Eesti ühe tuntuima kohvimeistri ja barista Helger Aava sõnul mängib suurimat rolli piima vahustamisel nii piim ise kui ka barista oskused, kes seda teeb. “Vahustamisel surutakse piima sisse õhumullid, mis ühenduvad piimavalguga ja moodustavad seeläbi koheva vahu. Teisisõnu, kuni piimas on valku, vahustuvad kõik piimad – nii täispiim, tavaline piim, rasvatu piim, laktoosivaba piim kui ka erinevad veganpiimad,” selgitas Aava.

Oluline on siinkohal meeles pidada, et piima ei tohi üle kuumutada ehk maksimaalne vahustamistemperatuur peab olema 65-68 kraadi. “Käsitsi vahustamise puhul tasub silmas pidada, et vahustamine peab toimuma piima ülemises kihis ehk vahustajat ei tohi suruda kannu põhja - vahustit anuma allosas hoides toimub vaid piima kuumutamine ning piim vahtu ei lähe,” õpetas kohvimeister.

Rasvaprotsent ja pastöriseerimisprotsess määravad vahu konsistentsi

Piimavahu konsistents ehk kas piim on sama kohev ning maitsev kui kohvikus sõltub piimas sisalduvast rasvaprotsendist ning pastöriseerimisprotsessist. “Kuigi piima rasvaprotsent on vahustamise juures oluline, siis on sellest veelgi tähtsam, kas piim on pastöriseeritud või mitte. Näiteks läheb toorpiim küll vahtu, kuid tekkinud vaht ei jää kuigi kauaks püsima,” lausus Aava ning lisas, et parim piim vahustamiseks on tavaline 2,5% pastöriseeritud lehmapiim.

Sarnase konsistentsiga vahu saab ka mandlipiimast, riisipiimast ja sojapiimast, mille rasvasisaldus on nii-öelda tavapiima omast vähemalt kaks korda kõrgem, kuid tuleb arvestada, et ka kohv on sellevõrra rammusam. Eriti maitserikka piimavahu saab aga kookospiimast, milles rasvasisaldus on vähemalt 17%. Küllusliku piimavahu saab ka laktoosivabast piimast, mis on Eestis saadaval 1-3,5%-lisena. “Laktoosivaba piim on tavaliselt kõrgkuumutatud andes joogile veidi magusama maitse ning sobides seega ideaalselt kohvijookidesse,” tõi Aava esile.

Kuigi kõrgema rasvaprotsendiga piima kasutades saab parema maitsega piimavahu, tekib seda vahustamisel koguseliselt vähem kui lahjema piima vahustamise puhul. Seega kellele meeldivad suure vahumütsiga kohvijoogid, võiksid eelistada väiksema rasvasisaldusega piima või nii-öelda rasvatut piima.

“Kokkuvõttes sõltub kõik kohvisõbra maitse-eelistustest – kellele meeldib tihke piimavaht, võiks eelistada kõrgema rasvaprotsendiga piima, kellele aga puhev, see lahja piima,” selgitas kohvimeister Aava.