Mustvee kandi kalaauto on taas kohal ja järjekord müügilaua taga näitab, et suitsukalal on menu. Müüjad Nadežda ja Timofei käivad endi sõnul kalaga kõikjal Eestis.

Värskelt suitsutatud mereannid lõhnavad hästi ning skumbriad, latikad, meriahvenad ja lutsud kaovad ostjate kotti. Suitsuräim kilohinnaga 40 krooni hakkab esimese müügitunni lõpuks juba otsa saama.

Sitta neid eurosid vaja on!

Läti firma, kes müüs Valga turul juustu, kohupiima ja võid, lõpetas Valgas oma äri septembris ning kõrvalkioskis Tulevik kaubitsevad lihamüüjad tunnistavad, et ostjad igatsevad siiani selle ettevõtte piimatoodete järele.

Lihamüüjad täheldavad kahetsusega inimeste ostuvõime järjekindlat vähenemist. Vaid mõni päev pärast palga või pensioni saamist käiakse lihatükki valimas, muul ajal valitseb lihapaviljonis enamasti vaikus.

Sel laupäeval ostjaid jagub, sest reedel maksti pensioni. Tulevik pakub nii läbikasvanud sealiha kilohinnaga 45 krooni kui ka loomaribi, mille kilogramm maksab 55 krooni. Supikondil on kilohinnaks 25, seapekil 20 ja loomakondil 8 krooni.

Kas hinnad ikka eurodes ka näidatud on ning kas need ostjatele ilusti silma paistavad? “Kui nad veel suuremalt kirjutada tuleks, peaksin nii suured sildid tegema, et loomasaba ei paistagi enam hinna tagant välja!” kaebab lihamüüja.

Kübaraga vanadaam, kes endale asjatundlikult lihakraami valib, tõstab äkki pea.

“Sitta neid eurosid vaja on!” käratab ta väga ebadaamilikult. “Rahavahetust on vaja tollele ministrile – mis ta nimi oligi? –, kellele inimeste toimetulek vähimatki korda ei lähe!”

Uue tegijana Lätist on Valga turul oma poe lahti teinud AS Kekavas Broileri. Firma pakub kanalihasaadusi – sülti, pasteeti, marineeritud kintsuliha, koguni koduseid kanalihapelmeene.

Rupsidest leidub broilerimaksa, -südant, -pugusid ja -kaelu kilohindadega vastavalt 44.30, 46.50 ja 17.60. Selle päeva sõbrakaup on värske broiler, mille kilogrammi eest tuleb maksta 28 krooni 30 senti.

Stritslihinnad pole tõusnud

Paadi Pagari müügipunkti prouad teatavad mõningase uhkusega, et see firma oma toodangu hindu sendi eestki tõstnud pole. Nagu aasta algupoolelgi, maksab rohkete rosinatega pärg 13.60, õuna-kaneelistritsel 12.70 ja vanillistritsel 13.60.

Juurviljaleti kartulivalik on hea – leidub nii ’Vinettat’, ’Securat’, ’Laurat’ kui ’Galat’. Hinnad olenevalt mugula suurusest kolm kuni kuus krooni kilogrammi eest. Selleri- või petersellipunt maksab 3 või 4, porgandikilo 10 krooni, õun 14 ja 15, hapukapsas 15 ja 18 kr/kg.

Vanem härra müüb Peipsi sibulat 14 ja 16 kr/kg ning küüslauku, mille mugulahind on
14 krooni. Lodjapuumarjad maksavad 60 ja soolaseened 40 krooni kilo.

“Küllap nende seas ka valget ja kollast kärbseseent on!” poetab peetud jopes eakas mees. “Sõida seenele, kõik on pilvikud!” põrutab vanahärra.