõni nurk jääb jahedaks, siis paigaldatakse sinna lisaküte. Näiteks soojapuhur, väike õliradiaator või kahe siseosaga õhksoojuspump. Tiileri ahjude hinnad algavad vähem kui 30 000 kroonist, millele lisandub paigalduse hind.

Koju on saadaval ka ilukamina ja kaminahju vahepealseid versioonid, mida tänu kergemale kaalule saab paigaldada näiteks maja teisele korrusele.

Pliit on maakodu süda

Sooja salvestav ahi hoiab toa soojana, aga seda ei saa kasutada söögivalmistamiseks või veesoojendamiseks. Selleks sobib maakodus kas kütteahjuga paralleelselt või ka peamise kütteallikana traditsiooniline või keskküttepliit. Viimane kütab läbi vesiradiaatorite süsteemi ära terve maja ning ka tarbevee. Võimsamad, 15KW keskküttepliidid soojendavad kuni 150 ruutmeetrise pinna. Kui keskküttesüsteemiga on ühendatud ka akupaak, siis seisavad radiaatorid pikalt soojana. Suuremate pliitide maksumus jääb alla paarikümne tuhande krooni.

Mõne kodu jaoks on pliidi miinus traditsiooniline välisilme, mis ei pruugi uuema majapidamisega kokku sobida. Igatahes on pliit maakodus ahjule väga arvestatav alternatiiv või täiendus.