Koduaias okste lõikamiseks ning kaminapuude tükeldamiseks on kindlasti õigem valik kerge, umbes 4-4,5 kg ja väiksema 30-35 cm3 töömahuga saag. Sael võiks olla kergkäivitussüsteem, mis teeb sae käivitamise eriti hõlpsaks. Juhtplaadi pikkuseks piisab 30-35 cm. Pluss on ka see, et need maksavad tunduvalt vähem. Kui elektriühendus on lähedal, tasub kaaluda elektrimootoriga sae ostu, mille kasutamine on lihtsam, müra väiksem ja pole vaja segubensiini. Samuti on elektrisaagide hinnad madalamad.Loe SIIT lisaks.

Oma tarbeks küttepuude langetamiseks ja tükeldamiseks tuleks valida võimsam saag. Soovituslik kubatuur 40-50 cm3, võimsus 1,6- 2,2 kW. Töö saab tehtud ka väiksema saega, aga see võtab kauem aega. Juhtplaadi optimaalne pikkus meie oludes on 38 cm.

Märksõnad valikul:
  • kaal alates 4,7 kg,
  • töömaht alates 50 cm3
  • võimsust alates 2,3 kW
  • juhtplaadi pikkus võiks olla 38-45 cm
Metsa langetamine on raske töö ja siin on tähtis sae kaal, mis võiks olla 4,6-5 kg. Hinnad sellistel saagidel algavad 300 eurost. Kui asute metsa tegema, aga pole varem saagi kasutanud, on mõistlik esialgu osta väiksem ja käepärasem mudel. Kerge saega on lihtsam harjutada töövõtteid, et hiljem suuremaga probleemideta toime tulla.

Talunikul ja ka väga nõudlikul koduomanikul tasuks valida võimsam profiklassi kuuluv saag. Vajadusel saab sellistele saagidele paigaldada ka pikema juhtplaadi, kui on vaja saagida jämedaid notte. Need saed on kallimad, samas on tööjõudlus suurem ja nad kestavad. Loe lisa SIIT

Tuleks valida tuntud tootja kaubamärk. Odavatel nimeta saagidel on hind kutsuvalt soodne, kuid kvaliteet võib olla madal, varuosade saadavus kehv ja järelteenindus puudulik. Tuntud tootjad on näiteks Echo, Stihli ja Husqvarna. Tähtis on garantii pikkus. Pikema garantii annavad tootjad, kes teavad oma toodete kvaliteeti.

Valige saag vastavalt enda oskustele ja võimetele. On sõna otsese mõttes eluliselt tähtis, et saag sobiks teiega. Ärge kartke poes proovides saagi kätte võtta ja nö „kuiva trenni“ teha. Proovige saagi hoida nii horisontaalselt kui vertikaalselt saega töötamist imiteerides. Kas saag tundub mõnusalt kätte sobivat või on esimene ots liialt raske?

Kui saagi hakkab tõenäoliselt kasutama ka mõni vanem inimene või naisterahvas, on abi kergkäivitusest. Kõikidel saagidel seda peal ei ole, seega tasuks kindlasti seda üle küsida.

Koos saega soetage ka saekaitsejalanõud, saekaitsepüksid- ja kindad ning kiiver koos visiiri ja kõrvaklappidega.

Jaga
Kommentaarid