“Esimestel aastatel ei ustud, et meil on päris viinamarjad,” naerab Lija Kaska ka valge veini pudelit lahti korkides. Nüüd juba usutakse ja proovitakse innukalt soojalambeseid taimi kasvatada. Pruuli-Kaska talu on maamessile müüki toonud mitukümmend sorti viinapuutaimi. “Sort tuleb valida vastavalt kasvukohale,” ütleb perenaine.

Sassi talu pakub aga maitsta jaanalinnulihast suitsuvorsti. Messile on tulnud ka mitmed metsanotsu vorsti müüjad. Linnamäe lihatööstuse valik on aga kõige laiem – ulukilihast suitsu- ja grillvorstid, singid ning metssealihast šašlõkk. 145 krooni eest saab soetada ka Pärnumaa metsades lastud karude lihast konservi.

Esimest korda Eestis pakub Linnamäe lihatööstus maamessil ka äsja ahjust tulnud karulihaviinereid. “Meie slogan on “metsikult maitsev”,” naerab müügijuht Rein Utsar.

EPKK boksis saab maitsta Tartu Agros kasvanud rõngassabadest valmistatud vähemalt 70% lihasisaldusega vorste ja viinereid. Uhti kõrts ja Eesti põllumajandusmuuseum on aga ahjud kohale toonud ja messikülastajate silme all leivateo ette võtnud.

Proovida saab ka Tervixi uut toodet – võilillesiirupit, mis on vett väljutava ning maksa puhastava toimega ning sobib seda pakkunud Malle Rüütli sõnul väga hästi nii magustoitudesse kui ka jäätise lisandiks. Nende valmistatud kuusevõrsesiirupil on aga röga lahtistav toime ja mudilastele soovitatakse seda segada sooja joogi sisse. Silmadest vett väljutava toimega on aga Tervixi kõige krehvtisem toode – kange astelpajusinep.

Vürtsikad palad on letile laotanud ka esimest korda maamessil väljas oleva Tamme talu ürdiaia perenaine Heli Viedehof. Ta pakub huvilistele lahkelt nuusutamiseks mitmesuguseid ürdisegusid, lisaks on valida ka vürtsikate mooside ja teesegude seast. “Porgandilaastud sobivad hästi leivataigna sisse,” tutvustab naine uudistoodet.

Marjamaa talu on messile toonud oma uued tooted – kuute sorti naturaalsed viljalihaga mahlad ning nelja sorti toormoosid. Nende sortimendis on ka üle 10 erineva külmutatud kodumaise metsa- ja aiamarja.

Marjamaa talu peremees Tõnu Oks pakub maitsta pamplit ehk aedmurakat. “Mõnele maitseb väga, aga minu jaoks on ta natuke lääge,” ütleb mees. See-eest viljalihaga maasika-vaarikamahl viib lausa keele alla.