“Suhkur läks jah kallimaks, aga mett ei müü kallima hinnaga lihtsalt läbi, sest pakkujaid on palju,” selgitas Hummuli valla Ala-Liivakse talu peremees Juha Tiivel mee hinna püsimist ühel tasemel.

Ohtralt leidus turul ka õunu kilohinnaga alates 50 eurosendist, samuti oli lai kartulite sortiment. Kartulid maksid olenevalt mugula suurusest 20–50 senti kilogramm, porgandi- ja kaalikakilo eest tuli välja käia üks euro. Sama palju maksid hooaja viimased värsked kurgid.

Olga Pedaja kioski ees väliletikesel õunte kõrval seletas silm aga kobaraid väikeste tumesiniste viinamarjadega, kilohinnaks kaks eurot. Marjade sorti ega kasvataja nime proua Olga ei teadnud, küll aga seda, et neid viinamarju kasvatab üks Valga mees ning tema on neid pisitasa müünud juba kaks nädalat. Pakkus maitstagi – huvitava hõrgu maitsega olid teised ning ilusad terved marjad. Istikuidki leidus samas, tükihinnaks kuus eurot.

“Laadal müüakse kollaseid vaarikaid!” hüüdis keegi, ning mitmed, kel turuostud tehtud, seadsid sammud südalinna suunas.

Hommikuvilus lõdiseja võis end peagi kosutada ühe euro eest topsitäie kuuma astelpaju-glögiga, sama kogus värsket õunamahla maksis poole vähem.

Lätlased olid kohal oma leibade-saiade, juustude ja vorstidega, eestlased lisaks käsitöö- ja puitesemete ning aiaviljadega. Silma hakkasid Peipsi suitsukalad ja palju sibulaid. Viimaseid kiideti, et pidavat hästi säilima.

Rahvast liikus rohkesti. Poolsuitsuvorsti osteti tublisti ning ühel Mihkli-nimelisel vorstil oli eriti hea minek.

“Eks see kaup ole pensionärile kallivõitu,” täheldas eakam proua, kes oma nime ei tahtnud avaldada. Siiski oli ta ostnud endale talvesaapad: “Täisnahast, lambanahk seeski – need kestavad kaua, peavad sooja ja on 45 euro eest lausa odavad!” arvas ta.

Vaarikaid, nii marjade kui istikutena, pakkus leedulane Vytautas Neliupšys. Kollaste marjadega ‘Hydcote’ ja punastega ‘Polana’ istikud maksid kolmekaupa kimbuna ühtemoodi kaheksa eurot. Karbikese marjadega võis kätte saada ühe euro eest.

Leedulase leti ees püsis pikk saba poole päevani. Suurt huvi tunti mehe pakutavate maasikvaarika istikute vastu, mis maksid kolm eurot tükk. Taimede küljes leidus suuri tumepunaseid maasika moodi marjugi.

Võrumaalasest viinamarjapakkuja kaebas aga, et kaup hästi ei lähe. Eri sorti kobarad olid kaunilt eksponeeritud, kuid kilohind 4.50, mis kattis vaevalt tootmiskulud, osutus ilmselt ikkagi kalliks.