- 500 g lambaliha
- 400 g rohelisi aedube
- 1 sibul
- 2–3 sl võid
- soola
- purustatud musta pipart või tšillit
- hakitud petersellilehti
- tilli

Lõigake pestud liha väiksemateks tükkideks (3–4 tükki portsjonis), asetage need madalasse haudepotti ja praadige võis kergelt pruuniks. Siis valage lihale niipalju vett, et see oleks üleni kaetud. Hautage kaane all 30–40 minutit, siis lisage võis kuumutatud sibulakuubikud, puhastatud aedoakaunad, pipart-soola ning hautage, kuni liha on täiesti pehme.

Lauale andke soojendatud vaagnal, peale puistake maitserohelist. Sobib hästi keedetud kartulite ja riisiga.

Lambaneerud veinikastmes

- 500 g neerusid
- 200 g puravikke või šampinjone
- 1 sl jahu
- ¼ kl madeirat või muud veini
- 1 kl lihapuljongit
- 2 sl võid
- hakitud petersellilehti

Lõigake puhastatud neerud pikuti pooleks ning tükeldage pooled ristipidi õhukesteks lõikudeks. Ka seened tehke lõikudeks. Praadige kõiki lõike kuumal pannil võis. Maitsestage pipra ja soolaga, siis puistake peale jahu ning pidevalt segades kuumutage veel paar minutit. Lõpuks valage neerudele puljong ja vein, keetke kuni 5 minutit. Lauale andke koos keedetud kartulitega, peale puistake hakitud peterselli.

Niisamuti võite toitu teha vasikaneerudest.

Gruusia rahvusroog tšanahhi

- 500 g lambaliha
- 750 g kartuleid
- 200 g tomateid
- 300 g baklažaane
- 200 g aedoakaunu
- 1 sibul
- 2 kl vett
- hakitud rohelist peterselli või koriandrit

Lõigake pestud liha väikesteks tükkideks ning pange madalasse ahjupotti. Lisage peenestatud sibul, petersell või koriander ja kooritud-tükeldatud aedviljad. Maitsestage soola-pipraga, valage peale vesi. Katke haudepott tihedalt kaanega ja pange umbes 2 tunniks kuuma praeahju. Toit andke lauale samas ahjupotis.

Praetud lambarind tšillikastmes

Keetke rinnalihatükk nõrgalt soolases vees poolpehmeks, siis pange see kerge vajutise alla jahtuma. Lõigake külm liha sõrmepaksusteks viiludeks. Siis kastke need lahtiklopitud muna ja vee segusse, millesse lisatud soola, seejärel riivsaiasse. Praadige pannil õlis.

Kaste

- 2 šalottsibulat
- 1 tšilli
- õli
- 4–5 dl punast veini
- 200 g kooritud tomateid
- 1 tl aed-liivateed (tüümiani)
- 1 tl rosmariini
- 1 sl sidrunimahla
- 1 tl pruuni suhkrut
- 1 punane paprika
- soola
- musta jahvatatud pipart

Hakkige kooritud sibulad, tšilli ja paprika, millel enne hakkimist eemaldage seemned. Kuumutage neid väheses õlis. Tomatid koorige ja purustage mikseris (võib kasutada ka konservi) ning valage pannile, lisage tšilli-sibula segu, vein, aed-liivatee. Keetke tasasel tulel aeg-ajalt liigutades, kuni alles on pool kogusest. Siis lisage sidrunimahl ja suhkur ning maitsestage soola-pipraga.

Lambapraad

- 1–1½ kg lambaliha (reietükk)
- 50 g rasvainet
- küüslauku
- tükk porrut
- 1 väike sibul
- 1 petersellijuur
- 1 porgand
- soola
- musta pipart
- kuuma vett

Hõõruge majapidamispaberiga kuivatatud liha üle soolaga, soovi korral pikkige ka küüslauguribadega. Pange ettevalmistatud liha pannile ning valage peale kuum rasv, siis lükake praeahju. Kui liha on küllalt pruunistunud, lisage puhastatud-tükeldatud köögiviljad ja kuuma vett, millega aeg-ajalt kastke liha.

Valmis praad lõigake risti kiudu viiludeks ning asetage soojendatud vaagnale.

