Küllap see pere pole ainus, kellel korraga mitu lepingut töös on. Nimelt lõpeb ligi 250 000 tarbijal ühe-aastane elektrileping selle aasta lõpuks. Ja kes ei taha, et senine elektrileping uuel aastal automaatselt pikeneb, see saab uue paketi valida hiljemalt 10. detsembriks.

Kuna eestlane on enamasti mugav ja stabiilne ning jätkab rahumeeli sellega, mida seni on pakutud, siis pikenevadki automaatselt lepingud veel üheks aastaks neil klientidel, kes mingit soovi ei avalda. Senist müüjat on praegu vahetanud vaid paar protsenti tarbijatest, seetõttu ei olegi energiaturul õiget konkurentsi ja hinnaga nii väga üksteist üle ei trumbata.

Kes ei vaheta paketti ega müüjat, sel pikeneb senine leping automaatselt samaks perioodiks, kuid uue elektrihinnaga. Automaatselt pikenevad lepingud näiteks Eesti Energia, Elektrumi ja Elektrimüüja AS juures.
Kes tahab paketti või müüjat vahetada, peab nüüd kiirelt tegutsema ja uurima, kuidas saaks uute tingimustega soodsama lepingu.

Sõltumatu elektripakettide võrdlusportaali Energiaturg.ee andmetel maksid need, kes olid tänavu valinud börsihinnaga paketi, vähem kui tuli maksta fikseeritud hinnaga pakettide pealt.

Nii teatatakse Energiaturu kodulehel järgmist: Börsi- ja fikseeritud paketi võrdlus näitab, et novembris oli näiteks 1750 kWh aastatarbimisega korteril börsihinnaga pakett koos käibemaksuga 0,54 eurot odavam kui enimvalitud fikseeritud pakett. Elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, pakettide hinnavahe oli novembris 6,97 eurot börsipaketi kasuks. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.
Mida pakuti siis sellele perele, kus pereisa läks ostma liha, aga koju tuli uue elektrilepinguga?

Üks pakkumine on elektrienergia börsihind + 0,15 senti/kWh, teine pakkumine 1-aastase lepingu puhul on fikseeritud hind 5,65 senti/kWh. Kolmas pakkumine 2-aastase lepingu fikseeritud hind 5,60 senti /kWh (hinnad koos käibemaksuga).

Võibolla tasub võtta veel mõned pakkumised ja ise kokku arvutada, mis hinnaga oleks võimalik kõige soodsamalt saabuv talv üle elada.