Bright on lapsest saati loomi armastanud ning need on teda kogu aeg ümbritsenud. Kui alguses olid kodus viirpapagoid, siis tundis ta, et tahaks ikkagi suuremat lindu. Papagoide puhul langes valik just selle tõu kasuks, kuna nemad on maailmas kõige jutukamad.

Viieaastasel Robbie’l on jututunnid kolm-neli korda päevas. Kui tahetakse lind rääkima saada, siis just seda aega tuleks kasutada, kui linnul tuju on ning siis uusi sõnu ja lauseid õpetada. “Söömise ja mängu ajal ei tohi seda kindlasti teha,” sõnas Bright. Papagoi saab uue sõna või lause selgeks umbes kahe päevaga.

Bright tellis Robbie endale Hollandi papagoikasvandusest. Esimene ehmatus seoses papagoiga oli see, et lind ei lasknud end puudutada ning polnud üldse taltsas. “Mu käed olid ikka sõna otseses mõttes verised,” kirjeldas Bright algset olukorda, kui püüdis linnule läheneda.

Kuna lind oli võetud, ei saanud ta niisama alla anda. Seejärel asus Bright uurima, mida papagoiga teha. “Tuli külla veterinaar, kes soovitas linnule hammustamise korral tops pähe panna. Võttis 600 krooni ja läks,” sai naine esimesed õpetussõnad. Tema jaoks polnud see lahendus ning lõpuks leidis ta interneti kaudu Ameerikast vennad, kes on lindudega aastakümneid tegelnud.

Ehkki tõeliste tulemusteni jõuti poole aasta pärast, oli saavutus seegi, kui teisel päeval lubas lind end veidi puuri vahelt puudutada.

Üpris kulukas hobi

Papagoiga seonduvad esialgsed kulud on korralikud. Lind maksis 40 000 krooni (2500 eurot), õppematerjalid sama palju. Lisaks tuleb soetada papagoile nõuetekohane puur, kus ta saaks veidi lennata.
Puur peab ulatuma inimese silmade kõrgusele, et sellelt tasemelt papagoiga suhelda. Kindlasti peavad sees olema naturaalsest materjalist õrred, mille kallal lind saab oma nokatööd teha. Et papagoi suhtleks, ei soovita Bright mingil juhul panna puuri peeglit.

70–80aastaseks elavate hallide aafrika papagoide rääkimise koolitamist alustatakse kaheaastaselt. Esimesed sõnad olid Robbie’le “Robbie” ja “tsau”. Nüüd võib papagoi hea tuju korral pool tundi järjest lobiseda.

Samas peab arvestama, et papagoid võõrastavad väga, isegi pereliikmeid, mistõttu võõrad ei pruugi temalt ühtegi sõna kuulda. Kuigi meie külaskäik toimus lõuna ajal, mil papagoil on tavaliselt jututund, piirdus ta peamiselt mõne sõnaga ning kuulas rohkem meie juttu.

Papagoi treenimisel on kõige tähtsam, et teda õpetaks üks inimene. Õppetunniks kaetakse aknad, et vältida segavaid faktoreid.

Papagoi räägib selle inimese häälega, kes teda õpetab. Häälte jäljendamises on nad väga osavad. Näiteks võib Robbie haukuda nagu koer, nii et vahet ei teegi.

Papagoi vajab lendamist

Kuna Bright tegutseb Eesti Loomakaitse Liidus ametliku papagoieksperdina, tuleb tal tihti käia hättasattunud papagoisid ja peresid aitamas. 90% abisoovijatest tahaks oma papagoid kätte võtta.

Bright on käinud rohkem kui saja pere juures abiks, et neid õpetada linnuga suhtlema. Enamasti ei lasta lindu välja ega tegelda temaga, sest ta hammustab. Papagoi aga vajab lendamist, kord päevas kohe kindlasti.

Lindudega ikka juhtub, et nad võivad lennata vastu seina või klaasi ning siis maha potsatada. See tekitab omanikus hirmu ning edaspidi ei lasta lindu puurist välja. Brighti sõnul on see väär, sest tegelikult ei saa lind tõsist traumat ning probleeme tekitab hoopiski tema puuris kinni hoidmine.

Kui soovin teada saada, kui suur probleem on lendamise ajal tekitatud väljaheited, kõlab kõrvaltoast valjuhäälselt käsklus: “Lõpeta ära!” Tundub, et see jutt Robbie’le ei meeldi. Kuid Brighti sõnul on ka puhtuse pidamine õpetatav.

Papagoisid ohustavad kõige enam klamüüdia ning tuuletõmbusest tekkinud haigused. Samuti on neil süda nõrk, mistõttu inimesi pelgav lind võib surra, kui näiteks arst ta kätte võtab. Kindel märk stressist on aga see, kui lind kõik suled maha ajab.

Brightile meenus seoses lindude treenimisega ka üks lõbus seik, kus talle kirjutas vanaema, kelle lapselaps üritas kanu rääkima õpetada. Lapselaps oli telekast näinud, et Bright õpetab linde rääkima ning proovis siis seda kanadega.


Mida teada papagoist?

- Armastab süüa kõike väga värsket.

- Vajab korralikku puuri, mänguasju, naturaalset õrt.

- Vajab aega, et võtta inimene omaks.

- Rääkimist õpetades tuleb sõnu öelda hästi aeglaselt.

- Iga päev vähemalt korra tuleb lasta linnul lennata.

- Ei tohi jätta tuuletõmbuse kätte.

- Enne suure papagoi võtmist võtke väike, et kindel olla, kas linnud teile ikka sobivad.

- Papagoid armastavad pesemist. Seda tuleb regulaarselt teha.

- Rohkem infot papagoide kohta leiab www.papagoi.ee.

Allikas: Katarina Bright