Tihti jääb toidukorrast üle valmiskeedetud sööki – putru, makaronitooteid, keedetud või hautatud aedvilju. Nendele muna, jahu, sibulat, värskelt riivitud juurvilju ja riivsaia lisades saab kordumatu kotletitaina, millest kähku maitsev kõhutäis valmistada. Alati ei pea kotlette pliidil praadima, neid võib ju ka ahjus küpsetada.

Kaalikakotletid

- 300 g kaalikaid
- 3 kartulit
- 3 sl hakitud seeni
- 2 sl jahu
- 1 muna
- soola
- paprikapulbrit
- rasvainet praadimiseks

Koorige ja riivige keetmata kaalikas ja kartulid, segage peenestatud seentega. Lisage muna ja jahu, maitsestage paprika ja soolaga. Hästi läbi segatud tainast praadige väikesed kotletid nagu lusikapannkoogid. Juurde andke koorekastet või hapukoort.

Kaalika-tatrakotletid

- ½ kg kaalikaid
- ca 300 g tatraputru
- ½–1 kl piima
- 2 muna
- kartulijahu
- soola
- rasvainet praadimiseks

Koorige kaalikas ja riivige peeneks, segage valmiskeedetud jahtunud tatrapudruga, lisage piim ja pange ahju hauduma. Kui kaalikas pehme, võtke hautusnõu ahjust, valage hautis kaussi ja jahutage. Maitsestage soolaga ja segage lahtiklopitud munadega. Taina paremaks vormimiseks lisage pisut kartulijahu. Võtke lusikaga paraja suurusega pätsid ning praadige rasva või õliga kergelt krõbedaks.

Kapsakotletid

- ½ kg valget peakapsast
- ½ kl vett või piima
- 3–4 sl mannat
- 1–2 muna
- 4 sl riivsaia
- 3 sl rasvainet
- soola

Lõigake kapsas peeneks ja keetke soolaga maitsestatud vees või piimas poolpehmeks. Lisage kapsale manna ja hautage veel 5 minutit. Võtke keedunõu tulelt ja jahutage pisut. Segage hulka munad, suruge saadud mass tihedalt kokku ja vormige riivsaias kotletid. Praadige kuumas rasvaines helepruuniks. Juurde andke hapukoort või piima.

Kartulikotletid

- ½ kg kartuleid
- 1 sibul
- 1 sl võid
- 2 sl riivsaia või jahu
- 1 muna
- soola
- riivitud muskaati
- rasvainet praadimiseks

Keetke koorega kartulid, jahutage veidi, koorige ja tampige pudruks. Peenestage sibul ja kuumutage võis klaasjaks, lisage kartulipudrule. Maitsestage riivitud muskaadi ja soolaga, segage lahtiklopitud munaga ühtlaseks tainaks. Riivsaias vormitud kotletid praadige kuldpruuniks. Juurde andke seenekastet või hapukoort.

Köögiviljakotletid

- keedetud köögivilju
- 1 sibul
- 1–2 muna
- võid
- riivsaia
- soola
- 1 sl võid
- praadimiseks rasvainet

Lõunasöögist üle jäänud ja leemest kurnatud köögiviljad – kapsas, kartul, porgand ja kaalikas – peenestage hakkmasinas. Lisage peenestatud ning võis kuumutatud sibul, muna ja riivsai. Segage kõik korralikult läbi, vormige riivsaias kotletid ja praadige rasvaines. Juurde andke valget piimakastet või hapukoort.

Köögivilja-nuudlikotletid

- 1 kl keedetud nuudleid
- 2 porgandit
- 2 kartulit
- 1 sibul
- 2 sl jahu
- 2 muna
- 1 tl soola
- ½ tl majoraani või punet
- riivsaia
- 2 sl riivitud juustu

Koorige ja riivige keetmata porgandid ja kartulid, segage peenestatud sibulaga. Maitsestage soola ja majoraaniga, lisage nuudlid, lahtiklopitud munad, jahu ning vormige riivsaias kotletid. Laotage need küpsetuspaberiga kaetud pannile, raputage peale riivitud juustu ja küpsetage ahjus helepruuniks.

Porgandikroketid

- 400 g porgandeid
- 2 sl võid
- ½ kl rõõska koort
- 2 muna
- 2 sl riivsaia
- soola
- rasvainet praadimiseks

Riivige porgandid ja hautage võis, kuni vedelik on ära auranud. Siis maitsestage soolaga ja lisage koor, kuumutage keemiseni. Võtke keedunõu tulelt, jahutage ning segage juurde munakollased. Vormige sõrmejämedused ja -pikkused pätsikesed, paneerige vahustatud munavalge ja riivsaiaga. Küpsetage rohkes õlis.