Liha-riisipada

- 500 g kondita lambaliha
- soola
- jahvatatud musta pipart
- küüslauku
- 1 sibul
- ½ kl tomatipastat
- 3 kl vett
- 1 kl riisi

Tükeldage pestud liha väiksemateks tükkideks, riputage peale soola-pipart ning pruunistage pannil. Praetud lihatükkidele puistake peeneks hakitud sibul ja sobivas koguses purustatud küüslauku ning praadige veel mõni minut. Siis tõstke liha haudepotti, valage peale keev vesi ja tomatipasta ning hautage kuni 1½ tundi. Noore lamba liha vajab vaid 40–50 minutit! Seejärel lisage riis ja hautage kaane all veel kuni 30 minutit. Lauale andke haudepotis.

Glasuuritud pihvid

- 600 g lambahakkliha
- 1 sibul
- ½ tl soola
- ½ tl purustatud musta pipart
- ½ dl riivjuustu
- rasvainet

Glasuur

- 1 dl peenestatud päikesekuivatatud tomateid
- 150 g purustatud fetajuustu
- 6 tl pestot

Hakkige sibul hästi peeneks ja kuumutage pannil rasvaines klaasjaks, laske jahtuda. Segage hakklihasse sibul, sool, pipar ja juust. Vormige märgade kätega tainast õhukesed pihvid, mis asetage küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Küpsetage praeahjus 225° juures umbes 7 minutit. Siis segage peenestatud tomatid fetaga ja katke sellega kuumad pihvid. Soovi korral lisage igale pihvile 1 tl pestot.

Küpsetage ahjus veel umbes 10 minutit, kuni juustust tekib krõbe koorik. Lauale andke pastaroa ja kirsstomatitega.

Täidetud pikkpoiss

- 700 g lambahakkliha
- 1 kl rõõska koort (10%)
- 3–4 viilu laua-saia
- 2 muna
- 1 tl soola
- 1 suur sibul
- 1 sl kartulijahu
- ½ tl musta pipart
- ½ dl nisujahu

Täidis

-  ¾ kl marineeritud peedikuubikuid
- 3 marineeritud kurki
- 2–3 küüslauguküünt
- 200 g sulatatud juustu

Pange saiatükid koore sisse ligunema. Pehme sai segage hakklihaga, lisage munad, peeneks hakitud sibul ja kartulijahu. Laotage lihamass ristkülikukujuliselt märjaks tehtud küpsetuspaberile. Hakkige kurgid ning segage nõrutatud peedikuubikutega, lisage pressitud küüslauk ja sulatatud juust. Pange juustuga segatud köögiviljad hakklihale ning tõstke see paberi abil kokku, jätkukoht vajutage sõrmedega kinni. Puistake pikkpoisile jahu ja küpsetage 200° juures umbes 40 minutit. Lauale andke keedetud aedvilja või kartulitega.

Lihahautis punase peakapsa ja ubadega

- 250 g lambahakkliha
- 200 g valgeid või punaseid aedube
- 1 sibul
- 1–2 varsselleri vart
- 1 porgand
- 1 kartul
- 2 tomatit
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl õli
- 600–700 g punast peakapsast
- rosmariini
- soola
- pipart
- 1 l vett

Leotage kuivatatud oad ja keetke pehmeks, kuid võite kasutada ka konservube. Varsseller, sibul, küüslauk, porgand ja kapsas hakkige peeneks ning kuumutage õlis ahjupoti põhjas hästi läbi. Siis lisage hakkliha ja praadige segades, et liha ei jääks klimpi. Hea, kui panete kuivatatud rosmariinile lisaks ka ühe värske oksa. Praadige, kuid ärge liha pruunistage. Seejärel lisage õhukesed kartuliviilud ja tomatilõigud ning valage peale kuum vesi, et see kõik kataks. Maitsestage soola-pipraga. Lisage oad ja hautage, kuni kõik on pehme. Kui vedelikku on palju, saate supitaolise söögi. Vähema vedelikuga tuleb hea hautis, mis maitseb hästi sepikuga.

Vormiroog selleri ja seentega

- 300 g juursellerit
- ½ kl vett
- soola
- 200 g värskeid või kupatatud seeni
- 2 sl rasvainet
- 200 g hakkliha
- 2 tomatit
- 1 kl lahjemat majoneesi
- 2 sl riivsaia
- 3 sl riivitud juustu
- hakitud maitserohelist

Praadige hakkliha rasvaines pannil, lisage hakitud seened ja tomativiilud. Seller lõigake kuubikuteks, keetke soolaga maitsestatud vees poolpehmeks ning nõrutage. Rasvaga määritud vormi pange kihiti sellerikuubikud ja pannil praetud hakkliha-seenesegu, kallake üle majoneesiga, peale puistake riivsaia ja juustu. Küpsetage kuumas praeahjus 25 minutit. Enne lauale andmist lisage maitserohelist.