Leiburi leivategu 2014” finaalüritus peeti 27. novembril äsja avatud restoranis Frenchy, kuhu finalistid tõid maitsmisele eelmisel päeval küpsetatud võistlusleivad.

Pärast degusteerimist ja punktide kokkulöömist osutus parimaks koduseks seemneleivaks suure edumaaga Eve-Kati Mägi seemneleib “Kõhu pai”, mille valmistamisel kasutas autor rohkesti päevalille-, kõrvitsa-, kanepi- ja linaseemneid ning musti ploome ja kardemoni.

Elvast pärit Eve-Kati küpsetab leiba viis aastat. Ülenurmelt Eesti põllumajandusmuuseumist saadud juuretist on kodukokk juba sedavõrd palju katsetanud, et kahe aasta eest hakkas ta oma toodangut ka laatadel müüma.

“Kuigi mul on pakkuda ligi 20 erinevat leiba, siis “Kõhu pai” retsept on täiesti uus. Selle lõin spetsiaalselt konkursi jaoks ning leiva loomisel võtsin arvesse kahe aastaga kogutud arvamusi ja tagasisidet, et leib maitseks ikka kõigile,” ütles Eve-Kati.

Eve-Kati “Kõhu pai” läheb Leiburi sortimenti 2015. aasta alguses, autorit premeeritakse konkursi võidu eest 1500 euroga. Enne “Leiburi leivateol” osalemist tegi Eve-Kati elus kannapöörde, lahkus palgatöölt ja asus Viljandi Kutseõppekeskuses kokakunsti õppima ning ühtlasi arendama oma catering-ettevõtet, mis hakkab pakkuma Eesti rahvustoite. “Võidupreemia investeerin kindlasti firma arengusse!” lisas võitja.

Lõppvõistluse žüriisse kuulusid Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka ning Leiburi tootearendajad Heldi Käär ja Nele-Riin Koskaru, ajakirjade Oma Maitse ja Toidutare peatoimetaja Siiri Kirikal, Herkki Ruubel restoranist Raimond (Hedon Spa) ning kõik finalistid ise, kes üheskoos valisidki välja ühise lemmikleiva.

“Väga maitsvad leivad olid ja raske oli parimat valida. Võistlejate tase kasvab iga aastaga ning valik muutub aina huvitavamaks, ent samas üha keerulisemaks. Maitsete üle küll ei vaielda, vaid hoopis sõditakse, ent sellel aastal võitis siiski ikka parim maitse. Vaatamata rikkalikule valikule võitis “Kõhu pai” suure edumaaga ning hindajate üksmeelsus oli meeldivalt üllatav,” ütles Tiina Rühka.

“Selle aasta finalistide tööd olid kõik huvitavad ning igaüks isemoodi. Välja joonistusid isegi regionaalsed maitsed. Näiteks sai proovida sigurileiba Peipsi äärest, peenleivale iseloomulikumad maitsebuketid esindasid aga rohkem põhjapoolsemat kanti. Põnevad leiud olid ka toortatraga leib ning veidi hamba all krõpsuv kanepiseemnetega leib. Parimad leivad olidki sellised, mille põhimaitsed olid kenasti paigas, olgu siis lisand milline tahes,” kommenteeris finalistide loomingut Siiri Kirikal.

Eve-Kati Mägi leivaretsepti leiab SIIT.

Kõik teised konkursile laekunud retseptid leiab SIIT.