Jagame mõningaid nippe, kuidas koduses suitsuahjus sellised lestad suitsutada, mis kindlasti keele alla viivad.
Lesta suitsutamine
  • Rannarahvas kasutab kala suitsutamiseks kivist vundamendile puidust ehitatud ahju. Raudahjus kalu ei suitsetata.
  • Roogi lestad. Kas võtta pea maha või mitte, on sinu otsustada. Enamus inimesi suitsutab siiski ilma peata lesti. Ilma peata kalu mahub ahju rohkem.
  • Kas hoida lesti enne ahjupanemist soolvees või mitte? Maitse asi. Rannarahvas puistab kaladele jämedat soola pärast suitsutamist.
  • Tee vardad/restid puhtaks (isegi siis, kui oled seda pärast eelmist suitsutamist teinud), määri kergelt (sea)rasvaga kokku ja pane ahju sooja.
  • Aseta kolde põhja liivaga täidetud rasvapann.
  • Kuivata lestad korralikult ära, et need ahju pannes märjad ega limased poleks.
  • Lüki kalad vardale või aseta restile. Kumb moodus parem on? Mõlemad on head, sõltub ahjust ja suitsutaja eelistustest.
  • Vardasse aja lestad selgroo lähedalt lõpuse ja suure luu tagant. Nii ei kuku need alla ja ka mahl ei tilgu maha.
  • Restile lao lestad tumedam pool allapoole: tume nahk on tugevam ja heledalt nahalt on parem värvust jälgida.
  • Tõsta kalad ahju, hoia ahju uks lahti ja anna kergelt sooja kuni lestadel veetilk sabaotsast ära kaob. Restil olevate kalade puhul jälgi nahka – see ei tohi läikida, peab matiks tõmbama. Kui lesta parajalt ei kuivata, läheb liha vedelaks, saad keedu- mitte suitsukala.
  • Liiguta kalu natuke (hästi kergelt!) pärast kuivatamist ja enne ahjuukse sulgemist.
  • Pane uks kinni ja anna suitsu, kuni nahk ilusaks kuldseks muutub. Lõpus lisa koldesse kõrvenõgeseid, see annab veel ilusama värvi.
  • Jälgi, et ahjus oleks piisavalt kuumust. Kuumus on õige, kui koldesse visatud märjad laastud suitsu ei anna. Suitsutamise aeg on erinevate ahjude puhul erinev, jäädes 1-2 tunni vahele.
  • Kala ära restil mingil juhul keera. Vajadusel võid keerata reste (esimene poole taha ja vastupidi) või restide asukohti omavahel vahetada (ülemised alla ja alumised üles).
  • Kala küpsust saad määrata nii, et võtad ühe välja, murrad selgroo pooleks ja maitsed.
  • Kui hindad, et kalad on valmis, lao suure kausi põhja lepapulgad, et liigne mahl alumisi kalu läbi ei leotaks ning aseta lestad kaussi vaheldumisi jämeda soolaga (kui sa neid enne suitsutamist soolvees ei leotanud). Saavad mahlased ja nahk jääb ka pehme.