Teisalt vajavad toiduained aega, et vesi jõuaks kokku tõmbunud rakkudesse tagasi imenduda.

Sügavkülmast võetud marju-puuvilju tuleks koheselt toiduks tarvitada, sest üles sulades (defrostreerides) ja seistes väheneb nende toiteväärtus järsult, eriti askorbiinhappesisaldus.

Seega peab pakendi kogus olema nii suur, et selle saaks kohe toiduks tarvitada.

Külmutatud marju-puuvilju võib pärast ülessulatamist tarvitada nii värskelt kui kompoti, keedise või džemmi valmistamiseks.

Külmutatud puuvilju ja marju, mida kasutatakse magustoiduks, tuleks üles sulatada õhu käes.

Suhkruta külmutatud marjadele riputada ülessulamise algul suhkrut või lisada kuuma siirupit.

Kord üles sulanud marju enam uuesti külmutada ei tohi.

Enamikel mikrolainahjudel on sulatamiseks erirežiim. Uurimused on näidanud, et suhkruga konserveeritud terved marjad ei kaota mikrolaineahjus üles sulades oma omadusi. Siiski oleks parem, kui kasutataks teisi meetodeid.

Saadaval on ringleva õhuga elektriahjud, kus sügavkülmutatud saadused sulavad kiirelt ja kvaliteetselt.

Allikas: "Aia- ja metsasaaduste säilitamine. Külmutamine". Maalehe Raamat.