25.02.2015, 09:50
Perenaise kätespaaks on leivategu
“Vanasti tegi perenaine laupäeviti leiba ja see oli nagu kätespaa,” räägib Valgamaal asuvas Hellenurme vesiveskis leivatainast sõtkudes veskiemand Mae Juske. Rukkijahu on õline ja teraline, see koorib ja õlitab taina sõtkumise käigus.
FOTO:
“Parkunud käed said puhtaks,” märgib ta. “Me võime naerda, et nii sattusid bakterid taina sisse, aga seetõttu oligi igal perel oma maitsega leib.”
Kui leivataina sõtkumine saab ühele poole, on käed roosad. “See on ju nagu massaaž, verevarastus on paranenud,” ütleb veskiemand.
Poes müüdavad leivad on erinevate lisanditega, kuid Hellenurme vesiveskis on võimalik külastajatel nii maitsta kui ka ise käed jahuseks teha ja küpsetada ehtsat rukkileiba, puudega köetavas leivaahjus, nagu vanasti taludes. Tainast sõtkudes saab aimu ka sellest, kuidas mõjub kätespaa.