Kotletid keedetud porgandist

- 12 pehmeks aurutatud porgandit
- 1 sibul
- 2 muna
- 5 sl riivsaia
- 1 sl võid
- soola
- 2–3 sl rasvainet praadimiseks

Koorige veel täiesti jahtumata porgandid ja peenestage, lisage võis hautatud peenestatud sibul ja munad. Segage natukehaaval juurde pool riivsaiakogusest, segage kõik veel kord hästi korralikult läbi. Ülejäänud riivsaias vormige tainast kotletid ja praadige helepruuniks.

Porgandikotletid

- 700–800 g toorest riivitud porgandit
- 2–4 muna
- ¼ kl piima
- ½ kl jahu
- 1 väike sibul
- soola
- riivsaia paneerimiseks
- 4 sl rasvainet praadimiseks

Koorige ja peenestage sibul, segage riivitud porgandiga, lisage lahtiklopitud munad, piim ja riivsai. Maitsestage soolaga. Vormige väikesed kotletid, kastke riivsaia sisse ja praadige mõlemalt poolt helepruuniks.

Punapeedikotletid

- ca 600 g keedetud peeti
- 1 suur sibul
- ½ sl võid
- 300 g keedetud kartulit
- 100 g tatrajahu
- ürdisoola
- rasvainet praadimiseks

Riivige peet ja keedetud kartul. Hakkige sibul peeneks ja kuumutage võis kuldpruuniks. Segage riivitud juurviljaga, lisage tatrajahu, maitsestage ürdisoolaga. Ühtlaseks segatud massist vormige kotletid, praadige õlis või võis.

Põldoakotletid

- 300 g keedetud põldube
- 2–3 keedetud kartulit
- 1–2 sibulat
- vett või piima
- kuivatatud tilli
- soola
- sojakastet
- 1 sl õli

Koorige, peenestage ja kuumutage sibul õlis. Ajage oad, kartulid ja kuumutatud sibulad läbi hakkmasina, segage hulka ülejäänud ained ning vormige segust kotletid, mida võite praadida või küpsetada ahjus.

Riisika-peedikotletid sibulaga

- 250 g keedetud punapeeti
- 250 g leotatud soolariisikaid
- 4 sibulat
- 1 muna
- 2 sl kartulijahu
- 1 tükk kuiva leiba
- soola
- musta jahvatatud pipart
- 1 sl sinepit
- sojakastet
- rasvainet praadimiseks

Peet, nõrutatud seened, 1 tükeldatud sibul ja leivatükk laske läbi hakkmasina, segage hulka kartulijahu, maitsestage ning hoolikalt segades lisage muna. Muna asenduseks sobib 1 sl soja-, hirsi- või tatrajahu. Koorige ülejäänud sibulad, lõigake need paksudeks ratasteks ja hautage pannil, lisades pisut õli, vett ja sojakastet. Praadige peedikotletid, tõstke kuumakindlale vaagnale ja peale laduge hautatud sibularattad.

Sellerikotletid seentega

- 250 g sellerijuurt
- 250 g hakitud seeni
- 1 sibul
- 2 keedetud kartulit
- 100 g riivsaia
- 1 sl õli
- 2 sl vett
- 1 tl paprikapulbrit
- 1 tl soola

Riivige seller ja keedetud kartul, segage hulka värsked või leotatud ja tahendatud seened, peenestatud sibul ning lisage ülejäänud ained. Vormige segust kotletid ja asetage küpsetuspaberiga kaetud pannile ning küpsetage ahjus. Kotlette võite ka vähese võiga pannil praadida.

Seene-sojajahukotletid

- 500 g leotatud soolaseeni
- 2 sibulat
- 3 küüslauguküünt
- 350–400 g sojajahu
- 2–3 sl rõõska koort
- hakitud petersellilehti
- õli või 2 tl võid
- soola

Ajage tükeldatud sibul ja seened läbi hakkmasina, lisage sojajahu, koor ja hakitud peterselli. Maitsestage hakitud küüslaugu ja soolaga. Kotletid pange küpsetuspaberiga kaetud pannile, lisage mõni võitükike ja küpsetage ahjus.

Sojaoapätsikesed

- 300 g keedetud sojaube
- 4 väikest kartulit
- 2 sibulat
- 100 g kuivatatud leotatud ploome
- 100 g rosinaid
- 200 g keedetud odrakruupe või riisi
- 100 g röstitud maapähkleid
- piparrohtu
- punet
- basiilikut
- soola

Peenestage kõik – keedetud oad, keetmata kartulid, sibulad ja ülejäänud ained ükshaaval või koos, kuidas köögitehnika võimsus lubab ning segage ja sõtkuge koos maitseainetega korralikult läbi. Katke pann küpsetuspaberiga ja tõstke sellele tainast pätsikesed. Kuid võite kasutada ka piklikku ahjuvormi. Määrige see võiga, puistake üle manna või riivsaiaga ning vormige tainast pikkpoiss. Küpsetage ahjus 250° juures. Pätsikesed küpsevad kiiremini.