Juba mullu jaanipäeva paiku alanud Maalehe ja Veinivilla ühise konkursi žürii valis igast kategooriast välja kolm parimat. Seega jäid sõelale kolm parimat valget kuiva, valget poolkuiva, punast kuiva, punast poolkuiva, roosat, viinamarja- ja dessertveini.

Siiski ei tähendanud n-ö klassi parimaks valimine, et see avanuks tee 20.–22. maini toimuva Türi lillelaada ajal peetavasse finaali. Selle otsustas siiski veini maitse.

Õigus vabalt sülitada

Maitsmine käis nii. Žürii istus koos ASi Liviko õppeklassis, liikmeteks veinitundjad, lihtsalt veinisõbrad, aga ka Maalehe peatoimetaja Aivar Viidik.

Laual seisid klaasid ja nõud, kuhu sülitada juba maitstud toode. Veidi eemal letil seisid konkursil osalejad, millele klaasidesse valamise hetkeks tõmmati ümber sokid – et pudelil olev silt otsust ei mõjutaks. Ainsa infona jäi paistma võistleja ehk koduveini number.

Žürii liikmetele jagati paberid, mille lahtriteks “Välimus”, “Lõhn”, “Maitse”, “Arvamus” ja “Punktid”. Punktid ulatusid ühest (“Halb”) kuni viieni (“Erakordne”).

Sõnu, mida veinitundjad neil õhtutel kommentaaridena pillasid, võinuks koguda terve vaaditäie. Näited: “Koduveinide maitsmine on raske, esmalt tuleb ju aimata, millest see üldse tehtud on!” – “Kui pärmi pudelis poleks, võiks täitsa juua!” – “Ptui!” – “See on küll untsu läinud!” – “Juba päris hea!”.

Kokkuvõttes kuulutati maitsmine põnevaks kogemuseks ning kinnitati, et kõikide finaali jõudnud jookide taset võis iseloomustada väljendiga “tipp-topp”.

Ka porgand sobib veiniks

Kokku maitsti kahel õhtul 74 koduveini ligi 50 autorilt üle Eesti.

Kõige rohkem oli dessertveine õuntest ja eri värvi sõstardest – 25 magusat veini. Kuivi veine kogunes paarikümne ümber, kümmekond oli tehtud Eestis kasvatatud viinamarjadest.

Lisaks igapäevasematele toorainetele oli koduveine tehtud ka porgandist, kõrvitsast, rohelisest tomatist, võilillesiirupist, ebaküdooniast, rabarberist, mustast leedrist, ingverist ja astelpajust.

Veinimeistrid esindasid kõiki maakondi, välja arvatud Saaremaa ja Hiiumaa.

Eesti parim koduvein valitakse Türi lillelaadal maikuus.

Maalehe koduveinipartner Veinivilla kaupleb koduveini ja koduõlle tegemiseks vajalike tarvikutega. Iga ostja saab kaasa ka õpetuse, kuidas koduveini teha.

17 parimat koduveini

VeinAutor
Viinamarjavein Rondo 2009Jaak Eensalu Otepäält
Viinamarjavein Rõhu Mõrv 2010Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi aianduse osakond
Pihlakavein 2008Romet Koser Viljandi maakonnast Pärstist
Rabarberivein 2010Piia ja Garry-Ingmar Vallimäe Tartust
Sõstra-jõhvika koduvein 2009Herman Alavere Elvast
Uuetalu Punane Sõstar 2010Juhan ja Marika Kundla Tallinnast
Mustasõstravein 0257 2009Avo Eisen Rõugest
Õuna-arooniavein Kuninglik Ahvatlus 2010Viljar Kiirats Tallinnast
Marjavein Punane Dessert 2009Indrek Sild Tartust
Vaarikavein 2010Marko ja Katrin Ratt Tallinnast
Õunavein Kuldne Vari 2010Marius Mets Tallinnast
Pihlakavein 1989Rita Kiviaru Tallinnast
Sõstravein Heinzi Veinikeldreist 2010Henri Kodusaar Tallinnast
Mustasõstravein Heinzi Veinikeldrist 2010Henri Kodusaar Tallinnast
Uuetalu Must Sõstar 2010Juhan ja Marika Kundla Tallinnast
Õunavein Lõbus Lesk 2010Meelis Kask Tartumaalt Rannust
Õunavein Muhe Mark 2010Meelis Kask Tartumaalt Rannust

Allikas: Maaleht ja Veinivilla