7-12-aastane alaealine võib töötada 3 tundi päevas ja 15 tundi nädalas. Tal on lubatud teha kerget tööd kultuuri, kunsti, spordi või reklaami alal. Põllumajanduslikus ettevõttes tehtav töö (rohimine, kastmine) nimetatud tegevusalade hulka ei kuulu. Töölepingu sõlmimiseks on vaja seadusliku esindaja ja tööinspektori nõusolekut. Vajadusel tuleb kaasata lastekaitsetöötaja, kui tööinspektoril tekib kahtlus lapse enda soovis töötada.

13-14-aastane või koolikohustuslik laps (põhihariduse omandamiseni või 17-aastaseks saamiseni) võib töötada 4 tundi päevas ja 20 tundi nädalas. Tal on lubatud teha tööd, mille puhul töökohustused on lihtsad ega nõua suurt kehalist või vaimset pingutust (marjade-ja puuviljade korjamine, kaupade riiulitele asetamine, toitlustuses, majutuses tehtavad abitööd). Töölepingu sõlmimiseks on vaja seadusliku esindaja ja tööinspektori nõusolekut.

15-aastane mittekoolikohustuslik alaealine võib töötada 6 tundi päevas ja 30 tundi nädalas. Tal on lubatud teha tööd, mille puhul on töökohustused lihtsad ega nõua suurt kehalist või vaimset pingutust. Töölepingu sõlmimiseks vaja seadusliku esindaja nõusolekut

16-aastane mittekoolikohustuslik ja 17-aastane võib töötada 7 tundi päevas ja 35 tundi nädalas. Töölepingu sõlmimiseks vaja seadusliku esindaja nõusolekut.

Töölepinguseaduse § 7 lõikes 2 on loetletud töö iseloomust tulenevad piirangud, mis kehtivad kõikide alaealiste suhtes olenemata koolikohustusest ja vanusest. Tööinspektorile esitatavas taotluses peavad kajastuma andmed alaealise töötingimuste, sealhulgas töö tegemise koha ja töökohustuste, vanuse ja koolikohustuslikkuse kohta. Tööinspektor hindab taotluse saamisel, kas alaealine soovib ja tohib nimetatud tööd teha ning kas töötamine on kooskõlas seadusest tulenevate nõuetega.

Alaealised ei tohi töötada kella 20.00 ja 06.00 vahelisel ajal, välja arvatud täiskasvanu järelvalve all teha loomingulist tööd kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaami alal. Töölepinguga töötades peab töötasu olema vähemalt Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud alammäär, mis on 1,73 eurot tunnis või 278,02 eurot kuus.

Kehtiva Töölepinguseaduse kohaselt on iga töösuhte alguses seadusest tulenevalt neljakuuline katseaeg, erisusi ei ole siin ka alaealiste töö osas. Kui aga lepingu tähtaeg on alla 8 kuu ei või katseaeg olla pikem kui pool lepingu kestusest.

Alaealiste põhipuhkuse pikkuseks on 35 kalendripäeva aastas, s.o. 2,9 päeva iga töötatud kuu kohta, sellest 7 kalendripäeva hüvitatakse tööandjale riigieelarve vahenditest. Puhkuse arvutamise reeglite kohaselt 15 ja enam töötatud kalendripäeva loetakse täiskuuks. Näiteks kui alaealine töötab suvel 13.06 kuni 29.07 s.o 1 kuu ja 19 päeva, siis tal on töölepingu lõppemisel õigus saada kasutamata puhkuse kompensatsiooni 5,8 päeva eest.

Koolikohustuslikul alaealisel on õigus nõuda põhipuhkust koolivaheajal. Lapsevanem ei või anda nõusolekut koolikohustusliku alaealise töötamiseks koolivaheajal rohkem kui pooleks iga koolivaheaja kestusest. Koolivaheajal töötamise piirangule vastukaaluks on lubatud töötada koolikohustuslikel alaealistel ka väljaspool vaheaegu ehk koolikohustuse täitmise ajal. Alaealise tööaeg ei tohi aga olla vahetult enne koolipäeva algust ja muidugi ei tohi töötamine takistada hariduse omandamist ning sotsiaalset arengut.

Tulenevalt Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 13 lg 52 on tööandjal kohustus teavitada alaealist ja alla 15-aastase alaealise seaduslikku esindajat alaealise tööga seotud riskidest ning tema ohutuse ja tervise kaitseks rakendatud abinõudest.