Kuumkontsentreerimine ehk redutseerimine on koduperenaistele tuttav tegevus puljongi või kastmete kokkukeetmisel: kuumutamisel vesi aurustub ja alles jääb tummine maitserohke puljong. Selge see, et veini kuumutama hakates rikume selle ära. Kui tahta tummist maitserohket veini, tuleb seda hoopis külmkontsentreerida.

Selleks laske vein suurematesse plastist limonaadi- või veepudelitesse ja pange kuni 48 tunniks sügavkülma. Pehmed plastpudelid sobivad elastsuse poolest ja annavad natuke järele, kui vein külmudes paisub. Klaaspudelid aga võivad katki minna.

24−48 tunni pärast võtke pudelid välja ja pange sulama kannu sisse, suu alaspidi. Kui umbes 60% pudeli sisust on lahti sulanud, lõpetage sulatamine, sest ülejäänu on vesi. Esimesena üles sulanud vein on nüüd tunduvalt kangem, magusam, happelisem – veini ennast on rohkem. Sel moel kontsentreeritud vein lisage maitse parandamiseks ülejäänud tünnitäiele veinile, allesjääva vesise olluse võib ära visata.

Kas talvel võiks sel moel kontsentreerida korraga tervet tünnitäit veini seda lihtsalt õue tõstes, sõltub sellest, kui külm ilm väljas parajasti on.

Puhas etanool külmub −114° juures. Eri alkoholidel – metanoolil, propanoolil, butanoolil − on kõigil erinev külmumispunkt. Vesi aga külmub 0° juures. Enamik meie kodus leiduvast alkoholist ei ole puhas etanool, vaid vee ja etanooli segu ning selle külmumispunkt sõltub sellest, kui suur on alkoholi protsent.

Näiteks väga lahja, 1% etanoolisisaldusega alkohol külmub 0°st vaid veidi madalamal temperatuuril.

Meie kodustes külmkappides langeb temperatuur tavaliselt −18 kraadini, sobides kuni 20% kange joogi külmutamiseks, mis veini puhul on enam kui piisav.

Külmkontsentreerimist võib osale veinist teha juba ka käärimise jooksul, kuid täpselt samamoodi võib maitseparandusi teha ka valmis, lõpetatud ja selitatud veinile.



TASUB TEADA

Külmumistemperatuurid
Etanooli-         Külmumis-
sisaldus %      temperatuur °C

0                      0
10                  −4
20                  −9
30                −15
40                −23
50                −32
60                −37
70                −48
80                −59
90                −73
100            −114