Maalehe Tartu toimetuse all avati Eestis ainulaadne kohvik - kõik toidud on millegi vabad

 (4)
Pahupidi kohvik Tartus
Pahupidi kohvik TartusFoto: Anni Õnneleid

Tartus Maalehe toimetuse maja keldrikorrusel avatud Pahupidi kohvikus on toit liha-, kala-, piima-, muna-, mee- ja gluteeni ehk nisu-, rukki- ja odravaba. Kohviku nimi Pahupidi tuli kahest asjast – ühelt poolt sellest, et toit on tavapärasest teistsugusest toorainest ja teisalt sisekujundusest. Nimelt katab kohviku lage muru ja põrandaks on taevas koos seal olevate pilvede ja lendavate pääsukestega. Ka lillepotid on tagurpidi ja ripuvad laest alla.

„Inimestel on palju allergiaid, kõige rohke piima- ja gluteeni suhtes,“ selgitas kohviku üks omanik ja juhataja Agne Astel. Ka ta ise ei saa süüa piima ja nisu sisaldavat toitu, kuna siis hakkab lihtsalt halb. Kui aga on soov välja sööma minna, siis taimetoitu pakkuvaid kohvikuid on, kuid sellist, mis pakub ka gluteenivaba kraami, Eestis tema sõnul ei olnudki.

Algul oligi plaan teha gluteeni- ja piimavaba kohvik, kuid kuna ühendust võtsid paljud liha- ja kalaallergiaga inimesed, otsustati pakkuda toitu, mis sobib paljude allergiatega inimestele. Näiteks pähkleid nad kasutavad, kuid pähkliallergia puhul on valida ka rida sobivaid toite.

Selleks, et pakkuda kundedele tuttavaid maitseid, on välja mõeldud tuttavate toitude taimsed variandid. Näiteks tavapäraselt beseest ja vahukoorest koosnev Pavlova kook ei sisalda kumbagi, olles valmistatud ainult taimsest toorainest. Maitse on aga nagu originaalil, nii et selle koostist ei oskaks arvatagi.

„Ma ei ole tahtnud liiga erilisi asju teha, tahan näidata, et ka allergiaga on võimalik hästi süüa,“ selgitas Agnes Astel. „Kuna tooraine on kallim on ka menüü tavapärasest natuke kallim.“

Kuu aega lahti olnud kohviku seni kõige popimad toidud on värsked, frittimata kevadrullid ja karjuse pirukas, mis koosneb mandlipiimaga kartulipüreest, mis on kihiti läätse-šampinjoniseguga ja enne küpsetamist üle riputatud taimse juustuga.

„Katsetame iga päev uusi asju ja suvel tahaks menüüd uuendada,“ rääkis juhataja plaanidest. Lisaks on tal soov teha koostööd Tartu ümbruses kartuli- ja köögiviljakasvatajatega, et nende käest toorainet osta.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare