13.01.2011, 00:00
Mis on E-aineteta viinerite saladus?
E-ainetest on saanud peaaegu mürgi sünonüüm. Lihatööstused on riburada hakanud valmistama ka E-vabu tooteid. Maaleht uurib, mida need E-ainete asemel sisaldavad.
FOTO:
“Kuna inimesed tahavad odavaid tooteid, eriti masuajal, siis pannaksegi vorsti ja viinerite sisse kananahka või lihakondimassi, mille kilohind on viie krooni ringis,” põhjendab Viljandimaal asuva ASi LT Oskar tootmisjuht-tehnoloog Rein Visk E-ainete kasutamist. Iseenesest on sellised viinerid söödavad ja täidavad ka kõhu ära, aga kui väärtuslik niisugune kraam on, see on teine asi, möönab Visk. Kolmas on veel kaubanduslik välimus. “Kui tahad roosat viinerit pakkuda, aga teed selle rasvast või kananahast, siis tuleb sinna värvi juurde panna,” räägib Visk. Nagu aga öeldud, on naturaalsed asjad kunstlikult loodutest kallimad. Nii lähevad kunstlikud maitse- ja lisaained maksma ühe krooni (0.06 eurosenti), naturaalsed aga seitse krooni (0.45 eurosenti) kilo viinerite kohta.