Mets on puravikke ja tatikuid täis. Mida nendega peale hakata?

 (1)
Retseptid!
SEENED
Foto: TERJE LEPP

"Ohoo, puravikud on ninad maa seest välja pistnud," imestas seeneteadlane Veiko Kastanje möödunudpühapäevasel seeneretkel Juminda poolsaarel asuvasse Aabla rabasse. Veel kaks nädalat tagasi valitses metsas pigem seentepõud kui küllus.

Ja tõesti, kivipuravikke võis männimetsaaluste teede servades leida päris hulganisti. Isegi hoolimata sellest, et mets oli inimesi ja autosid täis ning tundus, et kõik mättad on juba korduvalt läbi kammitud.

Erinevat liiki tatikuid kasvas metsas nii palju, et neid oleks võinud korjata korvitäite kaupa.

Mida puravike ja tatikutega peale hakata? Maaleht soovitab katsetada kolme huvitavat retsepti.

Ühepajatoit puravikega

  • 500 g seahakkliha
  • 500 g puravikke
  • 6 kartulit
  • 4 tomatit
  • 2 sibulat
  • rasvainet
  • 1 küüslauguküüs
  • majoraani
  • soola
  • jahvatatud musta pipart
  • 1-1 ½ kl vett
  • 1 kl valget veini
  • hapukoort
  • 1 tl võid

Tükeldage sibulad, puravikud ja peenestage küüslauk. Praadige neid väheses rasvaines keedupoti põhjal, kuni sibul muutub klaasjaks, siis lisage hakkliha ja jätkake praadimist.

Maitsestage soola, pipra ja majoraaniga. Segage, et hakkliha ei jääks kämpu. Kallake juurde vesi ja vein, lisage kooritud poolitatud kartulid. Umbes 5 minuti pärast lisage neljaks lõigatud tomatid. Kui kartul on pehme, lisage suvaline kogus hapukoort ja serveerige.

Kabatšoki-tatikuhautis

  • 2 (ca 1 kg) noort kabatšokki
  • 150-200 g tatikuid
  • 1 sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 valge paprika
  • 2-3 sl oliiviõli
  • 1 sl jahu
  • 1 kl vett
  • 1-2 sl hakitud tilli
  • soola
  • jahvatatud musta pipart
  • 200 g hapukoort
Seotud lood:

Lõigake kooritud kabatšokk 1 cm paksusteks viiludeks, praadige väheses õlis, maitsestage soolaga ja tõstke kaussi.

Hakkige sibul ja küüslauk ning kuumutage paksupõhjalises keedunõus vähese õliga. Kui sibul on muutunud klaasjaks, lisage ribadeks lõigatud paprika ja seened ning kuumutage segades veel 5 minutit. Siis tõstke praetud kabatšokiviilud haudepotti. Segage jahu külma veega ja kallake hautisele. Kuumutage keemiseni, lisage peenestatud till, soola ja pipart. Hoidke soojas, et maitsed seguneks. Viimasena lisage hapukoor. Serveerige keedetud kartulite või riisiga.

Puravikusuflee

  • 500 g puravikke
  • 1-2 sibulat
  • 2 sl võid
  • 200 ml kohvikoort
  • 1 sl jahu
  • soola
  • jahvatatud musta pipart

Kaste

  • 1 sl võid
  • 2 sl jahu
  • 1 ½ kl piima
  • ½ kl riivitud juustu
  • 4 muna
  • ½ tl soola

Hakkige puravikud ja sibulad peeneks, pange pannil sulatatud võisse. Kuumutage segades, kuni vedelik on välja auranud. Maitsestage soola ja pipraga, segage juurde jahu ning kuumutage segades 2 minutit, siis valage juurde koor. Keetke segu tasasel tulel paksuks, kallake vormi.

Peske pann ja kuivatage. Kuumutage jahu võis helepruuniks, lisage piimaga segatud juust, lahtiklopitud munakollased ja vahustatud munavalged. Maitsestage soolaga. Valmis kaste valage vormi seentele. Keetke sufleed keevaveenõus 30 minutit. Serveerige viivitamata, et vältida koheva roa kokkulangemist. Juurde andke röstitud saia ja tomatisalatit.

Kanasalat tatikutega

  • keedetud kanarinda
  • 1 ½ kl keedetud sõmerat riisi
  • 200 g keedetud rohelisi ube
  • 1 kl keedetud rohelisi herneid
  • 2-3 keedetud porgandit
  • 1 kl marineeritud tatikuid
  • 1-2 marineeritud kurki
  • soola
  • purustatud musta pipart
  • ½ kl musti sõstraid
  • 200 g maitsestamata jogurtit
  • 100 g majoneesi
  • kaunistuseks petersellilehti

Lõigake kana, porgandid ja kurgid kuubikuteks, tükeldage oakaunad ja tatikad. Segage kokku riisi ja hernestega, maitsestage. Viimasena lisage sõstrad ja valage peale majoneesiga segatud jogurt.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare