“See märk annab ostjale täiendava garantii toidu kodumaisuse kohta,” selgitas EPKK kvaliteedijuht Ave Kingu. “Tegu ei ole konkursiga, vaid hea toidu tunnustamisega. Kõik, kes märki taotlevad ning kelle tooted nõuetele vastavad, saavad õiguse seda kanda.”

“Felixi uus kerge majonees sisaldab vaid 3% rasva ning on tunnustatud figuurisõprade poolt,” rääkis Põltsamaa Felixi tootegrupi juht Katre Raud, kes näeb välja selle toote pideva tarbijana. “Mõnus rammus majonees on aga Provansaal. Selle eripära on, et kasutame retseptis värsket muna, mitte munapulbrit. Teine kindel komponent on kodumaine rapsiõli.”

Lisaks retseptiuuendustele vahetati välja Felixi majoneesipudelid ning uuendati kujundust.

Ka E-Piima juustude eest käis tunnustuskirju vastu võtmas kaunis daam, müügiassistent Pille Järva. Tema rõõmustas Miriami määrdejuustu edu üle, see on esimene lastele toodetud juust.

Kui EPKK tegevjuht Roomet Sõrmus küsis, kuidas on võimalik müüa ainult 72 tundi säilivat Eesti Pagari kohupiima-rullbiskviiti, ei leidnud kvaliteedi- ja ostujuht Kairit Luhavooder selles midagi imelikku. “Päeval teeme, öösel saadame välja ja hommikul on poes. Meil ei ole ladu,” vastas sõnakas poisipeaga blondiin.

Ave Kingu sõnul selguvad uued märgikandjad igal aastal. Eksperdid hindavad tooteid anonüümselt, hindamise ajal pole teada ei tootja ega toote nimi.

Kvaliteedimärgi saamiseks peavad ettevõtjad esitama toodete laborianalüüsid ning pääsukesemärgi puhul ka tooraine kodumaist päritolu tõendavad dokumendid.

Lisaks pääsukesemärgile on võimalik saada ka ristikumärk. Tunnustatud Maitse ristikumärk näitab toote kõrget kvaliteeti, kuid selles ei pea kasutama Eesti päritolu toorainet. “Näiteks Kalev ei saaks kunagi taotleda pääsukesemärki,” selgitas Kingu. “Kakao lihtsalt ei kasva Eestis.”


Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärk

OÜ Rocco
- Seamaksapasteet Rocco
- Kartuli-vorstisalat Rocco

AS Põltsamaa Felix
- Felixi Klassikaline majonees
- Felixi Provansaali majonees
- Felixi Jogurtimajonees

AS Tartu Agro Rahinge Lihatööstus
- Verivorst

PÜ E-Piim
- Miriami juust
- Miriami määrdejuust
- Riivitud Eesti juust

AS Lõuna Pagarid
- Linakuklike

AS Eesti Pagar
- TOSTA! Mitmevilja-röstsai, viilutatud
- TOSTA! Röstsepik, viilutatud
- Kohupiimarull, 300 g

AS Maag Piimatööstus
- Hapendatud pett Farmi
- Hapendatud pett Meieri
- Keefir 2,5% Farmi
- Keefir 2,5% Meieri
- Hapukoor 20% Farmi
- Hapukoor 20% Meieri


Tunnustatud Maitse ristikumärk

AS Kalev Chocolate Factory
- Kalev Praliné juustukoogimaitseline kompvek vahvlitükkidega
- Valge šokolaaditort Kalev
- Kalev Finest Pralinés No.2, valik pralineekompvekke

TÜ Šeiker Pai Pagar
- Valeri küpsis

Coca-Cola HBC Eesti AS
- Linnuse kali

OÜ Pagaripoisid
- Kerge suvine kook
- Marjapirukas