Kahjuks jäi meie pereliige osavast müügijutust sõltuvussuhtesse. Kaasa aitas see et müügimehed pöörduvad väga isiklikult, on seltsivad ja näiliselt lahked. Tehinguni jõudmise ajaks on inimesel tekkinud juba süütunne ja respekt müüja vastu, võimalik et ka sõprustunne, mistõttu ei taheta kaubapakkujale pettumust valmistada.

Aitasin oma eakat pereliiget arvutiga ning selleks oli vaja kasutada ka tema e-posti, milleks ta andis paroolid. See, mida ma nägin, oli ehmatav.

Müügipakkumust sisaldavate kirjade hulk oli pöörane — mäletamist mööda 90ne kanti. Esmased lahked kaubapakkumised muutusid kirjavahetuse käigus väga tungivaks ja ka ähvardavaks. Näiteks oli seal kiri stiilis “Hea (eesniminimi), me ju saatsime sulle kirja, et sel kuul on meie poest ostes postiteenus 50 % soodsam, aga sa pole midagi tellinud, mine kohe tellima! Kui see kuu ei telli, siis me kustutame ära sinu kontole seniste ostude eest kogutud boonuse!”

Või siis teatatakse : “Sa ei ole sel kuul midagi tellinud, oleme me väga pettunud!”

Ja nii see pensionär ehmatab ja tellibki talle mittevajalikke seemneid, münte, kellasid, elektroonikat, potte, panne jne. Selleks, et lähedastelt mitte pahandada saada, peidab ta saabunud kauba ära.

Olen sattunud peale müügikõne vastuvõtmise hetkele. See oli väga pikk jutt, soojenduseks räägitakse maast ja ilmast. Lõpuks kuulsin pereliikme suust lauseid: “Eks ma siis võtan prooviks…“
Kui siis küsin, et mida tellisid, kõlas vastuseks, et ta ei tea, vist oli mingi köögimasin!

Nii kulub viimaks igale tooteartiklile aasta jooksul ühe kuu pension. Näiteks tellitud kollektsioonid, millest esimene ese oli 19 euri, aga iga järgnev juba kallim. Märkamatult kulus sel moel 400 eurot aastas.

Tegelikkuses pole aga mingit vajadust täiendavate tehnikatoodete järele, kuna elu jooksul on kõik vajalik soetatud ning vanuse tõttu palju tegevusi ära jäänud üldise aktiivsuse vähenemise tõttu. Kuid vanem generatsioon ei oska resoluutselt keelduda.

Mida ette võtta, seda ei teagi.

Pikemalt saad vanainimeste ostusõltuvusest lugeda juba homsest Maalehest!