Oska hinnata kvaliteeti

Õigupoolest on päikeseprillidel kaks ülesannet: tume klaas püüab valguskiiri ja UV-kaitsekiht väldib ultraviolettkiirte tungimist silma. Ainult tume klaas ilma UV-kaitsekihita püüab küll valguskiired kinni, aga pupill ei ahene ning UV-kiired tungivad silma.

Turult ja segakaupade poest päikeseprille ostes võite kergesti sattuda just silmi hoopiski kahjustavate päikeseprillide peale. Seega pole spetsiaalsete prillipoodide kaup kallim ainult ilu pärast.

Pahatihti ostetakse lastele mänguasjapoest naljakaid, kuid UV-kaitseta ja seega ohtlikke päikeseprille. Silmaarstid soovitavad lastele hankida kas kvaliteetsed päikeseprillid või – mis veelgi mugavam – harjutada neid kandma varjava sirmiga mütse või kübaraid.

Eagle Visioni spetsialistide sõnul peaksid päikeseprillide valikul eriti hoolikad olema autojuhid. Ainuvõimalik kvaliteetne klaas on autojuhtimisel polaroid, mis võtab horisontaalpinnalt ära kõik peegeldused ja loob juhile selge pildi teel toimuvast. Lumi, ere päike, vihmamärja asfaldi peegeldused – need on juhi silmadele väga suureks koormuseks ja ohuallikaks.

Kui autojuht ka jalakäijana silmi kaitsta ja ümbrust hästi näha tahab, soovitavad asjatundjad prille, mille klaasid on ülevalt tumedad ja alt heledamad, mis on väga praktilised nii siseruumis kui väljas liikudes.

Viimasel ajal eelistatakse prilliklaasile plasti, mis on kergem ega purune nii lihtsalt. Kui ka plast raamist välja kukub, et tekita see klaasi purunemisega sarnaseid silmale üliohtlikke ja imepeeneid kilde.

Igaks tegevuseks omad

Päris universaalseid prille pole olemas, sageli tuleb need soetada vastavalt tegevustele, mille juures neid vajame. Sportides sõltub prillivalik ka sellest, millise alaga on tegu, mis on selle spetsiifika. Kas on see rattasõit, golf, surfamine või tennis – kõigi nende alade jaoks on välja töötatud erinevad filterklaasid ja sangad eesmärgiga tagada maksimaalne mugavus ning praktilisus.

Kui inimesel on mitmeid hobisid, ta on nii autojuht kui jalakäija, kannab prille nii argipäeval kui ka pidulikumatel suveüritustel, on mõistlik hankida rohkem kui üks paar päikeseprille.

Korrigeerivaid prille kandvatele täiskasvanutele on valgusele reageerivad foto­kroomsed ehk tumenevate klaasidega prillid parim valik. Fotokroomsete prilliklaaside arengus on viimastel aasatel toimunud üsna suur murrang. Prilliläätsed tumenevad hulga kiiremini ja siseruumides on need täiesti läbipaistvad, ilma jääktoonita. Ka ei väsi need nii nagu kümmekond aastat tagasi.

Autojuhid peaksid teadma, et fotokroomne klaas tumeneb vaid UV-kiirte otsesel mõjul, läbi autoklaasi need kiired ei jõua.

Suurim lubatud tumedusaste päikeseprillidel on 75%. Tumedam klaas ei tähenda automaatselt ka tugevamat kaitset UV-kiirte eest.

Kui prillid on väga tumedad, ei ole pupillil põhjust aheneda ja avatud pupilli satub hoopis rohkem valgust sisse. Heledama klaasi puhul läheb pupill väikseks ja see kaitseb silmapõhja UV-kiirguse eest tunduvalt paremini.

Õnneks on klaasitoonide valik lai: hallid, pruunid, violetsed, rohekad, kollased, peegelklaasid. Näiteks kollane klaas pole mingi moeröögatus – see värv suurendab nägemisteravust uduse ilmaga ja isegi öösel autot juhtides. Kollane värv neutraliseerib sinist valgust ning just seepärast on ka paljud suusa­prillid kollased.

Hoolda prille õigesti

Hoolas tuleb olla nii tava- kui päikeseprillidega.

Prillid tuleb ette panna ja ära võtta alati kahe käega ja neid ei tohiks lükata pealae peale – sel moel prillisangad deformeeruvad.

Prille tuleb puhastada alati niiskelt ning iga päev pesta-kuivatada.

Pesuks sobivad tavaline pesu­seep ja nõudepesuvahend. Samas ei sobi prillipesuks vedelseebid, millele on lisatud käenahka pehmendavaid kreeme, ja pesuvahendid, millele on lisatud tsitruseliste ühendeid (sidruni ja apelsini), mis kahjustavad eriti peegelklaaside pindu.

Antistaatilised lapid on üldiselt head, kuid neid tuleb samuti aeg-ajalt pesta kas tavalise pesuseebiga või spetsiaalse, spordiriietele mõeldud pesuvahendiga, millele ei ole lisatud pesuloputusvahendit. Kahjustuste vältimiseks võiks päikeseprille öösel prillitoosis hoida.

Tänavusest moest ka

Eagle Visioni prillimüüjate sõnul on sel kevadsuvel endiselt moes suure klaasiga päikeseprillid, kuid kujult ümaramad ja voolujoonelisemad.

Uudisena on tulnud moodi kassisilma kuju meenutavad prillid, endiselt on moes 60ndad ja 70ndad. Värvid on julged, kasutatakse loomamustreid (Dolce & Gabbana) ning kulda hõbedat (Gucci, Versace). Kuhugi pole kadunud ka Ray-Bani klassikaks kujunenud piloodiprillid Aviator.

Päikeseprilliraamidesse saab põhimõtteliselt panna ka optilised klaasid. Raamivalikul on aga piiranguks silmavahe (mida nullklaaside puhul pole vaja arvestada) ja prilliraami ava suuruse suhe. Samuti on probleeme suure miinusega klaaside paigutamisega raamidesse. Nõrgemate numbrite puhul on võimalused suuremad, tehakse suurema läbimõõduga ja kumeramaid läätsesid, mida on võimalik lihvida ka osadesse päikeseprilliraamidesse.

Enamik päikeseprillidest on siiski mõeldud ainult nullklaaside  jaoks ning nendesse nägemist korrigeerivaid prilliläätsesid panna ei saa. Põhjuseks võivad olla prilliraamide konstruktsioon, materjal, kumerus jne, sest nende prillide puhul ei ole tarvis olnud arvestada prilliläätsede paksusega, ei ole piiranguid kumerusele ega ava suurusele ning ei ole arvestatud ka läätsede vahetamise võimalusega.

Moodsate päikeseprillide juures jääb siiski alati võimalus koos päikeseprillidega kanda kontaktläätsesid, mis on samuti aastatega turvalisemaks ja silmasõbralikumaks muutunud.