Visuaalselt võib katusetööde lõpptulemus algul tõesti tunduda laitmatu, kuid garantiiaja lõpuni iga töö millegipärast vastu ei pea. Sageli pole sellisel juhul ka enam kellelegi pretensioone esitada ega garantiitöid nõuda – ettevõte on tegevuse lõpetanud ja telefonid tummad.

Riskid, mis kaasnevad oskamatu katuseehitajaga

- Rikutud ventilatsioon, mis ei taga katusealuse vajalikku tuulutust. Tulemuseks on vettinud soojustus, hallitus ning kõrged küttekulud, mis kaasnevad märja soojustuse ülessoojenda­misega.

- Valesti paigaldatud aluskattekiled. Tulemuseks on otsesed sissevoolud, tavaliselt just eluruumides. On ka olukordi, kus aluskate on üldse paigaldamata jäetud või on selleks kasutatud n-ö maasikakilet või koormakatet.

- Valed materjalid valedel kalletel. Kogemusteta katusepanija paigaldab seda, mis klient on visuaalse meeldivuse järgi valinud, kuid mis ei pruugi tehnilistelt omadustelt sobida – näiteks klassikprofiil väga lameda kaldega katusel jne. Tulemuseks on vett läbilaskev katusekate.

- Keerukamate sõlmede lahendamine standardmeetoditel, süvenemata ja läbi mõtlemata, kuidas asetseb sõlmedes sadevesi ning käitub sulav lumi. Tulemuseks on sissejooksud.

- Ebaloogiline vihmaveesüsteemide paigaldus, vale allatulekute arv ja paiknemine, veekoguste mittearvestamine. Tulemuseks ülevoolavad või valepidi kaldega rennid ja ummistunud torud.

- Ebakvaliteetne aluskatus. Ebapiisav roovisamm ja liiga õhukese ristlõikega puitmaterjali kasutamine. Tulemuseks lumekoormuse mõjul õõtsuv katusekate ning visuaalselt rikutud tulemus juba pärast esimest talve.

- Viletsad ja ebapiisavas koguses kinnitusvahendid. Tihti kasutatakse siseruumidesse mõeldud kruvisid, mis näevad küll katusekruvidega väga sarnased välja (ja on ka odavamad), kuid kestavad kõigest mõne aasta. Kruvi on katuse eluea seisukohalt kõige tähtsam tarvik.

- Miinimumprogramm materjalide valikul, arvestamata keskkonda, kus hoone asub. Näiteks merekaldale tavapärane tsingitud plekk ei sobi, vaid tuleb eelistada parema kattega plekke või katus värvida.

- Eestis kehtivatele standarditele mittevastavate materjalide kasutamine. Põhiline nii saavutatud kokkuhoid saadakse õhema ja väiksema tsingisisaldusega pleki kasutamisel, see aga vähendab katusekatte eluiga kordades. Sellist materjali tuuakse Eestisse peamiselt Lätist, aga ka mujalt, kus normidele vilistatakse. Hinnavõit võib olla 10–20% materjali ruutmeerilt, kuid uus katusevahetus 10–15 aasta pärast on garanteeritud.

Musta töö ja ebapädevate meistritega kaasnevad riskid

- Katusetöödele ei anta garantiid. Kes korvab võimalikud kahjud, mis on põhjustatud ebapädevusest või teadmata päritoluga materjalist?

- Eriarvamuste korral on tüüpiline, et töömehi ühel heal hommikul tööle enam ei tule ning ka telefonid on välja lülitatud.

- Sularahas maksudeta tasumise korral sooritavad kuriteo nii tellija kui ka tööde tegija.

- Kehvema materjali korral ei võta hiljem jutule ka ükski toorainetootja või materjalivalmistaja.

- Oht kaotada töömeestele tasutud ettemaks.

- Enne lepingu sõlmimist tasub kontrollida ehitaja maksuvõlgnevuse seisu.