Sääskede rohkuse põhjuseks on ühelt poolt see, et vett on palju. Teiseks on nüüd vette sattunud ka need sääsemunad, mis on varasematel aastatel madalamatesse kohtadesse munetud. "See kõik on kokku toonud paariaastase sääskede hulga."

Tartes ise kasutab sääsetõrjeks eelkõige pikkade varrukatega pluusi ja pikki pükse. Kui väga vaja keskenduda ja tööd teha, siis ka mõnd keemilist tõrjevahendit.

Sääskede rohkuse tõttu on tõrjevahendid mitmelgi pool otsakorral. Tartu Raekoja apteegi juhtaja Tiia Kärner ütles, et ise kasutas varem Autanit, kuid seda pole enam kuskilt saada. "Meil on saada Offi, kuid võib kasutada ka igasuguseid eeterlikke õlisid," lisas ta.

Näiteks toimib hästi see, kui magamistuppa panna teepuuõli pudel ja sellelt kork eemaldada.

Sääski peletab ka lavendliõli. Eeterlike õlidega määrides, annavad need 3-4 tunniks kaitse.

"Mina ei mäleta sellist sääskede tulva Eestis," sõnas Kärner. "Keegi ei osanud sellega arvestada." Seetõttu on ka eeterlikud õlid paljudes kohtades otsa saanud, sest neid ei ole nii suurtes kogustes varutud.

Kaitset pakuvad põletatavad sääsesuitsud.

Sääsehammustuse leevenduseks leidub samuti mitmesuguseid vahendeid. Kärner märkis, et kõikidel sääsetõrjevahenditel on leevendust pakkuvad tooted. "Apteegitoodetest pakuvad leevendust näiteks mentoolpiiritus ja eeterlikud õlid," ütles ta. "Kiiresti parandab antiseptilise toimega teepuuõli."

Kasutatakse ka päikesepõletuse puhul kasutatavat Burnshieldi, mis on põletikuvastase toimega. "Tasub tulla apteeki ja küsida kergeid põletikuvastaseid geele, mida võib panna sääsekupule," ütles apteeker.

Kui aga tekkinud tugev põletik, tuleb esmalt puhastada desinfitseeriva vahendiga ning siis peale näiteks teepuuõli.

Väikestele lastele soovitab Kärner katki kratsitud kupule panna plaastri, et ta ei kratsiks rohkem ning ei tekiks mädast põletikku.