"Praeguse kujul valmis disainitud seadeldisega saab igal nädalal kasvatada 200-500 grammi putukaid," selgitas Katharina Unger hiljutisel Viinis toimunud tutvustusüritusel.

"Külmutate putukad ära ja need näevad välja samasugused nagu iga teine toit. Putukaid saab keeta, röstida, kasutada burgerites, segada pastakastmetesse," loetles Unger.

Seadeldis näeb välja nagu sahtliteboks: ülemises elavad täiskasvanud putukad, selle all on paljunemissahtlid ning veel allpool omakorda sahtel, kuhu kukuvad putukate munad.

Mikrokliima sahtlites on putukate arenguks sobiv ning munadest arenevad peatselt vastsed. Vastsetest umbes kolme sentimeetri pikkuseks kasvanud putukad on juba söögikõlbulik "saak".

Ungeri sõnul sööb firma Livin Farms töötajaskond putukaid iga päev näiteks salatites, lihapallidesse segatuna ning isegi šokolaadikoogis.

Putukate söömises ei ole siiski midagi uut, inimesed on teinud seda tuhandeid aastaid. Kuid peamiselt Aasias, Aafrikas ja Ladina-Ameerikas. Maailma Toiduorganisatsiooni teatel on putukad maailmas igapäevaseks toiduks kahele miljardile inimesele ning süüakse kuni 1900 erinevat liiki.

Viimastel aastatel on ka Euroopasse ja Põhja-Ameerikasse tekkinud mõned putuktoitu pakkuvad restoranid. Kuid enamuse läänemaailma inimeste jaoks on putukad siiski üsna tüütuteks kaaslasteks, mitte toiduks. Ning seda hoolimata nende maitsvusest ning toitvusest: nad sisaldavad sama palju valke, kui loomaliha, rohkem vitamiin B12 kui munad ja enam kiudaineid kui brokoli.

"Esimene asi, millest eurooplased peavad üle saama, on öäk-faktor - see, et sa sööd putukat. Kui juba proovinud oled, saad aru, et putukad toiduna polegi nii pahad," vahendab portaal The Local Austria tuntud toidublogija Alexandra Palla sõnu.

Kaisingeri arvates söövad tulevikus kõik putukaid. Juba praegu on Livin Farmsile saabunud 200 eeltellimust nende poolt välja töötatud putukakasvatamisseadeldisele.

Naine juhib tähelepanu sellelegi, et enese teadmata sööb iga inimene aastas ära vähemalt pool kilogrammi erinevaid putukaid - üliväikeste lisanditena näiteks apelsinimahlas ja šokolaadis.