Lõkkel küpsetatud räimed

- 1 kg räimi
-2 tl soola
-tilli

Puhastage kalad, eemaldage ka selgrood. Kinnitage kalad peenikeste naeltega õhukestele lepa- või kadakalaudadele või paksematele, just kala küpsetamiseks tehtud laastudele. Küpsetage kala lõkkepaistel. Enne söömist puistake soojale kalale veidike soola ja hakitud tilli.

Küpsetatud räimed fooliumis

- 1 kg räimi
- 1 värske paprika
- 2 sl õli
- tilli
- soola

Fileeritud räimi hõõruge seestpoolt vähese soolaga ja puistake ka hakitud tilli. Murdke fileed kokku ja laduge kahekordse fooliumi tükile. Valmistage nii palju pakikesi kui on sööjaid. Ühe paki räimedele lisage paar kitsast paprikaviilu, tilgutage peale õli ja suruge fooliumiservad tihedalt kinni. Küpsetage sütel kuni 30 minutit. Eraldi pakikeses võite küpsetada värsket kartulit.

Täidetud kartulid fooliumis

Õõnestage külmad keedetud kartulid paadikujuliseks. Lõigake lõunasöögist järele jäänud supi- või praeliha väikesteks kuubikuteks. Selle asemel võite täidiseks võtta ka singi- ja juustukuubikuid. Lisage veidi hapukoort ja täitke kartulid. Täidist võite maitsestada kas sibula, pipra või mõne vürtsika kastmega.

Mässige kartulid kahekaupa fooliumisse ja küpsetage kalaresti vahel või sütele asetatud kuumal kivil. Pakid võite varem valmis panna ja hoida küpsetamiseni külmikus.

Juustuleivad fooliumis

Lõigake tavaline lauasai neljaks. Tehke igasse tükki noaga lõhed, millesse asetage võid, küüslauku, juustu, vorsti- või singiribasid. Mässige saiatükid ühekaupa õliga määritud alumiiniumfooliumisse. Küpsetage lõkkeaseme kuumadel kividel.

Grillsuupiste

Määrige saiaviilud sinepiga, asetage peale õhuke juustuviil, tükk puhastatud suitsuheeringat ja tomatilõik. Küpsetage paarisrestil süte või kuuma kivi peal.

Lõkkel küpsetatud sibulad

Koorige ühtlase suurusega ümmargused sibulad, lõigake ristipidi pooleks ja tasandage nii kanna- kui ka tipuosast, et nad püsti püsiksid. Kastke suuremad lõikepinnad sidrunipiprasse, tilgutage peale veidi õli ja asetage fooliumiga kaetud kivile küpsema. Kui sibul on poolpehme, katke see õhukese juustu- või vorstiviiluga.

Kuuma kivi toit

Katke lõkketule süte vahel asuv kivi fooliumiga, millele asetage lihaleiva või keeduvorsti paksud viilud. Õõnestage kõvavõitu tihked tomatid, maitsestage pipra ja soolaga ning lööge igasse üks toores muna ja katke juustuviiluga. Väikeste tomatite puhul tarvitage täiteks vutimune.

Kui juust on sulanud, on ka muna hüübinud ja roog ongi valmis. Kui arvate, et kivi pole küllalt tuline, katke küpsetatav toit fooliumiga ka pealtpoolt.

Lõkkeõhtu Ungari moodi

- Ungari pekki
-viilutatud saia või poolitatud kukleid
- paprikat

Asetage paksud saiaviilud või poolikud kuklid lõkketuld piiravatele kividele, lõigake paksud (kuni 1 cm) pekitükid, lükake vardasse või puuorgi otsa ja niipea kui tükk hakkab kuumuses särisema, tõstke see saia kohale, et tilkuv rasv kinni püüda. Õlle või lauaveini kõrvale võtke sooja rasvaga immutatud saia ja hammustage paprikat peale.

Vardas küpsetatud kana

Valige väiksem broiler, hõõruge seest soola ja pipraga, samuti poolitatud küüslauguküünega. Küüslauku ei pruugi iga kord tarvitada, kui see sööjatele ei meeldi. Tingimata on vaja lisada aga kuni paarisajagrammine tükk kõvemat sorti juustu. Ajage kana vardasse ja röstige sütel, aeg-ajalt määrige küpsevat kana õliga. Jälgige hoolega, et see ühtlaselt küpseks ega läheks pealt kõrbema.