Marjahooajale vastu: kuidas valida sügavkülmikut?


MAASIKAD
Foto: Karin Kaljuläte

Sügavkülmik on suviste aiasaaduste hoiustamiseks vältimatu abimees, et ka sügis-talvisel hooajal oleks võimalik oma aia vilju tarbida. Kuidas leida aga enda vajadustele vastav sügavkülmik?

Külmutuskappi valides peab arvestama nii kodumasina suuruse ja mahutavusega, vajalike funktsioonidega, kuid ka välimusega, toob esile Expert tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli, kelle soovitusel tasuks sügavkülmikut valides esmalt esitada kolm küsimust.

Kui palju toiduvarusid on vaja säilitada?

Joonas Kulli nentis, et sügavkülmiku valimisel tuleb enda jaoks põhjalikult läbi mõelda, kui palju saaduseid on plaanis sügavkülmikus hoiustada. Expert tehnikakaupluste andmetel peaks keskmiste tarbimisharjumustega neljaliikmelisele perekonnale piisama umbes 200-liitrise mahutavusega sügavkülmikust, kus saab hoiustada nii aia- kui ka metsasaaduseid.

“Samas, kui pere soovib näiteks terve aasta jagu marju ja aedvilju külmutada, siis võiks eelistada veelgi suurema mahutavusega sügavkülmikut,” soovitas Kulli ning kinnitas, et kuna tänapäevased sügavkülmikud on elektrisäästlikud, siis ei ole vahet, kas kodus on 200- või 300-liitrise mahutavusega külmik, sest kodumasina energiakulu ei kasva mahu suurenedes oluliselt.

Kui pikalt peaksid toiduvarud säilima?

Marjad ja köögiviljad säilivad sügavkülmikus üldjuhul 10-12 kuud, pärast mida võivad need kaotada toiteväärtust ja kasulikke vitamiine. “Mida pikemaks perioodiks soovitakse toitu sügavkülmutada, seda suurema võimsusega võiks külmik olla,” nõustas Experti turundusjuht.

“Väiksemate ja soodsama hinnaklassiga sügavkülmikutel võib külmutusvõimsus olla kuni 10 kilogrammi 24-tunni jooksul, võimsamatel aga ligi 30 kilogrammi ööpäevas. Mida rohkem toiduaineid ja mida pikemaks ajaks on plaanis külmutada, seda võimsam peaks sügavkülmik olema,” rõhutas ta ning lisas, et kindlasti võiks olemas olla ka kiirkülmutusrežiim, tänu millele säilib toiduainete kvaliteet oluliselt paremini.

Kui palju on sügavkülmiku paigutamiseks ruumi?

Sügavkülmikuid müüakse kahte eri tüüpi – eestlaetavaid, mis meenutavad tavalist külmkappi, ning pealtlaetavaid ehk sügavkülmkirste. Eesmärki täidavad mõlemad võrdväärselt, rääkis Kulli, kuid tõi esile, et sügavkülmkirst võtab rohkem ruumi ning sellest ei ole nii mugav toiduvarusid igapäevaselt võtta. Seepärast sobib seda tüüpi sügavkülmik inimestele, kes külmutavad üht tüüpi toiduaineid või kasutavad seda harvem ning kellel on eraldi ruum, kuhu külmakirst paigutada.

“Eestlaetava sügavkülma eeliseks on aga kindlasti see, et tänu riiulitele ja sahtlitele on sealt mugavam toiduaineid kasutamiseks võtta. Näiteks ühel riiulil hoiad maasikaid, teisel aga aedube,” tõi Kulli näite. Samuti saab seda sorti sügavkülmikut hoida köögis, kus see sobitub kokku tavalise külmkapiga. Samas soovitas Kulli võimalusel sügavkülmik siiski paigutada jahedamasse ruumi, sest on masinal lihtsam vajalikku temperatuuri hoida.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare